Μενού Κλείσιμο

Δημόπουλος Νικόλαος

O Νικόλαος Δημόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1955. Είναι ιατρός ορθοπαιδικός χειρουργός και από το 1992 είναι επιστημονικός συνεργάτης στα Νοσοκομεία «ΥΓΕΙΑ» και EUROMEDICA Αθηνών. Από το 1996 δραστηριοποιείται και εργάζεται στον Πύργο Ηλείας, όπου είναι στενός συνεργάτης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Ηλείας, στην Υγειονομική Επιτροπή και υπεύθυνος γιατρός της ομάδας ΠΑΕ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ. Είναι μέλος του Κολλεγίου των Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών, της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Μικροχειρουργικής και του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης. Συμμετέχει ενεργά σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, καθώς και αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Ηλείας και των Αθηνών.

 Οι ρίζες του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ανευρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο του Πύργου Ηλείας όπου ο προπάππους του, Ιωάννης Δημόπουλος, κάτοικος Αγίου Γεωργίου Πύργου Ηλείας, όπως φαίνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, γεννηθείς το 1793, έλαβε ως ηθική ανταμοιβή για τους αγώνες του και τη συμμετοχή του στην επανάσταση του 1821 από το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος «Σιδηρούν σταυρόν ανδρείας» (Αριστεία Φ116) ως ενθύμιο τιμής, ηρωισμού και ανταμοιβής. Τη βεβαίωση υπογράφουν οι οπλαρχηγοί του Πύργου Λυκούργος Κρεστενίτης και Γ. Μήτζου, για τη συμμετοχή του στις μάχες για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, όπως στην πολιορκία του Λάλα και του κάστρου των Πατρών το 1821 και κατά του Ιμπραήμ στην πεδινή Ηλεία το 1825.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Νικόλαος Δημόπουλος, ζούσε στον Άγιο Γεώργιο του Πύργου Ηλείας. Φοίτησε στο σχολείο και ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες. Παντρεύτηκε με την Ευανθία Τσετσέλη, με καταγωγή από τη Μυρτιά του νομού Ηλείας. Το ζευγάρι απέκτησε επτά παιδιά. Τον Ιωάννη, πατέρα του βιογραφούμενου, τη Διονυσία, την Παναγιώτα, την Ελένη, τον Βαγιούλα, την Αικατερίνη και τη Μαρία.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Ιωάννης Δημόπουλος, γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο του Πύργου του νομού Ηλείας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο στο Σχολαρχείο εκείνης της εποχής και στη συνέχεια διορίστηκε, ως υπάλληλος, στην Ένωση Συνεταιρισμών νομού Ηλείας, η οποία τότε είχε μία δυναμική εξέλιξη αναφορικά με την παραγωγή και εξαγωγή των γεωργικών προϊόντων του νομού. Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-22), κοντά στον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα (ο Νικόλαος Πλαστήρας έζησε το 1883-1953 και υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός από την Καρδίτσα, ηγέτης της επανάστασης του 1922 και Πρωθυπουργός τα έτη 1945 και 1950-52) και έλαβε μέρος στη Μάχη του Σαγγάριου, όπου και παρασημοφορήθηκε από τον Αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Ο Σαγγάριος είναι ποταμός της Τουρκίας που εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο. Στις 29 Ιουνίου 1921 εκδηλώνεται θερινή επίθεση των ελληνικών στρατευμάτων, που εξαναγκάζει τους Τούρκους να υποχωρήσουν πέρα από τον Σαγγάριο και το ελληνικό επιτελείο αποφασίζει να καταδιώξει τους Τούρκους μέχρι το προπύργιό του στην Άγκυρα. Διεξάγεται έτσι η Μάχη του Σαγγάριου που θα λήξει με ήττα των Ελλήνων, οι οποίοι συμπτύσσονται στη γραμμή του Εσκί Σεχίρ. Η Μάχη του Σαγγάριου ήταν καθοριστικής σημασίας για την ήττα των Ελλήνων στη Μικρασιατική Εκστρατεία και συνδέεται με τη μετέπειτα Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

