Μενού Κλείσιμο

Αγία Βαρβάρα, Κύπρος

Αγία Βαρβάρα, Κύπρος

 

Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας, σε υψόμετρο 310 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Διαθέτει αρκετές εκτάσεις ακαλλιέργητες. Ως καλλιέργειες είναι τα σιτηρά  και το κριθάρι. Υπάρχουν επίσης ελιές και αμπέλια.

Παλιότερα στην ίδια τοποθεσία υπήρχε το χωριό του Αγίου Γεωργίου. Όταν η εκκλησία του χωριού καταστράφηκε ολοσχερώς διασώθηκε μόνο η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Οι χωρικοί έκτισαν νέα εκκλησία και την αφιέρωσαν στην Αγία Βαρβάρα. Το χωριό πήρε από αυτήν και το όνομά της.  Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά σπήλαια με λαξευμένες οροφές, σε σχήμα σταυρού. Πιθανόν ορισμένα από αυτά να χρησιμοποιούνταν ως κατακόμβες από τους πρώτους χριστιανούς.

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η Αγία Βαρβάρα αποτελούσε φέουδο την εποχή της Φραγκοκρατίας. Κατά την Τουρκοκρατία ήρθαν και κατοίκησαν στο χωριό περίπου 20 τούρκικες οικογένειες. Ταυτόχρονα, αρκετοί Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό Νήσου, από το οποίο έδιωξαν αρκετούς από τους ντόπιους κατοίκους. Οι εκδιωγμένοι εγκαταστάθηκαν στην Αγία Βαρβάρα.

Στις μέρες μας  οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με ποικίλες εργασίες. Πολλοί εργάζονται στη Λευκωσία ως ιδιωτικοί ή κυβερνητικοί υπάλληλοι, τεχνίτες, εργάτες σε εργοστάσια ή οικοδομικές εργασίες, ενώ άλλοι έχουν ιδιόκτητα καταστήματα ή εργαστήρια. Αρκετοί μένουν στο χωριό και ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο χωριό υπάρχουν εργοστάσια ραπτικής, εργοστάσια βιομηχανικής ζώνης και το κεραμείο, στα οποία απασχολούνται αρκετοί κάτοικοι.