Μενού Κλείσιμο

Κουσιορής Χαράλαμπος

• Έτος Γεννήσεως: 1969
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Αμφιλοχία, Αιτωλοακαρνανία, Στερεά Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Χολαργός, Αττική, Στερεά Ελλάδα

Ο Χαράλαμπος Κουσιορής γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και κατάγεται από την Αμφιλοχία. Διατηρεί το Παραδοσιακό παντοπωλείο-delicatessen «Αμφιλοχία» στην περιοχή του Χολαργού, στο οποίο οι καταναλωτές βρίσκουν ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα αξεπέραστης ποιότητας. Είναι παντρεμένος με την Άννα Πάνη και έχουν αποκτήσει δύο κόρες.

Η οικογένεια Κουσιορή κατάγεται από τον Σταθά, ένα χωριό του ορεινού Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία. Το χωριό Σταθάς βρίσκεται στον κεντρικό Βάλτο και απέχει περίπου 34 χιλιόμετρα βόρεια της Αμφιλοχίας. Είναι ένα ιστορικό χωριό του Βάλτου που, κατά την Τουρκοκρατία, ονομάζονταν Δούνιστα. Από το χωριό αυτό καταγόταν ο αρματολός Γεροδήμος Σταθάς, χάριν του οποίου μετονομάστηκε αργότερα το χωριό, αλλά και ο αρματολός Ανδρέας Ίσκος, ο οποίος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.

Ο προπάππους του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, λεγόταν Σεραφείμ Κουσιορής και ήταν κτηνοτρόφος στο επάγγελμα. Ασχολούνταν, επίσης, με το σκάλισμα εργαλείων σε ξύλο. Ο Σεραφείμ έκανε δύο γάμους και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Από τον γάμο του με την Καλλιόπη απέκτησε τον Χαράλαμπο, παππού του βιογραφούμενου, τον Βασίλη και τη Μαρία, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με τη Σοφία, απέκτησε τον Χριστόφορο.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Χαράλαμπος Κουσιορής, ήταν κτηνοτρόφος. Ήταν ένας ήπιων τόνων άνθρωπος, μετρημένος και με χιούμορ αλλά και εργασιομανής. Όταν έφτασε με την οικογένειά του στην Αθήνα, εργάστηκε ως θυρωρός και έπειτα ως οικοδόμος. Παντρεύτηκε τη Σπυριδούλα, με καταγωγή από τη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας. Η Σπυριδούλα ήταν νοικοκυρά και αρχηγός του σπιτιού. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη, πατέρα του βιογραφούμενου και τον Σεραφείμ. Ο Σεραφείμ, τορναδόρος στο επάγγελμα, παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σπυρίδωνα και τον Κωνσταντίνο.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Δημήτρης Κουσιορής, γεννήθηκε το 1943 στον Σταθά Αιτωλοακαρνανίας. Εργαζόταν ως κτηνοτρόφος και έμπορος τροφίμων, έως ότου κατέβηκε στην Αθήνα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Έκτοτε, παρέμεινε στην Αθήνα όπου εργάστηκε, ανοίγοντας τον Μάρτιο του 1984, το παντοπωλείο «Αμφιλοχία», αλλά και ως ταξιτζής. Το 1968 ενυμφεύθη τη σύντροφο της ζωής του, Μαρία, γεννημένη το 1945 στην Αθήνα. Η Μαρία είναι κόρη του Βασίλη Παπαδάκη, που ήταν υδραυλικός και της Ελένης, που ασχολείτο με τα οικιακά. Εργάστηκε ως μοδίστρα. Η Μαρία είχε άλλα τρία αδέρφια, τον Αντώνη, τον Αναστάσιο και τη Λασκαρίνα.

Ο Δημήτρης Κουσιορής και η Μαρία Παπαδάκη απέκτησαν τρία παιδιά από τον γάμο τους, τον βιογραφούμενο Χαράλαμπο (Μπάμπη), τον Βασίλη και την Άννα. Ο Βασίλης γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά, την Ευδοξία (Έφη), τον Δημήτρη και την Ελισσάβετ. Η Άννα γεννήθηκε το 1988. Σπούδασε καλλιτεχνικό μακιγιάζ και σήμερα διατηρεί καφέ. Απέκτησε μία κόρη.

Ο βιογραφούμενος, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κουσιορής, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1969 στην Αθήνα. Μεγαλώνοντας, ήταν ένα ήσυχο και ντροπαλό παιδί. Τελείωσε το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Νεάπολης, στη συνέχεια φοίτησε στο 29ο Γυμνάσιο Αθηνών και έπειτα στο 1ο Λύκειο Χολαργού. Διατηρεί ακόμα φιλίες από τότε και αναπολεί αυτά τα όμορφα, ανέμελα χρόνια. Ασχολήθηκε, επίσης, με τον στίβο και συγκεκριμένα με τους αγώνες ταχύτητας στα 100 και 200 μέτρα. Παράλληλα, ο Χαράλαμπος πάντα βοηθούσε τον πατέρα του στο παντοπωλείο. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε Προγραμματισμό στη Σχολή Δέλτα. Το 1990 παρουσιάστηκε στην Τρίπολη για τη στρατιωτική του θητεία, όπου υπηρέτησε 18 μήνες στο πεζικό. Αρχικά πήγε στο Κέντρο Βαρέων Όπλων Πεζικού (ΚΕΒΟΠ) Χαϊδαρίου για εκπαίδευση και στη συνέχεια στη Λήμνο. Απολύθηκε από το Αμύνταιο το 1992. Του άρεσε η εμπειρία του στρατού, γιατί γνώρισε την Ελλάδα. Μετά το στρατό, έκανε διάφορες εργασίες, ως οδηγός αλλά και ως πωλητής, ταυτόχρονα με την εργασία του στο παντοπωλείο.