Ο Ιωάννης Δημόπουλος με την υποχώρηση επέστρεψε με τον ελληνικό στρατό στην Ελλάδα. Τότε ασχολήθηκε με σοβαρές αγροτικές καλλιέργειες για την εποχή του, που ήταν η μαύρη κορινθιακή σταφίδα και το ελαιόλαδο. Χρημάτισε Πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου για διάστημα οκτώ ετών (1930-38). Κατά τη θητεία του προσπάθησε να ενσωματώσει τον οικισμό στον αστικό ιστό της πόλης του Πύργου. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των σταφιδοπαραγωγών, κατά τη διάρκεια του «σταφιδικού ζητήματος» από το 1925 έως το 1935. Ο πατέρας του βιογραφούμενου ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος. Την περίοδο 1950-60, μαζί με τον αείμνηστο μετέπειτα δήμαρχο Πύργου κύριο Χαράλαμπο Κανελλακόπουλο, τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ κύριο Ηλία Χρονόπουλο και το στέλεχος της Ενώσεως κύριο Κωτσέλη συνετέλεσε στη συγκέντρωση, εμπορία και εξαγωγή της μαύρης σταφίδας του Πύργου από το επίνειο του Κατακόλου. Επίσης, βοήθησε σε συνεργασία με τα στελέχη της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πύργου-Ολυμπίας στη μεταφορά και στην εξαγωγή κρασιού στη Γαλλία, όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή των αμπελώνων στη Γαλλία από την κορυφοξήρα. Τότε έκαναν εξαγωγές μούστου από το λιμάνι του Κατακόλου.

Ο Ιωάννης Δημόπουλος παντρεύτηκε τη Γεωργία Μουσαμά, γεννημένη το 1925 στη Ζαχάρω Ολυμπίας. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά. Τον βιογραφούμενο Νικόλαο και τον Χρήστο.

Ο Χρήστος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1959 στον Πύργο. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο του «Ηλειακού Εκπαιδευτηρίου» στον Πύργο. Στη συνέχεια σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο στην Ιταλία. Έκανε μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα την αναπαλαίωση των βυζαντινών εκκλησιών στη Σιάτιστα της Κοζάνης. Παντρεύτηκε την Αγγελική Καράμπελα και το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη, απόφοιτο Γεωπονικής σήμερα. Ο ίδιος ασχολήθηκε επαγγελματικά στον Πύργο Ηλείας από το 1985 έως τον θάνατό του από την επάρατη νόσο το 2008.

Η οικογένεια του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας του, η οικογένεια Μουσαμά, έφερε παλαιότερα το επώνυμο Ροϊλός και καταγόταν από την Στεμνίτσα Αρκαδίας. Το 1824, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οικογένεια μετοίκησε από τη Στεμνίτσα και τα αδέλφια χώρισαν. Ένα μέρος της οικογένειας εγκαταστάθηκε στην επαρχία Ολυμπίας και ένα άλλο μέρος στη Μεσσηνία. Στη Μεσσηνία πήραν το όνομα Αντωνόπουλος και στην Ολυμπία, λόγω του ενδύματος που φορούσαν, έλαβαν το επίθετο Μουσαμάς.

