Μενού Κλείσιμο

Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος (Βασίλειος) Γκρέκας

• Έτος Γεννήσεως: 1968
• Επάγγελμα: 1. Kληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών 2. Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ
• Τόπος Καταγωγής: Πάτρα, Αχαΐα, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Ν. Ψυχικό, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Ο βιογραφούμενος, Aρχιμανδρίτης Αρίσταρχος (Βασίλειος) Γκρέκας, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968.

Το 1988 ολοκλήρωσε τις σπουδές στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Παιδαγωγικού  Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πτυχίου Άριστα. Από 1988 έως το 1992 παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Λογιστικής του Τ.Ε.Ι. Πατρών.

Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό πτυχίου Άριστα. Στην συνέχεια το 2009   ολοκλήρωσε  μεταπτυχιακό – Master (MSc) στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Δογματική με βαθμό πτυχίου Άριστα, με θέμα της διπλωματικής εργασίας: «Η εκκλησιολογία του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού στo έργο του Μυσταγωγία».

Είναι κάτοχος διδακτορικού (2015) από το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης, με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Η ησυχαστική πνευματικότητα στο έργο του αγίου Νικοδήμου Αγιορείτη» με βαθμό «Άριστα».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το Durham University, έλαβε πτυχίο Master (MSc, αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ) με τον τίτλο «conflict prevention sustainable peace and security» (πρόληψη συγκρούσεων, βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια) από το Durham Global Security Institute του τμήματος κυβερνητικής και διεθνών σχέσεων με διπλωματική εργασία Title: «Contemporary approaches to peacebuilding, with a focus on mediation and reconciliation – Case Studies: Cyprus and Kosovo». Επίσης, είναι κάτοχος Certificates από το Oxford University και το Cambridge University.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Georgetown University – School of Foreign Service και δύο Executive προγράμματα στο Harvard University – Kennedy School και επίσης Certificate από το Harvard University – HarvardX.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

Από το 1990 έως το 1992 εργάστηκε ως στέλεχος ιδιωτικής εταιρίας. Το 1993 προσήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και το 1996 εκάρει μεγαλόσχημος Μοναχός όπου και παρέμεινε ως το 2000. Το 2000 ανακαίνισε και εγκαταστάθηκε στη Ιερά Καλύβη Αγίου Αθανασίου Αθωνίτου στην Ιερά Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Διετέλεσε τρεις φορές Δικαίος της Ιεράς Σκήτεως και επίτροπος από το έτος 2001 έως το 2013.

Χειροτονήθηκε Διάκονος, Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και πνευματικού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.Ευστάθιο. Από το 2008 έως το 2014 ήταν κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης με πολλαπλές δραστηριότητες. Το  2014 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επί του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου.

To 2014 συμπλήρωσε είκοσι ένα έτη, ως μέλος της Αγιορείτικης μοναστικής πολιτείας, επίσης είχε αποσπασθεί για ένα έτος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.

Έχει δεκαετή προϋπηρεσία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2015 έως 2019 δίδασκε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών με απόσπαση και ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό ΕΔΙΠ.

Από τον Μάιο του 2019 είναι Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του ΕΚΠΑ. Διδάσκει σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Έχει οργανώσει και συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Είναι επίσης Μέλος της Διοικούσας Επιστημονικής Επιτροπής και Διευθυντής του Τομέα «Πολιτισμικής και Θρησκευτικής Διπλωματίας» του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (Institute of Foreign Affairs), Αθήνα, μέλος στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, καθώς και: Μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης – Athens Club, Αθήνα, Μέλος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων – ΚΕΔΙΣΑ, Αθήνα, Μέλος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών EastMed, Αθήνα, Μέλος του Hellenic American Leadership Council (HALC), U.S.A., Member of Harvard Christian Alumni Society, U.S.A., Member of the Hellenic American Leadership Council (HALC), U.S.A., Member of Durham University Alumni Community, U.K., Member of The Royal Society of Medalists and Decorated of Belgium-Provincial Namur Belgium, Fellow of the Royal Society of Arts, London, U.K. (F.R.S.A.), Μέλος του Chatham House, the Royal Institute of International Affairs, London, U.K.

Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία του και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με θεολογικό περιεχόμενο και στις Διεθνείς σχέσεις.

Τα βιβλία που έχει εκδώσει είναι: 1) International Actors in Peace Processes, Ostracon Publishing p.c. 2014, 2) Η Εκκλησία ως τόπος κοινωνίας Θεού, ανθρώπου, κόσμου, Ostracon Publishing p.c. 2014, 3) Η αποτύπωση της ησυχαστικής πνευματικότητας στο έργο του αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Ostracon Publishing p.c. 2015, 4) Hesychastic Spirituality in the 18th century, Ostracon Publishing p.c. 2016,  5) Maximus the Confessor, Ostracon Publishing p.c. 2016, 6) Οι ειρηνευτικές διαδικασίες στο πλαίσιο της παγκόσμιος διακυβέρνησης, Ostracon Publishing p.c. 2016, 7) Η λειτουργικότητα της θρησκείας στον 21ο αιώνα, Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη, 2019, 8) Θέματα πατερικής γραμματολογίας και θεολογίας I, Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη, 2020.

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: (2020) Ιακώβου Μνήμη, Σταμούλης Αντ.

