Μενού Κλείσιμο

Εμμανουήλ Ανδρέας

Ο Εμμανουήλ Ανδρέας, γεννήθηκε το Μάιο του 1943 στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.

Οι ρίζες του βιογραφούμενου είναι από τέσσερα μέρη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από το Καρλόβασι Σάμου και από τα Σφακιά Κρήτης. Από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την Άνδρο και τη Λέσβο. Ο βιογραφούμενος επισκέπτεται συχνά τα μέρη αυτά.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του λεγόταν Εμμανουήλ Ανδρέας του Παναγιώτη και πέθανε σχετικά νέος. Συνέχιζε την παράδοση των Εμμανουήλ επί 2500 χρόνια, να φτιάχνουν τα κρασιά τους και να τα πουλάνε στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο. Η γιαγιά του βιογραφούμενου λεγόταν Ελένη Περράκη. Η γιαγιά πέθανε λίγο μεγαλύτερη. Ο βιογραφούμενος δεν πρόλαβε να γνωρίσει ούτε τη γιαγιά του. Ο βιογραφούμενος κατάγεται από κλασική οικογένεια των Σαμιωτών Εμμανουήλ και των Σφακιανών Περράκη (Πετρογιάννη), με την πλούσια κόρη καπετάνισσα και από τον πατέρα και από το σύζυγο, με εκπαίδευση πιάνου και γαλλικών και την υψηλή επιμέλεια της κουζίνας, των οικοκυρικών. Έκανε 5 παιδιά, εκ των οποίων το ένα παιδί ήταν ο πατέρας του βιογραφούμενου.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από τη μεριά της μητέρας του λεγόταν Απόστολος Σπανούδης και καταγόταν από το Κόρθι της Άνδρου. Είχε κάνει σταδιοδρομία στη Σμύρνη. Είχε εργοστάσιο επίπλων, όπως λένε, ήταν το διασημότερο στη Σμύρνη. Πέθανε σε ηλικία 38 ετών. Η γιαγιά του βιογραφούμενου λεγόταν Μαρία, το γένος Καπτανή, η οποία καταγόταν από τη Βρίσα Λέσβου. Η γιαγιά πέθανε 60 ετών. Ο παππούς και η γιαγιά του βιογραφούμενου είχαν ένα παιδί, τη μητέρα του βιογραφούμενου.  Οι ηρωικοί τίτλοι της γιαγιάς ήταν μεγάλοι, καθώς μαρτυρεί το πατρικό της επίθετο (Καπτανή), αλλά και το γεγονός ότι είχε χάσει έντεκα αδέλφια στο Σαγγάριο. Το επίθετο Εμμανουήλ προήλθε από προπάτορα επαναστάτη, του οποίου το σκάφος του μετείχε στον αποκλεισμό του Πόρου μαζί με τους αντίθετα διακείμενους προς την πολιτική Καποδίστρια. Ήταν οι Σαμιώτες που αντιτάχθηκαν και έμειναν γνωστοί στην Ιστορία ως Εμμανουήλ, παρατσούκλι του καπετάνιου. Από εκεί η οικογένεια λεγόταν Εμμανουήλ. Αυτός που τους έκανε το επίθετο έτσι, λεγόταν Αδαμάντιος Εμμανουήλ. Αυτά προκύπτουν από το αρχείο της Σάμου. Ο Αδαμάντιος απέκτησε ένα παιδί, που τον έλεγαν Παναγιώτη και ο Παναγιώτης έκανε τον Ανδρέα, τον παππού του βιογραφούμενου.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου λεγόταν Ιωάννης και υπήρξε διακεκριμένος δικηγόρος στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ήταν μεγάλος επιστήμονας, είχε μεγαλείο σαν άνθρωπος. Όλοι τον εκτιμούσαν και τον θαύμαζαν. Μέχρι και στο τάφο του γράφτηκαν επικήδεια λόγια από τους συναδέλφους του και τους πελάτες του. Γράφτηκε από το εργατικό κέντρο του Πειραιά, ότι ήταν «αγωνιστής εις θεραπεία του Δικαίου των Εργαζομένων». Η μητέρα του βιογραφούμενου λεγόταν Αδαμαντία. Ήταν Παρτιζάνα (αντιστασιακή) το 1941, δασκάλα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Μόλις παντρεύτηκε τον σύζυγό της, σταμάτησε να εργάζεται και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανατροφή του βιογραφούμενου. Η μητέρα του βιογραφούμενου πέθανε περίπου 90 ετών.

Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1943 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Σχολή «Γερασίμου Σαλβανου», της οποίας ήταν σημαιοφόρος και αρχηγός για δύο χρόνια, στην 5η και στην 6η Γυμνασίου. Αυτό συνέβη γιατί όταν πήγαινε 5η Γυμνασίου, δεν σχηματίστηκε 6η Γυμνασίου, γιατί του Σαλβανου δεν του άρεσαν τα παιδιά. Κατά κανόνα, οι τελειόφοιτοι της Σχολής Σαλβανου περνούσαν σε όποια πανεπιστημιακή σχολή ήθελαν, χωρίς ή με ελάχιστο φροντιστήριο.

