Μενού Κλείσιμο

Γαρίδου Άννα

Η Άννα Γαρίδου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από όπου έλαβε το πτυχίο Φαρμακοποιού και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο Ιατρού. Στη συνέχεια, φοίτησε στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών από όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα του Υγιεινολόγου. Απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβριο του 1996. Τον Οκτώβριο του 1990 της χορηγήθηκε από την Υπηρεσία της εκπαιδευτική άδεια για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας, την οποία απέκτησε τον Απρίλιο του 1997. Από τον Μάιο του 1997 εργάζεται ως ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος στο ιδιωτικό της ιατρείο, με ιδιαίτερη ενασχόληση στα προβλήματα διατροφής και παχυσαρκίας. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.

Ο παππούς της, Γεώργιος Γαρίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1895. Η καταγωγή της οικογένειας προέρχεται από τους Δολούς της Μάνης, ένα μικρό γραφικό χωριό κοντά στην Καρδαμύλη. Η παλαιότερη, όμως, καταγωγή της οικογένειας ανάγεται στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, όπου οι πρόγονοι της οικογένειας ήταν λογιστές των Κομνηνών. Κάποια από τα μέλη της οικογένειας Γαρίδη ήρθαν στο Οίτυλο της Μάνης λίγο πριν την Άλωση, ενώ άλλα μέλη πήγαν στη Θεσσαλονίκη και άλλα στην Κορσική.

Ο παππούς Γεώργιος είχε άλλα πέντε αδέρφια. Ήταν Διευθυντής τυπογραφικού στην Εφημερίδα «Το Βήμα». Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Παντρεύτηκε την Άννα Δεδεβέση και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Αριστοτέλη, τον Απόστολο, τον Μανώλη και την Τασία. Ο Γεώργιος ήταν άτομο εξαιρετικά καλλιεργημένο και δυναμικό, πολύ ευγενής και δραστήριος. Όντας εύπορος, ήταν πάντα δοτικός και γενναιόδωρος. Εξαιρετικά φιλόξενος, ήταν αγαπητός σε όλο τον κοινωνικό του περίγυρο. Όταν έχασε τη γυναίκα του το 1933, ξαναπαντρεύτηκε έπειτα από κάποια χρόνια και απέκτησε δύο ακόμη κόρες, την Πετριάνα και την Ποταρίνα.

Η γιαγιά Άννα Δεδεβέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1900. Ο πατέρας της ήταν εύπορος γαιοκτήμονας. Μάλιστα, το οικόπεδο που κτίστηκε το Υπουργείο Γεωργίας του ανήκε. Η γιαγιά Άννα ήταν μορφωμένο άτομο, πολύ καλοσυνάτη και ευαίσθητη. Ιδιαίτερα συναισθηματική, είχε πολύ αρμονική συμβίωση με τον σύζυγό της και μεγάλωσε τα παιδιά της με πολλή αγάπη και φροντίδα. Δυστυχώς, πέθανε πολύ νέα, σε ηλικία μόλις 33 ετών από φυματίωση, όταν το πρώτο της παιδί ο Αριστοτέλης ήταν 13 ετών.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Αριστοτέλης Γαρίδης, γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα. Όταν πέθανε η μητέρα του, ξεκίνησε να εργάζεται και ας ήταν μόλις 13 ετών, ενώ παράλληλα σπούδαζε σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Κατά την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς σαν Έφεδρος Αξιωματικός και υπήρξε μέλος της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου όλα τα χρόνια της ζωής του, εκεί όπου είχε ο ίδιος σπουδάσει όταν ήταν νέος για δύο χρόνια.

Εργαζόταν στο κατάστημα του Αγγελόπουλου, ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Αθήνας, όπου ράβονταν βασιλείς και η υψηλή αριστοκρατία της εποχής. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή και πήρε προαγωγή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθυντή του καταστήματος και του λογιστή, μαζί με δύο ακόμα άτομα. Όταν η επιχείρηση έκλεισε το 1970, εργάστηκε σαν λογιστής σε διάφορες εταιρείες. Παντρεύτηκε το 1956 τη Θεοδώρα Λαζανοπούλου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Τηλέμαχο (1957) και την Άννα.