Έχει λάβει υποτροφίες από ΙΚΥ – Erasmus και από το Πανεπιστήμιο Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οικογένεια Γκρέκα

Οι ρίζες της οικογένειας του βιογραφούμενου είναι από την πλευρά του πατέρα από την Βλασία Καλαβρύτων και από την μητέρα του από το Μάζι-Πευκόφυτο Καλαβρύτων. Ο παππούς Βασίλειος Γκρέκας το 1902 είχε μεταναστεύσει από πολύ μικρή ηλικία στην Αμερική με τον αδελφό του Ιωάννη. Το 1912 κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε από την Αμερική για να λάβει μέρος στον Μακεδονικό αγώνα και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μαχών στην Μακεδονική γη.

Έπειτα αγοράζει ιδιοκτησίες στην Πάτρα, Παραλία Πατρών και Βλασία Καλαβρύτων και ασχολείται με την καλλιέργεια αμπελιών και διατήρηση ταβέρνας στην Πάτρα από το 1922.  Τον διέκρινε η μόρφωσή του καθώς παρακολούθησε σχολείο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μιλούσε τρεις γλώσσες, η φιλάνθρωπη διάθεσή του, που  επιβεβαιώθηκε από ανάλογες πράξεις. Ο Βασίλειος Γκρέκας παντρεύτηκε την Θεώνη Οικονόμου-Γκρέκα θυγατέρα πολύ γνωστής και εύπορης οικογένειας της περιοχής. Το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά εκ των οποίων το ένα ο Κωνσταντίνος έχασε τη ζωή του στη Χειμάρρα της Αλβανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το 1940.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου Θεοδόσιος Γκρέκας γεννήθηκε το 1923. Ως κτηματίας ασχολήθηκε με τους αμπελώνες και την παραγωγή οίνου. Επίσης διατηρούσε την ταβέρνα του πατέρα του στην Πάτρα έως το 1975. Το 1957 παντρεύτηκε την Γιαννούλα Θανασά κόρη του Ηλία και της Μαρίας. Ο Ηλίας Θανασάς είχε τελειώσει το σχολαρχείο. Ήταν ιδιαίτερα ευγενής και σεβαστός στην τοπική κοινωνία. Η οικογένεια Θανασά με αρκετούς εκπαιδευτικούς, ήταν ταυτισμένη με την οικογένεια Ζαΐμη, ως συναγωνιστές κατά την επανάσταση του 1821 και οι δεσμοί τους διατηρούνται έως σήμερα.

Ο Θεοδόσιος και η Γιαννούλα ήταν άνθρωποι έντιμοι και αξιοσέβαστοι που τους χαρακτήριζαν τα φιλάνθρωπα αισθήματα και η κατανόηση των συνανθρώπων. Από κοινού ήταν δωρητές του οικοπέδου και εργάστηκαν με ζήλο για την ανέγερση του Ιερού Ναού αφιερωμένου στο Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου στην Παραλία της Πάτρας και τιμήθηκαν για την προσφορά τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.Χρυσόστομο τον Ιούνιο του 2007. Επίσης προσέφεραν μέρος της περιουσίας τους για την διάνοιξη δρόμων στην περιοχή της Παραλίας και ως αναγνώριση μια εκ των οδών πήρε το όνομα του Κωνσταντίνου Γκρέκα, πεσόντα στο Αλβανικό μέτωπο. Με αφορμή της δωρεάς ενός επιπλέον οικοπέδου στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στην Παραλίας Πατρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.Χρυσόστομο τον Ιούνιο του 2018 απένειμε Ευεργετήριο Γράμμα ως ένδειξη τιμής στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αρίσταρχο Γκρέκα και την Οικογένειά του για την προσφορά τους.

Οι γονείς του βιογραφούμενου απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Την Θεώνη (1958), η οποία σπούδασε στη Νομική σχολή Αθηνών και παιδαγωγικά στην Αμερική και την Ελλάδα στην παιδαγωγική ακαδημία Τρίπολης. Η Θεώνη παντρεύτηκε τον Γεώργιο Γιαννάκη, Ηλεκτρολόγο και διαπρεπή καθηγητή σε παγκόσμιο επίπεδο στο University of Minnesota των Η.Π.Α όπου και διαμένουν. O Γεώργιος Γιαννάκης είναι πλέον μέλος Ακαδημίας Αθηνών. Η Κωνσταντίνα (1959) παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, την Ελένη απόφοιτο του πανεπιστημίου Αιγαίου και με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και σπουδάζει νομική σε πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δεύτερο παιδί της Κωνσταντίνας, ο Παντελής, είναι Πλοίαρχος Ά Τάξεως και DPO. Η Βασιλική από το γάμο της απέκτησε δύο κόρες: την Αγορίτσα απόφοιτο του πανεπιστημίου Πατρών που συνεχίζει τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της σε πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. Η δεύτερη κόρη Ιωάννα, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που συνεχίζει τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Σήμερα το πατρικό της οικογένειας Γκρέκα θεωρείται ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά ανακαινισμένα πετρόκτιστα σπίτια της περιοχής που είναι πλησίον των οδών Αγίου Ιωάννου (από τον ομώνυμο Ναό που είναι δωρητές η οικογένεια) και της οδού Κωνσταντίνου Γκρέκα (εις τιμήν του πεσόντα) στην Παραλία της Πάτρας.