Μενού Κλείσιμο

Δρίτσας Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Δρίτσας (1959-2010) γεννήθηκε στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά με την εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, Ιωάννης, και είναι ταυτισμένη με μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, ως μία από τις πρώτες συνεργασίες της Zippo παγκοσμίως, που συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα.

Ο παππούς του, Μεγαρεύς στην καταγωγή, πολέμησε στο Κιλκίς, στο Λαχανά, στο Σαραντάπορο και ετιμήθη με παράσημα, που είναι στην κατοχή της οικογένειας και φέρουν την ιδιόχειρη υπογραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι κακουχίες του πολέμου συνέτειναν στον θάνατό του το 1942. Ο άλλος του παππούς, από τη μεριά της μητέρας του, Μεγαρεύς κι αυτός, γεννήθηκε το 1898 και πέθανε το 1993.

Το 1925 γεννήθηκε ο Ιωάννης Δρίτσας και το 1939 η οικογένεια έρχεται από τα Μέγαρα στην Αθήνα. Στην οδό Πανεπιστημίου διατηρεί ένα μικρό μαγαζί, όπου επισκευάζει και πουλάει αναπτήρες και στυλό. Το 1952 παίρνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της γνωστής μάρκας αναπτήρων Zippo στην Ελλάδα. Όμως, η επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν σταματά με την επιτυχία αυτή και το 1958 παίρνει και την αντιπροσωπεία των αναπτήρων Sarome. Το 1968 το κατάστημα μεταφέρεται στην οδό Φειδίου. Το 1974 ακολουθεί μία ακόμη επιτυχία, με την ανάληψη της αντιπροσωπείας των ειδών καπνιστού (τσιγάρα-πίπες) Evans και τον επόμενο χρόνο μετατρέπεται από προσωπική εταιρεία σε ανώνυμη «Ιωάννης Σ. Δρίτσας ΑΕΕ».

Το 1949 παντρεύτηκε την Άρτεμη, το γένος Πάνου από τα Μέγαρα και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Ρένα, τον Θανάση και τον Σωτήρη.

Ο Θανάσης Δρίτσας τελείωσε το Δημοτικό στην Ιόνιο Σχολή και το Γυμνάσιο στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Αποφοίτησε το 1977 και το 1978 έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό και πήρε πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας από το Πανεπιστήμιο Woolwich στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο πατέρας του, Ιωάννης, απεβίωσε (1984) και αυτός ήταν ο λόγος της γρήγορης επανόδου του στην Ελλάδα (1985).

Το 1985 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη μονάδα τεθωρακισμένων στην Αλεξανδρούπολη κι έπειτα, ελεύθερος υποχρεώσεων, ανέλαβε την ευθύνη της εταιρείας ως πρόεδρος. Το 1986 η εταιρεία μετεφέρθη στα ιδιόκτητα κτίρια στην οδό Χελιδονούς στη Νέα Κηφισιά.

Το 1990 παντρεύεται την Ιουστίνη Παπαγιάννη και το 1993 αποκτούν έναν γιο, τον Γιάννη.

Το 2004 η εταιρεία μετατρέπεται και μετονομάζεται σε «Ιωάννης Α. Δρίτσας ΑΕΒΕ», υπό την αποκλειστική διαχείριση και διεύθυνση του Θανάση Δρίτσα. Το 2010 απεβίωσε και την εταιρεία διοικεί πλέον η σύζυγός του. O Γιάννης τελειώνοντας το Κολλέγιο Αθηνών, ξεκινάει τις σπουδές του στο Kingston University London, όπου αποφοίτησε με επιτυχία και εισήχθη με υποτροφία για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Warwick Business School το 2015. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

Σήμερα, με την Ιουστίνη Παπαγιάννη Δρίτσα ως Πρόεδρο και τον Γιάννη Δρίτσα στην Οικονομική Διεύθυνση, η εταιρεία έχοντας ως ναυαρχίδα την Zippo, φέρει και αντιπροσωπεύει σε αποκλειστικότητα brands υψηλών προδιαγραφών στην ελληνική αγορά.