Μενού Κλείσιμο

Χριστοφής Απόστολος

Ο Απόστολος Χριστοφής γεννήθηκε το 1948 στο χωριό Αναλιόντας της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο και είναι το μικρότερο παιδί του Χριστοφή και της Παρασκευούς. Το 1962 πήγε στο Λονδίνο, όπου βρίσκονταν τα αδέλφια του Μαρίνα και Αντρέας από το 1954, και από τότε ζει εκεί. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος και μετά Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε εταιρείες μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2011. Μετά τη συνταξιοδότησή του δημιούργησε τη δική του εταιρεία Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Κλάγκα, επίσης, με καταγωγή από τον Αναλιόντα και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

Παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ήταν ο Ιωάννης Θεοφάνου (Κόζης), γεωργός με καταγωγή από τον Αναλιόντα Λευκωσίας και γιαγιά του η Βασιλική. «Κόζης» ήταν το επώνυμο της οικογένειας πριν το αλλάξουν οι Άγγλοι και χρησιμοποιείται άτυπα μέχρι και σήμερα. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Χαράλαμπο, τη Μαρίτσα, τη Χαρίτα και τον Χριστοφή.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Χριστοφής Ιωάννου, γεννήθηκε το 1906 και απεβίωσε το 1991 στον Αναλιόντα. Άφησε το Δημοτικό Σχολείο, όταν ήταν 9 ετών, γιατί έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του, οι οποίοι πέθαναν σε σύντομη χρονική περίοδο ο ένας από τον άλλον. Ήταν κτηνοτρόφος, γεωργός και αγροφύλακας επί σειρά ετών. Ως άνθρωπος ήταν ειλικρινής, μετρημένος, τίμιος και καλός οικογενειάρχης. Παντρεύτηκε με τη συγχωριανή του Παρασκευού, που είχε γεννηθεί το 1911 στον Αναλιόντα.

Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν ο Ανδρέας Παρασκευά, γεωργός από τις Καπέδες της επαρχίας Λευκωσίας και παντρεύτηκε με τη Χριστίνα Ζαμάνη από τον Αναλιόντα. Το ζευγάρι ξεκίνησε τη νέα του ζωή στον Αναλιόντα, αλλά δυστυχώς η γιαγιά Χριστίνα πέθανε πάνω στη γέννα της κόρης της Παρασκευούς.

Η Παρασκευού είχε έναν ακόμη αδελφό, τον Απόστολο, ενώ από τον δεύτερο γάμο του πατέρα της άλλα τέσσερα αδέλφια, τον Γεώργιο, τον Παρασκευά, τον Παναγιώτη και την Ευθυμία. Ήταν θρησκευόμενη, ήσυχη και αγαπητή γυναίκα. Ασχολιόταν με τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών και βοηθούσε στις αγροτικές εργασίες. Απεβίωσε το 1991, 40 μέρες μετά τον θάνατο του άνδρα της.

Ο Χριστοφής και η Παρασκευού απέκτησαν από τον γάμο τους έξι παιδιά. Τη Μαρίνα, την Ιωάννα, τον Ανδρέα, την Ελένη, τον Χαράλαμπο και τον βιογραφούμενο Απόστολο.

Η Μαρίνα γεννήθηκε το 1933 και ζει στο Λονδίνο. Παντρεύτηκε με τον Χρύσανθο Λεωνίδα από το Πραστειό του Κελλακίου της επαρχίας Λεμεσού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2005 στο Λονδίνο. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει πέντε κόρες και επτά εγγόνια. Η Μαρίνα φρόντιζε την οικογένειά της και ταυτόχρονα εργαζόταν με τον σύζυγό της σε ένα κατάστημα που είχαν στην ιδιοκτησία τους.

Η Ιωάννα γεννήθηκε το 1935 και έφυγε από τη ζωή το 2017 στον Λυθροδόντα της επαρχίας Λευκωσίας όπου έμενε. Ήταν παντρεμένη με τον Κώστα Μιχαήλ Ηλία, γεωργό από τον Λυθροδόντα και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά και δέκα εγγόνια. Η Ιωάννα ασχολήθηκε με τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού της και βοηθούσε στις αγροτικές εργασίες.

Ο Ανδρέας γεννήθηκε το 1938 και έφυγε από τη ζωή το 1998 στο Λονδίνο. Ήταν ιδιοκτήτης συνεργείου και βαφείου αυτοκινήτων στο Λονδίνο. Είχε παντρευτεί με την Άννα από τη Σκαρίνου της επαρχίας Λάρνακας και το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά και τρία εγγόνια. Η Άννα ασχολήθηκε με τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού της. Πέθανε στο Λονδίνο το 1991.

Η Ελένη γεννήθηκε το 1941 και παντρεύτηκε τον Κυριάκο Κασιάνου, ξυλουργό στο επάγγελμα από την Αγία Βαρβάρα της επαρχίας Λευκωσίας, όπου ζουν μέχρι σήμερα. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Η Ελένη ασχολήθηκε με τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού της, ενώ παράλληλα εργαζόταν με μερική απασχόληση σε ένα εργοστάσιο στη Λευκωσία.