Το 2000, ο Χαράλαμπος Κουσιορής ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του με την επωνυμία «Αμφιλοχία-Παραδοσιακά Προϊόντα» η οποία βρίσκεται στην οδό Σαρανταπόρου 30 στον Χολαργό και εμπορεύεται κυρίως παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά και είδη delicatessen. Το όνομα του μαγαζιού, Αμφιλοχία, οφείλεται στην καταγωγή της οικογένειας Κουσιορή από τον Ορεινό Βάλτο της Αιτωλοακαρνανίας. Η «Αμφιλοχία» λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια. Το παντοπωλείο είναι παλιό, γνωστό στην περιοχή και ο κόσμος το προτιμά γιατί φροντίζει να προσφέρει πάντα κάτι διαφορετικό και προπαντός ελληνικό. Κατά 95% τα προϊόντα στο μαγαζί είναι ελληνικά. Υπάρχουν προϊόντα από όλη την Ελλάδα, διαλεγμένα προσεκτικά από τον Χαράλαμπο. Τα αλλαντικά προέρχονται κυρίως από την Καρδίτσα και τη Δράμα, τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά από όλη την Ελλάδα και οι σαλάτες κυρίως από τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, το παντοπωλείο είχε ανοδική πορεία λόγω των άριστων προϊόντων του και κυρίως χάρη στην εργατικότητα του βιογραφούμενου και τους χειρισμούς του ως σωστός επαγγελματίας. Η επιχείρηση απασχολεί δύο άτομα, ενώ εξυπηρετεί πάντα τους πελάτες του με παραγγελίες και διανομές κατ’ οίκον στη γύρω περιοχή.

Ο βιογραφούμενος είναι μέλος του Συλλόγου των «Μικρών Περιηγητών του Πολιτισμού» και μέλος του ΕΟΣ, του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αθηνών, καθότι ένα από τα αγαπημένα του χόμπι είναι η πεζοπορία στα βουνά. Είναι λάτρης της φύσης και ευαισθητοποιημένος στα θέματα του περιβάλλοντος, φροντίζοντας πάντα να φέρεται με σεβασμό και αγάπη στη φύση, μαζεύοντας τα σκουπίδια όπου και αν βρίσκεται, είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα. Ακόμη, είναι λάτρης της ιστορίας και της λαογραφίας και συγκεκριμένα μελετά παραδοσιακά λαογραφικά θέματα. Τον ελεύθερό του χρόνο, ο βιογραφούμενος τον περνάει με τα παιδιά του. Του αρέσουν επίσης τα ταξίδια, κυρίως στην Ελλάδα.

Στην προσωπική του ζωή, ο Χαράλαμπος Κουσιορής παντρεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2001 τη γυναίκα της ζωής του, Άννα Πάνη. Η Άννα γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1970 στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου. Είναι κόρη του Μιχάλη Πάνη, που ήταν καθηγητής μαθηματικών, και της Ελπινίκης. Η οικογένεια της μητέρας της Άννας έχει μακρά ιστορία, με ρίζες από το 1500, με καταγωγή από την Κέρκυρα. Η μητέρα της Άννας, Ελπινίκη, είναι κόρη του Αντρέα Κοκδήμα που πολέμησε στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γυναίκα του βιογραφούμενου, Άννα, φύσει επαναστάτρια από μικρό παιδί, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Κηπαρό Χειμάρρας και συνέχισε στο Γυμνάσιο για δύο χρόνια στο Κηπαρό. Πέρασε στη Σχολή Νοσηλευτικής, ενώ ασχολήθηκε και δύο χρόνια με τη σκηνοθεσία. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως νοσηλεύτρια. Τον Δεκέμβριο του 1992, η Άννα έφτασε στην Ελλάδα με πολλά όνειρα στις αποσκευές της. Εργάστηκε ως ιδιωτική υπάλληλος σε ασφαλιστικό γραφείο και στη συνέχεια εργάστηκε για δύο χρόνια σε ιδιωτική κλινική ως μαία, ενώ εργάστηκε και ως τροφός τέκνων για πέντε χρόνια. Μετά τον γάμο της με τον Χαράλαμπο, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, στο παντοπωλείο «Αμφιλοχία», από όπου, όμως, αποχώρησε το 2005 όταν απέκτησε τις κόρες της, για να αφοσιωθεί στην ανατροφή τους.

Ο Χαράλαμπος και η Άννα Κουσιορή απέκτησαν από τον γάμο τους δύο κόρες, την Μαρία-Ελένη και την Ελπινίκη. Η Μαρία-Ελένη είναι σήμερα 17 ετών, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και η Ελπινίκη, 15 ετών, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου.

Η Άννα ήταν για δύο χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού και Αντιπρόεδρος για δύο χρόνια.

Το 2013 δημιούργησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μικροί περιηγητές του πολιτισμού», έναν πυρήνα παιδείας και πολιτισμού στον Χολαργό, ο οποίος διοργανώνει ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες για παιδιά, όπως δημιουργική γραφή, ρομποτική, εκδρομές, φιλανθρωπικές δράσεις, αγγειοπλαστική, παραδοσιακοί χοροί, φιλοσοφία και αρχαία ελληνικά.

Το 2016, ίδρυσε τη δική της ατομική επιχείρηση, την Βιβλιοθήκη-Χώρο Τέχνης «Λείριον» στον Χολαργό, στον οποίο γίνονται πολιτιστικά δρώμενα, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές βραδιές, εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά και καλλιτεχνικά εργαστήρια κεραμικής, ζωγραφικής και θεατρικό παιχνίδι.