Μενού Κλείσιμο

Καρίκας Απόστολος-Λεόντιος

Ο π. Απόστολος-Λεόντιος Καρίκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1965. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί στον Ι. Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας (ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ) Θεσσαλονίκης. Έχει τα οφίκια του Αρχιμανδρίτη καθώς και του πνευματικού-εξομολόγου και μέσα στα πλαίσια της «Κοινωνίας Αγάπης» συλλέγει τρόφιμα και τα διανέμει σε άπορες οικογένειες, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Νικόλαος Καρίκας, γεννήθηκε στη Σμύρνη και ήρθε στην Ελλάδα μετά τα αιματηρά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και τον ξεριζωμό των Ελλήνων το 1922. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και παντρεύτηκε την Αικατερίνη, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τον Χρήστο, τον Ιωάννη, τον Σταμάτη, τον Αθανάσιο και τον Δημήτριο.

Ο παππούς από τη μεριά της μητέρας του, Απόστολος Βασιλόπουλος, ήταν παντρεμένος με τη γιαγιά Χρυσή και απέκτησαν πέντε παιδιά, την Δήμητρα, τον Βασίλειο, τον Διονύσιο, την Ειρήνη και την Παναγιώτα.

Ο πατέρας του, Αθανάσιος Καρίκας, γεννήθηκε το 1929. Φοίτησε στο Δημοτικό και από μικρός ξεκίνησε να εργάζεται κάνοντας μεταφορές με τρίκυκλο, ασχολία που έκανε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Παντρεύτηκε το 1961 την Παναγιώτα Βασιλοπούλου και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Νικόλαο το 1963, που απεβίωσε σε ηλικία 3 ετών, τον Απόστολο το 1965 και τον Νικόλαο το 1968. Ο Νικόλαος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Ο Απόστολος Καρίκας γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο-Λύκειο στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά υπηρέτησε στο Πεζικό εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1988. Μέχρι το 1998 εργαζόταν σε διάφορες θέσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο Ταχυδρομείο και σε δικηγορικό γραφείο.

Το 1999 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρό Διονύσιο. Διετέλεσε Διάκονος έως τον Απρίλιο του 2000, που χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιερισσού κυρό Νικόδημο. Υπηρέτησε στις ιερές Μητροπόλεις Νεαπόλεως και Ιερισσού και τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας (ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ) Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας τα ποιμαντικά-ιερατικά του καθήκοντα αλλά και ως πνευματικός-εξομολόγος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας που μαστίζει την πατρίδα μας, μέσα στα πλαίσια της «Κοινωνίας Αγάπης», συλλέγει τρόφιμα κατά διαστήματα και τα διανέμει σε άπορες οικογένειες όπου έχουν ανάγκη. Έχει δημιουργήσει τις Σχολές Γονέων όπου αναπτύσσονται διάφορα θέματα οικογενειακού προβληματισμού. Κατά καιρούς έχει καλέσει διάφορες προσωπικότητες (Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ιατρούς, Ιερείς και άλλους λόγιους ομιλητές) και πραγματοποιούνται ομιλίες πάνω σε διάφορα θέματα.

Κατά την 13 ετών παρουσία του στην Νέα Μάδυτο ανακαινίστηκαν εκ βάθρων τόσο ο Κεντρικός Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου όσο και τα δύο παρεκκλήσια των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Ευθυμίου Επισκόπου Μαδύτου.

Η Νέα Μάδυτος έχει την ιδιαιτέρα ευλογία να έχει τον δικό της Άγιο, τον Άγιο Ευθύμιο Επίσκοπο Μαδύτου, κατά σάρκα αδελφό της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, όπου η μνήμη του εορτάζεται πανηγυρικώς στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιό του που υπάρχει προς τιμήν του στην Νέα Μάδυτο, κάθε έτος στις 5 Μαΐου. Ονομάζεται και Μυροβλύτης, γιατί μέσα από τον Τάφο του ανάβλυζε μύρο.

Οι κάτοικοι της Νέας Μαδύτου είναι ευσεβείς άνθρωποι όπου μέχρι σήμερα τιμούν τους προγόνους τους και επισκέπτονται τακτικά και την παλαιά Μάδυτο που βρίσκεται στα στενά των Δαρδανελίων στην Τουρκία. Σήμερα με την άοκνη φροντίδα του Σεπτού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, Πατριάρχη του Γένους μας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, έχει ξαναζωντανέψει η Ιερά Μητρόπολις Καλλιουπόλεως και Μαδύτου με την χειροτονία του Άξιου Ποιμενάρχη της Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου. Ο βιογραφούμενος αξιώθηκε να μεταβεί δύο φορές.

Κοντά στην Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Απολλωνία όπου μέχρι σήμερα σώζεται το Βήμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Σύμφωνα με τις Επιστολές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ένας βράχος έξω από το χωριό αποτελεί το βήμα του Αποστόλου, από όπου κήρυξε ο Απόστολος Παύλος διερχόμενος την Εγνατία Οδό και οδεύοντας στην Θεσσαλονίκη. Το βήμα διαφέρει από τα υπόλοιπα μνημεία του Αποστόλου Παύλου στην Μακεδονία, καθώς πρόκειται για ένα βραχώδες μνημείο, όπου σήμερα έχει κτιστεί στον Ιερό χώρο Ιερός Ναός με την φροντίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού Θεοκλήτου.

Τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας Θεσσαλονίκης, όπου ανακαίνισε τόσο τον Κεντρικό Ναό της Παναγίας μας όσο και το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λαζάρου και συνεχίζοντας παράλληλα την αγιογράφησή τους. Μέσα στο λειτουργικό πρόγραμμα της Ενορίας, έχει καθιερωθεί κάθε εβδομάδα να ψέλνονται εναλλάξ οι Ιερές Ακολουθίες της Παρακλήσεως στην Παναγία μητέρα μας και στον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Μανταμάδων-Λέσβου) και στην συνέχεια γίνονται οι Σχολές Γονέων όπου αναλύονται διάφορα θέματα Οικογενειακού Προβληματισμού.

Ο π. Απόστολος-Λεόντιος Καρίκας δηλώνει ότι η μεγαλύτερη ευλογία του και κληρονομιά από τον Άγιο Θεό και την Κυρία Θεοτόκο είναι τα πνευματικά του παιδιά.