Μενού Κλείσιμο

Δυτική Φραγκίστα, Ευρυτανίας

Η Δυτική Φραγκίστα είναι ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, χτισμένο σε υψόμετρο 710 μέτρων στο ενδιάμεσο της εθνικής οδού Καρπενησίου – Αγρινίου και βόρεια της λίμνης Κρεμαστών. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αγράφων και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 355 κατοίκους.

Παλαιότερα λεγόταν Μικρή Φραγκίστα. Η ονομασία της πιστεύεται ότι προήλθε από τον Γιάννη Φραγγίστα, οπλαρχηγό της Ρεντίνας Αγράφων, ωστόσο υπάρχει και η εκδοχή ότι οφείλεται στους Φράγκους.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου με πανέμορφη αγιογράφηση και σκαλιστό τέμπλο, και Μνημείο Ηρώων για κατάθεση στεφάνων σε εθνικές εορτές. Στον κεντρικό δρόμο είναι χτισμένα το Δημαρχείο, ο Ξενώνας και τα σχολεία του χωριού.

Στα νότια του χωριού υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος για το άλεσμα σιτηρών και καλαμποκιών και νεροτριβή με την παραδοσιακή κάλανη για να πλένουν οι κάτοικοι τα στρωσίδια τους. Στην άκρη  του χωριού υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας, το οποίο ανήκει και στην Ανατολική Φραγκίστα, καθώς τα δύο χωριά είναι χτισμένα αντικριστά και χωρίζονται από το ρέμα του Κερασοβίτη.

Η περιοχή έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και φυσική ομορφιά. Έχει αναπτυχθεί πολύ καλή τουριστική υποδομή, που αξιοποιεί τις φυσικές ομορφιές, ενώ τα ποτάμια και η φύση που τα περιβάλλει προσφέρονται για rafting, πεζοπορίες και αθλήματα βουνού.