Ο προπάππους του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Αθανάσιος Μουσαμάς και αναφέρεται ως Επίτροπος της Εκκλησίας της Ανδρίτσαινας Ολυμπίας το 1827. Στη συνέχεια, κατέβηκε στη Ζαχάρω, όπου δημιούργησε πολυμελή οικογένεια. Μεταξύ των παιδιών του ήταν και ο Αριστομένης, παππούς του βιογραφούμενου.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Αριστομένης Μουσαμάς, ήταν εμβληματική προσωπικότητα της Ζαχάρως, καθώς υπήρξε ένας λαϊκός φιλόσοφος. Ήταν ένας λεβέντης άντρας, με πηγαίο χιούμορ και πολύ ετοιμόλογος. Οργάνωσε την οικογένειά του, η οποία αποτελούνταν από την πρώτη γυναίκα του, Ελένη Τριγάζη, με καταγωγή από την Ανδρίτσαινα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Τον Αθανάσιο, τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα. Η πρώτη γυναίκα του έφυγε από τη ζωή νέα από την επάρατο νόσο. Έτσι εκείνος ξαναπαντρεύτηκε με τη Νίκη Κεκέση, γιαγιά του βιογραφούμενου. Το ζευγάρι απέκτησε έξι παιδιά. Τον Βασίλειο, τον Χρήστο, τον Φώτιο, τη Γεωργία, μητέρα του βιογραφούμενου, την Αγγελική και τη Λεμονιά.

Ο αδερφός της Νίκης Κεκέση χρημάτισε πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ στις ΗΠΑ όπου ζούσε δραστηριοποιούμενος έως το 1975 που απεβίωσε και ενταφιάστηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Ο Βασίλειος Μουσαμάς ήταν Καθηγητής Μαθηματικός. Σκοτώθηκε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου (1940-41), στις 8 Ιανουαρίου 1941 στο Μάλι Γαρονίν (πλησίον Τεπελενίου) ως στρατιώτης του 28ου συντάγματος πεζικού.

Ο Χρήστος Μουσαμάς ήταν Αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων και υπηρέτησε στην Ασφάλεια Υψηλών Προσώπων. Ήταν προσωπικός φρουρός του Πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα.

Ο Φώτιος Μουσαμάς ήταν υπάλληλος των ελληνικών ταχυδρομείων (ΤΤΤ).

Η Αγγελική Μουσαμά έφυγε από την ζωή ανύπαντρη και νικημένη από τον καρκίνο.

Η Λεμονιά Μουσαμά έφυγε από την ζωή σε νεαρή ηλικία.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Γεωργία Μουσαμά, φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Ζαχάρως. Μετά το γάμο της ασχολήθηκε με την οικογένειά της. Έφυγε από τη ζωή το 1993 στον Πύργο.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Νικόλαος Δημόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1981 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια υπηρέτησε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία, ως γιατρός των ιπταμένων, στην 338 Μοίρα Αεροσκαφών (PHANTOM-117 ΠΜ στην Ανδραβίδα). Εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στο Αγροτικό Ιατρείο Ανδραβίδας και στη συνέχεια άρχισε το πρόγραμμα εκπαίδευσής του στη Χειρουργική, την Ορθοπαιδική και την Τραυματιολογία στα Νοσοκομεία Πύργου, Αγία Σοφία Παίδων Αθηνών και Νοσοκομείο Ατυχημάτων Αθηνών (ΚΑΤ). Ακολούθησε αμέσως η μετεκπαίδευσή του με υποτροφία της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Homburg στο Saar της Γερμανίας και αμέσως μετά στην Αθλητιατρική Τραυματιολογία στο Νοσοκομείο Methodist στο Houston του Texas των ΗΠΑ.

Το 1992 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο ΔΘΚ «ΥΓΕΙΑ», όπου ταυτόχρονα συνεργάζεται με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), ως επιστημονικός συνεργάτης στην Υγειονομική Επιτροπή, καθώς και ως ιατρός αγώνων Ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής, συνεργαζόμενος με την τότε Ε.Π.Α.Ε.

Από το 1996 δραστηριοποιείται και εργάζεται στον Πύργο Ηλείας, όπου είναι στενός συνεργάτης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Ηλείας, στην Υγειονομική Επιτροπή και υπεύθυνος γιατρός της ομάδας ΠΑΕ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ.

