Μενού Κλείσιμο

Σταθάς Αιτωλοακαρνανίας

Ο Σταθάς  είναι ιστορικό χωριό της περιοχής του κεντρικού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται περίπου 34 χιλιόμετρα βόρεια της Αμφιλοχίας. Περιβάλλεται από δάσος βελανιδιάς που συγκαταλέγεται στα ομορφότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Δούνιστα και αργότερα πήρε το όνομά του προς τιμήν του αρματολού του Βάλτου Γεροδήμου Σταθά που καταγόταν από τη Δούνιστα και έδρασε στην περιοχή. Στο χωριό υπάρχει η προτομή του στην κεντρική πλατεία. Στην ίδια περιοχή έδρασε επίσης ο γιος του Γεροδήμου, Γιάννης Σταθάς και η οικογένεια των Ισκαίων, συγγενών του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Απέναντι από το χωριό ορθώνονται τα βουνά Μητσέλι και Κανάλα. Στην Κανάλα υπάρχει πίστα για αλεξίπτωτο πλαγιάς ενώ στον Σταθά έχει χωροθετηθεί περιοχή προσγείωσης για τους αθλητές. Με αφετηρία τον Σταθά μπορούν να γίνουν πεζοπορικές διαδρομές έως το χωριό Λουτρό, στα δυτικά του Βάλτου. Οι διαδρομές προσφέρουν όμορφη θέα προς τον Αμβρακικό και πλούσια βλάστηση με πλατάνια και βελανιδιές.