Μενού Κλείσιμο

Βερδικούσα Λάρισας

 

Η Βερδικούσα (ή Βερδικούσια) είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε υψόμετρο 850-1000 μέτρων στην ανατολική πλευρά των Αντιχασίων όρων. Περιβάλλεται από πυκνά δάση που καλύπτονται από βελανιδιές και οξιές. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και 64 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Η ονομασία της εικάζεται ότι οφείλεται στην τοποθεσία της και προέρχεται από το λατινικό verde που σημαίνει πράσινος και gussa που σημαίνει αυχένας, ορεινός όγκος.

Η ίδρυση του οικισμού χρονολογείται στους βυζαντινούς χρόνους και δημιουργήθηκε από την ένωση εννιά μικρότερων οικισμών της γύρω περιοχής. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας σώζεται στην κορυφή Μαμαλή η Κατάρμα, το συνοριοφυλάκιο δηλαδή, που εγκαταλείφθηκε μετά την απελευθέρωση του χωριού το 1912.

Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής έπεσαν θύματα σφαγής κάτοικοι του χωριού, ενώ κάηκαν το σχολείο και εκλάπησαν πολύτιμα αντικείμενα από την εκκλησία.

Αξιόλογα αξιοθέατα της Βερδικούσας είναι το πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο, το παλιό μοναστήρι στο μετόχι, το πέτρινο γεφύρι του Δαμασκηνού που ενώνει τις όχθες του Πλατανιώτη και η περιοχή του Σταυρού όπου είναι χτισμένος ένας σταυρός από τον Κοσμά τον Αιτωλό.

Από το χωριό ξεκινούν υπέροχα μονοπάτια που οδηγούν μέσα από καταπράσινο περιβάλλον σε όμορφα ξωκλήσια και κρήνες και το δάσος οξιάς που είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για αρπακτικά πουλιά, αλεπούδες, λαγούς και άλλα είδη πανίδας.

Κάθε χρόνο στη γιορτή του Προφήτη Ηλία γίνεται τριήμερο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική και μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχει πολύς κόσμος από το χωριό αλλά και επισκέπτες.