Ο Αριστοτέλης ήταν εξαιρετικά δραστήριος και δυναμικός, πολύ τίμιος και ευγενικός. Ήταν ιδιαίτερα φιλομαθής και είχε πολλά ενδιαφέροντα. Ευπροσήγορος και με άριστες δημόσιες σχέσεις, έχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησης όλων. Δεν έδινε ποτέ δικαίωμα να τον σχολιάσει κάποιος, αξία που μετέδωσε και στα παιδιά του. Ήταν πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και πολύ αφοσιωμένος οικογενειάρχης. Λάτρευε τη γυναίκα του και τα παιδιά του, με τα οποία ήταν πολύ δημοκρατικός, αφήνοντάς τα να κάνουν τις επιλογές τους, δίνοντας πάντα φυσικά τις συμβουλές του. Είχε πολλές δραστηριότητες σαν χόμπι, όπως τη ζωγραφική, το ψάρεμα, τη μελέτη της ιστορίας και της γεωγραφίας. Λάτρευε και τη λογοτεχνία και δη να διαβάζει Παπαδιαμάντη, Ροΐδη και Καρκαβίτσα. Ήταν φυσιολάτρης και ορειβάτης και υπήρξε μέλος πολλών ορειβατικών συλλόγων. Αγαπούσε πολύ τα ταξίδια, κυρίως στην Ελλάδα που υπεραγαπούσε, γνωρίζοντας την ιστορία του κάθε τόπου όπου επισκεπτόταν.

Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η φιλοσοφική του τοποθέτηση για τη ζωή. Αγαπούσε τη ζωή, με τις όμορφες στιγμές της και ήξερε να επιλέγει αν και πότε θα στεναχωρηθεί, για πράγματα σοβαρά, όχι υλικά και ανούσια. Έδινε μεγάλη σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι στον πλούτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπαίδευε τα παιδιά του να μην φοβούνται στη ζωή τους και να τολμούν. Απεβίωσε το 2009, σε ηλικία 90 ετών, με πλήρη διαύγεια πνεύματος.

Η μητέρα της βιογραφούμενης, Θεοδώρα Λαζανοπούλου, γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο αδερφός της, ο Περικλής, σε ηλικία 19 ετών σκοτώθηκε από τους Γερμανούς ενώ ήταν στην ΕΠΟΝ και αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της πατρίδας. Η Θεοδώρα, αν και γνώριζε και αγγλικά, δεν εργάστηκε ποτέ και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην οικογένειά της και τα παιδιά της, που τα μεγάλωσε με περισσή στοργή και φροντίδα. Είχε τρομερό ταλέντο στα μαθηματικά και της άρεσε να διαβάζει λογοτεχνία, όπως και στον σύζυγό της. Εξαιρετικά δυναμική και δραστήρια, λιτή και κλασική στο ντύσιμο, υπήρξε και παραμένει μία όμορφη γυναίκα. Μετέδωσε στα παιδιά της ήθος και αξίες.

Ο πατέρας της, και παππούς της βιογραφούμενης, λεγόταν Τηλέμαχος Λαζανόπουλος και γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1886. Καταγόταν από το χωριό Μπαγιντίρ, 60 χιλιόμετρα έξω από τη Σμύρνη. Είχε μεγάλη κτηματική περιουσία. Παντρεύτηκε τη συντοπίτισσά του Δημητρία Καρδαρά. Ο πατέρας της, Ιωάννης Καρδαράς ήρθε στη Σμύρνη από την Καρύταινα πολύ μικρός και ήταν απόγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο παππούς της Δημητρίας, λόγω αυτής της συγγένειας, είχε θέση -τιμής ένεκεν- αυλικού στα Ανάκτορα. Ο Τηλέμαχος και η Δημητρία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το πρώτο πέθανε σε ηλικία μόλις 6 μηνών από τις κακουχίες. Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ο Περικλής, ο Ιωάννης, που έγινε Διευθυντής στη σοκολατοποιία Παυλίδη και η Θεοδώρα.

Ο Τηλέμαχος Λαζανόπουλος ήταν ράφτης ανδρικών ενδυμάτων και διατηρούσε δικό του ραφείο στην Αθήνα. Ήταν εξαιρετικός στη δουλειά του, πολύ νοικοκύρης και ευαίσθητος άνθρωπος. Αφοσιώθηκε πολύ στην οικογένειά του και στα παιδιά του, όσο και στα εγγόνια του. Χόρευε τους μικρασιάτικους καρσιλαμάδες και απολάμβανε τα γλέντια και το τραγούδι. Αγάπησε πολύ τον γαμπρό του, τον Αριστοτέλη, που τον θεωρούσε δικό του παιδί. Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών το 1962.

