Μενού Κλείσιμο

Κυριακάκης Στυλιανός

Ο Στυλιανός Κυριακάκης γεννήθηκε το 1951 στη Λαμία και δραστηριοποιήθηκε στη Λάρισα στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. «Έφυγε» μετά από ατύχημα στις 28 Φεβρουαρίου 2020.

 

Ο παππούς του βιογραφούμενου από τη μεριά του πατέρα του, Ιωσήφ Κυριακάκης, γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και ήταν πειρατής, κάνοντας πειρατικές επιδρομές μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Ήταν παντρεμένος με τη Στέλλα Κυριακάκη από την Καλαμάτα και απέκτησαν επτά παιδιά, τον Ντίνο, τον Σταύρο, τον Βαγγέλη, τον Λάζαρο, τον Νικόλα, τον Αντώνη και την Κατερίνα. Ως Βενιζελικός κυνηγήθηκε και βρήκε καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη και έπειτα μετανάστευσε στο Τορόντο του Καναδά, όπου και πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Η γιαγιά Στέλλα γύρισε από τον Καναδά σε ηλικία 80 ετών και πέθανε στη Λαμία.

Από την πλευρά της μητέρας του, ο παππούς του λεγόταν Ιωάννης Χατζηφλώρος και γεννήθηκε στο Σκλήθρο Φωκίδας (τότε Νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος), όπου και έζησε. Ήταν αγρότης. Παντρεύτηκε την Ασπασία από το Σκλήθρο και απέκτησαν επτά παιδιά, την Σπυριδούλα, τη Ζωή, τον Ιωάννη, τον Θωμά, την Παρασκευή, τη Ρένα και τον Δήμο, ο οποίος ήταν οπαδός και βοηθός του Άρη Βελουχιώτη.

Ο Νικόλαος Κυριακάκης, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το 1918 και ήταν αρχικά ναυτεργάτης και έπειτα, αφού απέκτησε ένα σκαρί, έγινε ψαράς και καπετάνιος. Με τις μετακινήσεις των Κρητικών στη Θεσσαλονίκη, η οικογένειά του βρέθηκε εκεί. Ο Νικόλαος ήταν Βενιζελικός και επειδή εκείνον τον καιρό κυνηγούσαν τους Βενιζελικούς κατέφυγαν στη Λαμία για να διαφύγουν από τις διώξεις. Στη διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί είχαν καταγράψει τον πατέρα του βιογραφούμενου ανάμεσα στους υπόπτους και έτσι η οικογένεια ήταν συνεχώς υπό παρακολούθηση. Μάλιστα, για να μη συλληφθεί, έμεινε κρυμμένος για 30 ημέρες σε ένα πηγάδι. Μετά τον πόλεμο και αφού ησύχασαν τα πράγματα, ο Νικόλαος εργάστηκε ως δημοτικός υπάλληλος. Παντρεύτηκε τη Ζωή Χατζηφλώρου, η οποία γεννήθηκε το 1920 στο Σκλήθρο και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Βασίλειο, τον Ιωσήφ και τον Στυλιανό. Ο Νικόλαος απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, ενώ η Ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Ο Στυλιανός Κυριακάκης γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1951 στη Λαμία. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1966 και πήγε στην Αθήνα, στην Τεχνική Σχολή Ηλεκτρολόγων της Δ.Ε.Η. παρακολουθώντας νυχτερινό γυμνάσιο. Εισήχθη στην ΑΣΟΕΕ, στο Οικονομικό Τμήμα. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως αξιωματικός διαβιβάσεων. Παντρεύτηκε τη Ζωή Γεωργίου, η οποία κατάγεται από τη Λάρισα και είναι γεννημένη στο Βόλο. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Νικόλαο το 1979, τον Φιλάρετο το 1980 και την Θεοδώρα το 1985.Χώρισε με την πρώτη του γυναίκα του 1993 και ξαναπαντρεύτηκε με την Έλενα Κουτούκα από την Βερδικούσα της Λάρισας.

Το 1981 άνοιξε στη Λάρισα την εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων «ΛΟΓΙΣΠΟ», την οποία πούλησε στην εταιρεία «Ερμής» και έπειτα εργάστηκε στη «Ρόκα ΑΕ», μία εταιρεία πλεκτήριο-βαφείο όπου έφτιαχνε σεντόνια. Εργάστηκε ως βοηθός λογιστή και έγινε Διευθυντής, μαθαίνοντας έτσι τη δουλειά. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1986.

Τον Απρίλιο του 1986 ανοίγει τη δική του επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας, ένα πλεκτήριο (κοπή, ραφή, συσκευασία) και βαφείο σεντονιών. Το 1996 έφτιαξε και δικό του εργοστάσιο στα Σκόπια αλλά και ένα εργοστάσιο στις Καρυές στη Λάρισα. Το 1987 δημιούργησε τη βιομηχανική μονάδα με βαφείο και πλεκτήριο «Studio Textil» στις Νέες Καρυές του Δήμου Κιλελέρ. Οι επιχειρήσεις του μετρούν 50 υπαλλήλους στην Ελλάδα και 90 υπαλλήλους στα Σκόπια.

Συνέταιρος του στις εταιρείες του ήταν ο Γιώργος Πασχούδης, τον οποίο στήριξε και στην πολιτική του καριέρα. Το 2000 ο Πασχούδης υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Καρυών και σήμερα είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Κιλελέρ.

Παράλληλα, μαζί δημιούργησαν την ποδοσφαιρική ομάδα των Καρυών, η οποία από το 1988 μέχρι το 1998 έπαιζε στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Έφτιαξαν επίσης στις Καρυές, με δικά τους έξοδα, ποδοσφαιρικό γήπεδο, με κόστος περίπου 50 εκατομμύρια δρχ. Τα παιδιά τους, ο Νικόλαος και ο Φιλάρετος Κυριακάκης και ο Παρασκευάς Πασχούδης συμμετέχουν στην ομάδα των Καρυών.

Ο Στυλιανός Κυριακάκης «έφυγε» στις 28 Φεβρουαρίου 2020 μετά από ατύχημα που είχε στην σκάλα της αυλής του σπιτιού του, το οποίο του προκάλεσε πολύ βαρύ τραύμα στο κεφάλι.