Ο ίδιος ο βιογραφούμενος αυτοχαρακτηρίζεται ως μια «σταγόνα του Αιγαίου», λόγω της καταγωγής του, και ως ένας κόκκος από τους βράχους του. Θεωρεί τον εαυτό του ένα ευνοημένο άτομο, που οι γονείς του και οι δάσκαλοι του έδωσαν πλούσια παιδεία. Ο Ανδρέας Ιωάννου Εμμανουήλ ζει στην Αθήνα και την Αίγινα. Είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω του Δ.Σ.Π. και Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο ομώνυμο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Environmental Researchers Institute στο Σικάγο των Η.Π.Α. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τα μουσική και τη ζωγραφική από τα παιδικά του χρόνια, παράλληλα με τις επαγγελματικές, επιστημονικές του ενασχολήσεις στη Νομική Επιστήμη, τις Πολιτικές Επιστήμες, τις Οικονομικές Επιστήμες και την Περιβαλλοντική Κοινωνιολογία ως τμήμα του Διαστημικού Δικαίου.

Ως λογοτεχνικός δημιουργός, επιδόθηκε κυρίως στην ποίηση. Έχει εκδώσει δύο ποιητικά έργα κατ’ απομίμηση αρχαίας τραγωδίας, ένα με τίτλο «Προμηθεύς Λυόμενος – Προμηθεύς Πυρφόρος κατ’ εικασία» (Αίγινα 2008) και ένα με τίτλο «ΑΦΑΙΑ» (2013) έχει συνθέσει τρεις ποιητικές συλλογές με τίτλους α) «Πρώτη ασυλλόγιστη ποιητική Συλλογή» (Αθήνα 1964 – 1988), β) «Δεύτερη ασυλλόγιστη ποιητική συλλογή» (Αθήνα 2000 – 2012) και γ) «Εκατωδαί» (Αίγινα 2009 – 2012).

Τα μη επαγγελματικά βιβλία του, που δεν είναι ποιητικά έργα ή μεμονωμένα ειδικά κείμενα όπως μελέτες, εισηγήσεις συνεδρίων δημοσιογραφικά κλπ, είναι: α) «Υπερόλον. Ο μόνος δρόμος για την επιβίωση» (Αθήνα 1999), β) «Το Ολυμπιακό πνεύμα του Ευ Αγωνίζεσθαι» (Αθήνα 2000), γ) «Σκέψεις περί Παιδείας» (Αίγινα 2003) και δ) «Το Ολυμπιακό φως του 2004 στην Αίγινα» (Αίγινα 2004).

Σε προσωπικό επίπεδο, ο βιογραφούμενος είναι έγγαμος σε δεύτερο γάμο με την Κατερίνα Ελισάβετ Γύμη, η οποία κατάγεται από τη Νάουσα και την Κοζάνη της Μακεδονίας. Είναι γνωστή Ζωγράφος  και είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδας, ο «ΑΠΕΛΛΗΣ». Ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο Απελλής» είναι η ελεύθερη σύμπλευση ελεύθερων καλλιτεχνικών συνειδήσεων μ’ ένα κοινό ιδανικό, την περαιτέρω πνευματική καλλιέργεια των μελών του μέσα από διαδικασίες αλληλοσεβασμού κι αλληλοστηρίξεως των καλλιτεχνικών ιδιοτυπιών του καθενός και συνολικώς της αναδείξεως των φυσικών και πολιτιστικών ιδιοτυπιών του ελληνικού χώρου, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται για καλλιτέχνες ευαίσθητους ως προς τις ανθρώπινες αξίες, τις οποίες τα έργα τους εκφράζουν, το αληθινό και το αγαθό δια του ωραίου. Οι αξίες αυτές, που τόσο έχουν υποβιβασθεί (μέχρι απαξιώσεως) στις ημέρες μας, εναπόκειται στους καλλιτέχνες ν’ αναδειχθούν και πάλι, καθώς τις είχαν αναδείξει κατά την αρχαιότητα πνεύματα, όπως ο Απελλής.

Ο βιογραφούμενος λέει αστειευόμενος ότι η σύζυγός του είναι ηρωίδα, αφού τον αντέχει και ανέχεται τον χαρακτήρα του. Ο βιογραφούμενος έχει τελέσει δύο γάμους. Από τον πρώτο του γάμο έχει αποκτήσει τρία σπουδαία παιδιά, όπως αναφέρει το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Η πρώτη κόρη του βιογραφούμενου ονομάζεται Μαρία Αδαμαντία, η οποία γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1975. Έχει σπουδάσει Κτηνίατρος στο ΑΠΘ. Έχει κτηνιατρική κλινική στο Μεσολόγγι. Η δεύτερη κόρη του βιογραφούμενου Ιωάννα, γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1977 και έχει σπουδάσει Ιχθυολόγος και Μουσικός. Ασκεί το επάγγελμα της καθηγήτριας Μουσικής. Η τρίτη κόρη του βιογραφούμενου είναι η Αικατερίνη-Βασιλική-Αγγελική έχει γεννηθεί στις 13 Ιουλίου του 1984. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά και έχει κάνει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ασκεί το λειτούργημα του Δικηγόρου. Οι δύο πρώτες κόρες του βιογραφούμενου είναι έγγαμες. Η πρώτη κόρη του βιογραφούμενου του έχει χαρίσει ένα εγγόνι, το οποίο γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 2013 και είναι αγοράκι. Η δεύτερη κόρη του βιογραφούμενου έχει δύο παιδιά, τον Μάξιμο – Ευστράτιο, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 2007, και μία κόρη, την Ρεγγίνα-Ευαγγελία, η οποία γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2008.

Ο βιογραφούμενος είναι μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Ερευνών της Μόσχας. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικής Αρωγής Αίγινας. Επίσης, είναι αρχηγός του Σώματος των Εθελοντών του. Επίσης, ο βιογραφούμενος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημονικού Προβληματισμού.

Όπως δηλώνει ο Ανδρέας Εμμανουήλ, «είμαι υπερήφανος για την Αιγιώτικη καταγωγή μου, για τα παιδιά και τα εγγόνια μου».