Ο Χαράλαμπος γεννήθηκε το 1945 και ήταν σιδηρουργός στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε την Άννα Αντωνίου (Πούλλαρη) από τον Λυθροδόντα και το ζευγάρι ξεκίνησε τη νέα του ζωή στα Λατσιά της Λευκωσίας. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρία παιδιά και επτά εγγόνια. Η Άννα φρόντισε την οικογένεια και το σπίτι της, συμπεριλαμβανομένων των αδελφιών και του πατέρα της, μετά τον θάνατο της μητέρας της, όταν ήταν σε νεαρή ηλικία.

Ο βιογραφούμενος, Απόστολος Χριστοφή, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1948 στον Αναλιόντα της επαρχίας Λευκωσίας. Ήταν μόλις 6,5 ετών, όταν έφυγαν τα αδέλφια του Ανδρέας και Μαρίνα για το Λονδίνο το 1955, για να εργαστούν και να μείνουν κοντά στον θείο τους τον Ευτύχη, πρώτο εξάδελφο της μητέρας τους από τις Καπέδες, που μετανάστευσε στο Λονδίνο όταν αφυπηρέτησε από τον Αγγλικό στρατό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θυμάται ότι ο αδελφός του ο Ανδρέας του έκανε δώρο την πρώτη του τσάντα για το σχολείο μόλις πριν φύγει για το Λονδίνο, αφού δούλευε και είχε δικά του χρήματα.

Πήγε στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο του Αναλιόντα που είχε τότε μόνο έναν δάσκαλο και μία αίθουσα διδασκαλίας με 35 παιδιά. Η καμπάνα χτυπούσε κάθε πρωί για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, καθώς δεν είχαν όλοι τότε ρολόι. Ο δάσκαλος ήταν αυστηρός και κάθε φορά που δίδασκε τα παιδιά  μιας τάξης, τα υπόλοιπα παιδιά δούλευαν μόνα τους. Μόλις τελείωσε το Δημοτικό, το 1961, έπιασε δουλειά σε συνεργείο αυτοκινήτων και τον Μάιο του 1962, σε ηλικία 13,5 ετών, έφυγε για το Λονδίνο, για να συνεχίσει το σχολείο κοντά στα αδέλφια του. Γράφτηκε σε Γυμνάσιο χωρίς να ξέρει καθόλου αγγλικά και αποφοίτησε όταν έγινε 16 ετών. Ήθελε να συνεχίσει, για να προετοιμαστεί για πανεπιστημιακές σπουδές στην Ηλεκτρική και Ηλεκτρονική Μηχανική, αλλά ήταν δύσκολο τότε, καθώς είχαν φτάσει στο Λονδίνο πολλοί μετανάστες από χώρες της κοινοπολιτείας.

Έτσι, αντί να πάει στο πανεπιστήμιο άρχισε να εργάζεται σε μία εταιρεία εργολάβων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα σπούδαζε σε μία Τεχνική Σχολή, για να γίνει ηλεκτρολόγος. Εργάστηκε στην εταιρεία αυτή έντεκα χρόνια, με τα τρία τελευταία να κατέχει τη θέση του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Την ίδια περίοδο έλαβε τρία πτυχία ειδικότητας στις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις και το Ανώτερο Εθνικό Δίπλωμα στην Ηλεκτρική και Ηλεκτρονική Τεχνολογία.

Το 1977, ο βιογραφούμενος ξεκίνησε να εργάζεται ως Σύμβουλος Ηλεκτρολογικών Υπηρεσιών σε εταιρεία Συμβούλων Οικοδομικών Εγκαταστάσεων και τον επόμενο χρόνο η εταιρεία τον επιχορήγησε, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο. Σε αυτή την εταιρεία παρέμεινε 2,5 χρόνια και στη συνέχεια προσλήφθηκε σε μία πολυεθνική εταιρεία, όπου συνέχισε τις σπουδές του. Απέκτησε Bachelor of Science Certificate (BSc) στην Ηλεκτρική και Ηλεκτρονική Μηχανική, το 1981, και έγινε μέλος του Institution of Electrical and Electronic Engineering και του Chartered Institute of Building Services Engineers και εν συνεχεία εγγράφηκε μέλος του “Engineering Council”, ενώ ακολούθησε εγγραφή στο Συμβούλιο Μηχανικών,  το οποίο του έδωσε τον τίτλο του Αδειούχου Μηχανικού (Chartered Engineer (CEng).

