Ο Λάζαρος Χνάρης γεννήθηκε στα Λιβάδια, ένα κεφαλοχώρι του ορεινού Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δομοστατικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Από το 1986 εργάζεται ως Πολιτικός Μηχανικός στη Μελέτη και Επίβλεψη Έργων. Οι Κατασκευαστικές Εταιρείες που έχει ιδρύσει δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και πώληση εξοχικών κατοικιών, διαμερισμάτων, τουριστικών καταλυμάτων κ.ά. Ασχολήθηκε με την Κρητική Παράδοση και ιδιαίτερα με τη διδασκαλία των κρητικών χορών στην Αθήνα και στην Κρήτη και συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης» του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος και Επίτιμος Πρόεδρος.
Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Χνάρης από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, γιος του Λαζάρου Χνάρη, «Χναρολαζάρου», που στον αγώνα κατά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε τρεις γιους που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο, τον Μιχάλη, τον Γιώργη και τον Γιάννη και τέσσερις στην Εθνική αντίσταση εκ των οποίων ο Μανώλης εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στον Αλικιανό Χανίων, ο Χαρίτος, υπεύθυνος ασυρμάτου, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στην Ιερά Μονή Βωσάκου και ο Γιώργης με τον Κώστα (πατέρας του βιογραφούμενου) φυλακίστηκαν για μήνες από τους Γερμανούς. Ο Κώστας Χνάρης γεννήθηκε το 1921 στα Λιβάδια Μυλοποτάμου. Μετά την στρατιωτική του θητεία, ανέπτυξε σπουδαία κοινωνική και επαγγελματική δράση. Ασχολήθηκε με αυτοκίνητα, με τα οποία εγκαινίασε όλους σχεδόν τους δρόμους του Μυλοποτάμου. Το πρώτο αυτοκίνητο που απέκτησε ήταν ένα φορτηγό, με το οποίο εξυπηρετούσε όλες τις μεταφορικές ανάγκες της εποχής, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα της περιοχής. Γνωστός σε όλους για την εντιμότητα, την καλοσύνη και την κοινωνική προσφορά του, είχε μόνο φίλους και εργάστηκε σκληρά για το καλό της οικογένειάς του και του τόπου του.
Μητέρα του ήταν η Μαρίκα Τρούλη από τα Χελιανά Μυλοποτάμου, κόρη του Γεωργίου Τρούλη, του Τρουλογιώργη, μεγάλου αγωνιστή κατά τους αγώνες των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στη Μικρά Ασία, όπου πολέμησε και παρέμεινε αιχμάλωτος επτά ολόκληρα χρόνια.
Ο Λάζαρος Χνάρης γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1960, στα Λιβάδια Μυλοποτάμου που βρίσκονται σε υψόμετρο 650 μ. στη βόρεια πλευρά του Ψηλορείτη και χτίστηκαν τον 13ο μ.Χ. αιώνα. Οι Λιβαδιώτες συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1866 και στο χωριό τους συνήλθε η Γενική Συνέλευση των Kρητών (Σεπτέμβριος 1868), η οποία υπέγραψε ψήφισμα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Είναι από τα λίγα χωριά της Κρήτης, στα οποία παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα ποιμενικά χωριά του Μυλοποτάμου, γνωστό για την φιλοξενία του, όπου έχει επίσης αναπτυχθεί η παραγωγή ελαιολάδου, εκλεκτών τυροκομικών προϊόντων και παραδοσιακές τέχνες όπως η οικιακή υφαντουργία. Τα τελευταία χρόνια, το χωριό έχει γίνει γνωστό και δέχεται πολλούς επισκέπτες για την Εκδήλωση «Στράτα του Ψηλορείτη» και τους Αγώνες Ορειβατικού Σκι που διοργανώνονται στο Λιβαδιώτικο «αόρη».
Ο Λάζαρος Χνάρης έζησε με την οικογένειά του, τους γονείς και τα τρία αδέλφια του, τη Γεωργία, τον Νίκο και τον Μανόλη, στα Λιβάδια και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μέχρι τα 10 του χρόνια. Έπειτα η οικογένειά του μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, όπου και ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στη Μέση Εκπαίδευση στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου, διατηρώντας πάντα ισχυρούς δεσμούς, ενεργή παρουσία και δράση με τον τόπο καταγωγής του.
Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, καθώς και ο μεγαλύτερος λιμένας του νησιού. Βρίσκεται κοντά στο παλάτι της Κνωσού, που την περίοδο του μινωικού πολιτισμού είχε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού στην Κρήτη. Η πόλη του Ηρακλείου κτίστηκε το 824. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Δήμος Ηρακλείου έχει πληθυσμό 173.450 κατοίκους. Διαθέτει, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση αεροδρόμια της χώρας, το «Νίκος Καζαντζάκης».
Στη συνέχεια ο Λάζαρος Χνάρης σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας (Ε.Μ.Π.) Πολιτικός Μηχανικός και παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τον Κρητικό χορό. Η πρώτη του όμως χορευτική εμφάνιση ήταν σε ηλικία 16 ετών μαζί με καταξιωμένους Λιβαδιώτες χορευτές στα Λιβάδια, σε λαογραφική τηλεοπτική εκπομπή του Νέστορα Μάτσα. Συμμετείχε ως πρωτοχορευτής από το 1978 έως 1981 σε κρητικά χορευτικά συγκροτήματα στην Αθήνα, όπως της Παγκρητίου Ενώσεως και το Λιβαδιώτικο συγκρότημα της Αθήνας. Στη συνέχεια δημιούργησε χορευτική ομάδα με την οποία διακρίθηκε με το πρώτο Παγκρήτιο βραβείο στον διαγωνισμό «Ανώγεια 1982».
