Μενού Κλείσιμο

Λαχανάς Θεσσαλονίκης

Ο Λαχανάς είναι ένα ιστορικό χωριό της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και συνορεύει με τους Νομούς Σερρών και Κιλκίς. Αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου Λαγκαδά λόγω της ομώνυμης μάχης που έγινε εκεί κατά την περίοδο του Β΄ Βαλκανικού πολέμου, στις 19-21 Ιουνίου 1913. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 542 κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι προέρχονται από πρόσφυγες του Πόντου.

Το όνομα του χωριού σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή προέρχεται από τον Σαμιώτη αγωνιστή Κωνσταντίνο Λαχανά (1769-1842). Ο Λαχανάς το 1805 μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου συνάντησε τον Νικοτσάρα και πήρε την υπαρχηγία ενός σώματος κλεφταρματολών. Κάποια στιγμή περικυκλώθηκε μαζί με το σώμα του από τους Τούρκους και για να γλιτώσει έσπασε τις αλυσίδες που ένωναν τη γέφυρα, άνοιξε δρόμο και έφυγε. Από τότε η τοποθεσία ονομάστηκε Λαχανάς. Δεύτερη εκδοχή θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από την Τουρκική ονομασία Αλλάχ-ανά που σημαίνει η μητέρα του θεού χάρη στην εκκλησία της Αγίας Άννας που βρισκόταν στο Βυζαντινό κάστρο όταν ήρθαν οι Τούρκοι.

Ο ιστορικός χώρος του Λαχανά όπου επικεντρώθηκε η κύρια επιθετική προσπάθεια των Ελλήνων εναντίον των Βουλγάρων κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο το 1913, περιλαμβάνει Μουσείο και επιβλητικό μνημείο πεσόντων που αναπαριστά έναν άγγελο και έναν στρατιώτη. Στο Μουσείο που βρίσκεται στη βάση του ιστορικού λόφου παρουσιάζονται δείγματα του ατομικού και ομαδικού οπλισμού των δύο αντιπάλων, εικόνες της μάχης μέσα από πίνακες του Κενάν Μεσαρέ και ‒το πιο σημαντικό από τα εκθέματα‒ η διάτρητη στολή του Συνταγματάρχη Ιωάννη Παπακυριαζή που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο πεδίο της μάχης. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει οπτικά στοιχεία του περιβάλλοντος της μάχης και να παρακολουθήσει οπτικοακουστικά τη διεξαγωγή της από μακέτα του γεωγραφικού χώρου. Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου η επέτειος της Μάχης του Λαχανά γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Στο χωριό διοργανώνονται επίσης κάθε χρόνο, το ποντιακό γλέντι την ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος του χωριού Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα ποντιακά φιλέματα που αφορούν την έκθεση ποντιακών φαγητών και γίνονται συνήθως το καλοκαίρι, οι εκδηλώσεις της Καθαρά Δευτέρας, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.