Στην πολυεθνική εταιρεία παρέμεινε επτά χρόνια αποκτώντας μεγάλη εμπειρία, τόσο στο αντικείμενό του όσο και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες οικοδόμησης. Το 1983, δέχτηκε πρόταση από μία μικρή εταιρεία έξω από το Λονδίνο και εργάστηκε έχοντας την ευθύνη της δημιουργίας και ανάπτυξης του τμήματος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών που εργάστηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία, οι εργαζόμενοι από 4 εκτινάχθηκαν σε 120 άτομα. Το 1992, προσλήφθηκε από μία εταιρεία που βρισκόταν έξω από το Λονδίνο, ως υπεύθυνος τμήματος, και παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Το 1996 προσλήφθηκε σε μία Ιαπωνική εταιρεία, ως Εξωτερικός Σύμβουλος, και εργάστηκε για άλλα έξι χρόνια και το 2002 συμμετείχε στην ανάπτυξη μίας μικρότερης εταιρείας, στην οποία συνέχισε να εργάζεται για έξι χρόνια. Από το 2008 έως το 2014 εργάστηκε για μία ακόμα πολυεθνική εταιρεία με ευθύνες σε ένα διεπιστημονικό τμήμα. Μετά τη συνταξιοδότησή του δημιούργησε τη δική του εταιρεία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στις 19 Ιουλίου 1970 ο Απόστολος Χριστοφή παντρεύτηκε με την Ειρήνη Κλάγκα από τον Αναλιόντα. Η Ειρήνη γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1949 και είναι η μικρότερη από τα εφτά παιδιά του Μιχάλη και της Μαρίας Κλάγκα. Μετανάστευσε στο Λονδίνο σε ηλικία 6 ετών μαζί με την οικογένειά της. Ολοκλήρωσε σπουδές γραμματειακής υποστήριξης και εργάστηκε ως γραμματέας πριν αποκτήσει τα παιδιά της. Μετά τη γέννηση των παιδιών συνέχισε να εργάζεται με μερική απασχόληση. Όπως αναφέρει ο Απόστολος, δεν θα μπορούσε να επιτύχει όσα ονειρευόταν χωρίς την ηθική υποστήριξη και κατανόηση της Ειρήνης.

Ο Απόστολος και η Ειρήνη Χριστοφή απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Χριστόφορο, τη Μαρία, τον Μιχάλη και τον Ανδρέα. Ο Χριστόφορος έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 14 ετών από αυτοκινητικό δυστύχημα.

Η Μαρία είναι σήμερα 41 ετών, σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο και σήμερα είναι καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη με τον Βρετανό Perran και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Τον Ιωάννη 10 ετών και την Εύα 7 ετών.

Ο Μιχάλης είναι 39 ετών, σπούδασε Computing and Information Systems στο Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως Business Analyst Manager σε μία μεγάλη Εμπορική Ασφαλιστική Εταιρεία. Είναι παντρεμένος με τη Βρετανίδα Nikki και έχουν τρεις κόρες. Την Αμελί 10 ετών, τη Μία 8 ετών και την Αλέξα 3 ετών.

Ο Ανδρέας είναι 27 ετών, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως Senior Partnership Director σε μία εταιρεία Διοργάνωσης Εκδηλώσεων, η οποία οργανώνει υψηλού επιπέδου σεμινάρια/εκθέσεις στις νέες τεχνολογίες στους τομείς της μηχανικής, της επιστήμης, του φαρμάκου, των καυσίμων και άλλων τομέων υψηλής τεχνολογίας.

Ο Απόστολος Χριστοφή είναι ένα πολύ δραστήριο άτομο. Είναι μέλος σε διάφορους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς προσφέροντας τον χρόνο και τις γνώσεις του. Επίσης, είναι κηδεμόνας και μέλος του Ενοριακού Συμβουλίου της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο βόρειο Λονδίνο, η οποία αγοράστηκε από την Αγγλικανική Εκκλησία, για να εξυπηρετήσει την Ελληνική κοινότητα της περιοχής. Διετέλεσε για δέκα χρόνια Πρόεδρος του Συμβουλίου, όπου έχει εργαστεί ακούραστα με τους συνεργάτες του για, να μπορέσει η εκκλησία, να συνεχίσει να εξυπηρετεί την Ελληνική κοινότητα και άλλους ενορίτες. Στους χώρους της εκκλησίας συνεχίζει να λειτουργεί,  σε ειδικό κτίριο, ελληνικό σχολείο με περισσότερα από 250 παιδιά, κάθε Σάββατο και τέσσερα απογεύματα την εβδομάδα, και νηπιαγωγείο καθημερινά.

Στον ελεύθερο χρόνο του θέλει να μπορεί να ταξιδεύει μαζί με τη σύζυγό του, αφού τους αρέσει να γνωρίζουν την ιστορία  και κουλτούρα άλλων χωρών. Λόγω της δουλειάς του, έχει κάνει πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, την Αφρική, Κίνα, Ινδίες  και Αμερική.

Το όνειρο του Απόστολου Χριστοφή είναι να έχει υγεία αυτός και η οικογένειά του και να χαρεί τα παιδιά του και τα εγγόνια του, βλέποντάς τους να μεγαλώνουν και να χαράζουν τους δικούς τους δρόμους στη ζωή.