Είναι μέλος του Κολλεγίου των Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, της Ελληνικής Εταιρείας Μεταβολισμού των Οστών, της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρίας, της Ελληνικής Εταιρίας Μικροχειρουργικής και του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης.

Συμμετέχει ενεργά σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Ηλείας και των Αθηνών. Ως επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης και ως μέλος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών, της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Οστεοπόρωση, ο Ορθοπαιδικός Νικόλαος Δημόπουλος συμμετέχει σε Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής που έχουν σχέση με την Οστεοπόρωση, πραγματοποιώντας από κοινού με τον Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με οστεοπόρωση, εκδηλώσεις στη Δυτική Πελοπόννησο με διαλέξεις και πρακτικές εφαρμογές σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τον πληθυσμό.

Συμμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης εθελοντής στο επιτελείο των Ιατρών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Ορθοπαιδικός Νικόλαος Δημόπουλος δραστηριοποιείται στον κοινωνικό χώρο της Πόλης και του Νομού ευρύτερα, συμμετέχοντας στα κοινωνικά δρώμενα.

Είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσικοχορευτικού Ομίλου «ΜΩΡΑΪΤΕΣ» στον Πύργο Ηλείας, συμμετέχει σε προγράμματα αγωγής υγείας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διαλέξεις, συμμετέχει και δραστηριοποιείται με τη Διεύθυνση της Τροχαίας στη διοργάνωση προγραμμάτων Πρόληψης των Τροχαίων Ατυχημάτων, καθότι είναι εξειδικευμένος στο πρόγραμμα A.T.L.S. για άμεση αντιμετώπιση πολυτραυματία.

Επίσης, ως συνεργάτης της Κοινωνικής Οργάνωσης «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», συμμετέχει σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής λόγω της εξειδίκευσης στην Παιδοορθοπαιδική.

Ως συνεργάτης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηλείας και Πρόεδρος της Υγειονομικής Επιτροπής ενημερώνει με διαλέξεις και πρακτικά σεμινάρια τα Σωματεία της Ηλείας και μάλιστα τους μικρούς αθλητές στα σχολεία.

Ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας έχει τακτικές εμφανίσεις σε διαλέξεις και ομιλίες όσον αφορά την Προληπτική Ιατρική.

Επίσης ενημερώνει το κοινό μέσω της καθημερινής εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ», όπου υπάρχει εκλαϊκευμένη στήλη καθώς και σε περιοδικά Προληπτικής Ιατρικής.

Είναι παντρεμένος με την Ιατρό Γαστρεντερολόγο Βασιλική Δήμου και έχουν μια κόρη. Η Βασιλική Δήμου γεννήθηκε το 1960 στον Υμηττό της Αττικής. Είναι δίδυμη με την αδελφή της Νίκη Δήμου, που είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος στην Αθήνα, παντρεμένη με τον γιατρό Καρδιολόγο Γεώργιο Ράμμο, με καταγωγή από την ιστορική Τσαριτσάνη της Λάρισας. Ο πατέρας της Βασιλικής Δήμου, Κωνσταντίνος, ήταν Αρκάς εκπαιδευτικός και η μητέρα της, Ελένη Τρανού, το γένος Αντωνιάδη, ήταν από τα Βουρλά της Σμύρνης της Μικράς Ασίας. Ο θείος της Ελένης Τρανού, κύριος Αντωνιάδης, ήταν Σχολάρχης της Σμύρνης. Η Ελένη Τρανού χρημάτισε για δύο τετραετίες Αντιδήμαρχος στον Δήμο Υμηττού Αττικής, όπου μετά από αγώνες και μελέτες κατοχύρωσαν ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τον Δήμο Υμηττού ώστε να γίνει μια όμορφη, από Αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής πλευράς, οικιστική περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η κόρη τους σήμερα είναι ιατρός και εξειδικεύεται στην ενδοσκοπική γαστρεντερολογία στη Γερμανία.