Η γιαγιά Δημητρία ήταν και εκείνη μία δυναμική γυναίκα, τρομερή μαγείρισσα και νοικοκυρά. Έφτιαχνε εξαιρετικά γλυκά και ήξερε να χρησιμοποιεί βότανα για αρρώστιες και κρυώματα. Γυναίκα εξαιρετικά δοτική και κοινωνική, έπαιρνε τις φίλες της και τις πήγαινε στην εκκλησία. Λάτρευε τα εγγόνια της και την αγαπούσαν όλοι. Απεβίωσε το 1980 σε ηλικία 96 ετών.

Η βιογραφούμενη, Άννα Γαρίδου, γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αποφοιτώντας από το Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας, εισήχθη στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1976 από όπου έλαβε το πτυχίο Φαρμακοποιού την 1η Απριλίου του 1981. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους απέκτησε, κατόπιν εξετάσεων, την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού.

Τα έτη 1981-1987, κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο Ιατρού στις 30 Ιουνίου 1987.

Συνεχίζοντας τις σπουδές της, φοίτησε στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου Οκτώβριος 1982-Σεπτέμβριος 1983, από όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα του Υγιεινολόγου. Τον Δεκέμβριο του 1984 με υποτροφία που απέκτησε μετά από διαγωνισμό του IKY, ανέλαβε την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα: «Σχέση διατροφής και καρκίνου του οισοφάγου» με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Δ. Τριχόπουλο. Απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβριο του 1996.

Κατά τα έτη 1983-84, 1984-85 και 1986-87 δίδαξε στα Κ.Ε.Τ.Ε. Νέας Φιλαδελφείας ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Φαρμακοϋπαλλήλων. Κατά τα έτη 1984-85 και 1985-86 δίδαξε στη Λαϊκή Επιμόρφωση μαθήματα Προληπτικής Ιατρικής και Οικογενειακού Προγραμματισμού. Από τον Οκτώβριο του 1987 έως τον Απρίλιο του 1988 εργάσθηκε ως ειδικευόμενη στην Αναισθησιολογία στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Προσελήφθη, κατόπιν προκηρύξεως, στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως Ιατρός Υγιεινολόγος τον Απρίλιο του 1988. Μονιμοποιήθηκε στη θέση αυτή τον Μάιο του 1990. Τον Οκτώβριο του 1990, της χορηγήθηκε από την Υπηρεσία της εκπαιδευτική άδεια για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας. Για τον σκοπό αυτό, τοποθετήθηκε στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Σισμανογλείου Νοσοκομείου (με Διευθυντή τον κ. Χαρ. Καβάκα), όπου υπηρέτησε ως ειδικευομένη για 2 έτη, από τον Δεκέμβριο του 1990 έως και τον Δεκέμβριο του 1992.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός (με Διευθυντή τον κ. Κων. Φαινέκο), στο οποίο υπηρέτησε ως ειδικευομένη για 4 ακόμη έτη, από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1997. Απέκτησε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας τον Απρίλιο του 1997.

Από τον Ιούνιο του 1998, τοποθετήθηκε από την Υπηρεσία στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, όπου υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης έως και τον Ιούνιο του 2000. Τον Ιούνιο του 2001 μετατάχθηκε σε αντίστοιχη θέση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς (Νομαρχία Αθήνας). Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2003.

Από τον Μάιο του 1997 εργάζεται ως ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος στο ιδιωτικό της ιατρείο, με ιδιαίτερη ενασχόληση στα προβλήματα διατροφής και παχυσαρκίας.

Στην προσωπική της ζωή, παντρεύτηκε το 1984 τον Διονύση Βενιεράτο, καθηγητή Ιατρικής, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Αριστοτέλη το 1987 και τη Θεοδώρα-Ινώ (Ντορίνα) το 1989.

Ο Αριστοτέλης σπούδασε Γεωγραφία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και συνεχίζει τις σπουδές του κάνοντας μεταπτυχιακό. Η Ντορίνα σπουδάζει Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της, η Άννα Γαρίδου τον αφιερώνει στην οικογένειά της. Έχει παρακολουθήσει άπειρα επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Έχει συμβάλει στην εκπόνηση πολλών επιστημονικών εργασιών, εκ των οποίων κάποιες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Δίνει διαλέξεις σε εβδομαδιαία βάση, ενώ συχνή είναι η παρουσία της σε ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης για την υγεία.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε), της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ), της European Association for the Study of Diabetes (EASD) και της Endocrine Society των ΗΠΑ.

Χόμπι της είναι η μαγειρική, η ζωγραφική αλλά και η γυμναστική, καθώς δεν χάνει την ευκαιρία να αθλείται στο γυμναστήριο, ενώ απολαμβάνει το διάβασμα, τη μουσική και το θέατρο.