Έχοντας πάντα βαθιά αγάπη και σεβασμό στην Κρητική Παράδοση, διετέλεσαν, μαζί με τον αδελφό του Μανόλη Χνάρη, πρωτοχορευτές και υπεύθυνοι του προγράμματος των κρητικών χορών στο θέατρο «Δώρας Στράτου» και δίδασκαν τους κρητικούς χορούς επί σειρά ετών στην Αθήνα και την Κρήτη, σε κρητικούς και μη κάθε ηλικίας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διατήρηση και την προβολή της Κρητικής Παράδοσης. Δημιούργησαν σε συνεργασία και με Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αθήνας, έξι σχολές κρητικών χορών: με τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης», τον Σύλλογο Κρητών Ν. Σμύρνης, τον Σύλλογο Κρητών Χολαργού, τον Σύλλογο Κρητών Ν. Ψυχικού, με τον Σύλλογο Λιβαδιωτών Αθήνας στην Καλλιθέα και τέλος στο Ηράκλειο Κρήτης. Στα πλαίσια αυτής της δράσης με τα πολυβραβευμένα χορευτικά τους συγκροτήματα παρουσίασαν τους κρητικούς χορούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχαν σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εθνικές εορτές και μεγάλες διοργανώσεις, όπως η τελετή παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ, στο Καλλιμάρμαρο στάδιο της Αθήνας, το 1988, με 100 Κρήτες χορευτές.
Ο βιογραφούμενος από το 1990 εγκαθίσταται μόνιμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου δημιουργεί την οικογένειά του. Παντρεύτηκε τη Δέσποινα Κομνηνού το 1990, η οποία από το 1983 συμμετείχε στη διδασκαλία των κρητικών χορών και στα χορευτικά συγκροτήματα ως πρωτοχορεύτρια. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ΑΣΟΕΕ, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών. Εργάζεται ως Νηπιαγωγός και Διευθύντρια του 28ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου. Έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Τον Κωνσταντίνο, Αρχιτέκτονα Ε.Μ.Π., πρωτοχορευτή και χοροδιδάσκαλο του Λαογραφικού Ομίλου «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης», τη Μαρία, πτυχιούχο του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ευαγγελία, πτυχιούχο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Θεόδωρο, φοιτητή της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας, πρωτοχορευτή του Λαογραφικού Ομίλου και με επαγγελματική επίσης ενασχόληση στο Μπάσκετ.
Η έναρξη της επαγγελματικής δράσης του Λαζάρου Χνάρη ως Πολιτικός Μηχανικός γίνεται με τη μελέτη και επίβλεψη ξενοδοχείου στο Μπαλί Κρήτης το 1986 και ακολουθεί η δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου του Συλλόγου των απανταχού Δοξαριανών. Ακολούθως, δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε όλη την Κρήτη, στην Αθήνα και άλλα σημεία της Ελλάδας με την άριστα οργανωμένη μελετητική, κατασκευαστική και εμπορική εταιρεία του. Σε όλη αυτή την επαγγελματική διαδρομή του έχει ασχοληθεί επιτυχώς με οικοδομικά έργα όπως κατοικίες, πολυκατοικίες αντιπαροχές, εξοχικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνικά κτίρια, κέντρα εστίασης και διασκέδασης, πολιτιστικά κέντρα, ναούς, μουσείο, ενισχύσεις κτιρίων και κατασκευή Δημοσίων Έργων. Από το 2020 συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα με τον διακριτικό τίτλο της εταιρείας “Chnaris Architecture in Construction”-Λάζαρος και Κωνσταντίνος Χνάρης.
Ασχολείται επίσης με επιτυχία στον τομέα του Τουρισμού ως ιδιοκτήτης του υπέροχου συγκροτήματος επιπλωμένων πολυτελών βιλών «Ωκεανίδες Βίλες» στην ευρύτερη περιοχή του Μπαλί Μυλοποτάμου, το οποίο κατασκεύασε το 2006.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης» συνεχίζει με Πρόεδρο και υπεύθυνο τον αδελφό του, Μανόλη Χνάρη, τη διδασκαλία των κρητικών χορών και την παρουσίασή τους με αυθεντικότητα και ήθος από τα χορευτικά συγκροτήματα του Ομίλου. Έχει εμπνευστεί, διοργανώσει και πραγματοποιήσει σε συνεργασία και με άλλους φορείς, πλήθος εκδηλώσεων, πολιτιστικών, κοινωνικών φιλανθρωπικών κ.ά. όπως στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης την εκδήλωση «Μια μαντινάδα όλη η ζωή», την Γιορτή τσικουδιάς στου Καράβολα, την «Στράτα του Ψηλορείτη» κ.ά.
Επίσης καταγράφει και προβάλλει την παράδοση της Κρήτης, μέσα από πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ λαογραφικού και πολιτιστικού χαρακτήρα όπως «Οι κουρές στο Λιβαδιώτικο αόρη», «Χαρές και Μνήμες» για τον παραδοσιακό νερόμυλο, «Οι τυροκόμοι του Ψηλορείτη» κ.ά. Ο Λάζαρος Χνάρης, παρά την έντονη επαγγελματική δράση του, όντας Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου, παραμένει πάντα ενεργό μέλος του, συμμετέχοντας σε όλες τις διοργανώσεις του, με αμείωτο μεράκι και αγάπη για την Κρήτη και τον Κρητικό Πολιτισμό.