Μενού Κλείσιμο

Νέα Μάδυτος Θεσσαλονίκης

Η Νέα Μάδυτος  βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης στο 65ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Βόλβης και ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 1.621 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το παλαιότερο όνομα της Νέας Μαδύτου ήταν Στρόλογγος και καταστράφηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μετά τη Μάχη του Εγρί Μπουτζάκ καθώς οι κάτοικοι επαναστάτησαν. Ο σύγχρονος οικισμός χτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν το 1923 από την ομώνυμη πόλη της Aνατολικής Θράκης.

Η Μάδυτος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Θράκης που βρισκόταν στη θέση της σημερινής κωμόπολης Eçeabat της επαρχίας Τσανάκκαλε της Τουρκίας και άκμασε κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο. Η πόλη ήταν, σύμφωνα με τον Πτολεμαίο, αποικία των Αθηναίων, ιδρυμένη κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ, κατά τον Σκύμνο, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., ήταν αποικία των Λέσβιων. Διοικητικά υπαγόταν στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως και στο Σαντζάκι της Καλλιπόλεως και ήταν έδρα του ομώνυμου Καζά. Κατελήφθη το 1357 από τους Οθωμανούς υπό τον Ορχάν, το 1414 την κατέλαβαν οι Ενετοί βοηθούμενοι από τους Βυζαντινούς και το 1424 ανακαταλήφθηκε από τους Οθωμανούς. Πριν το 1915 αριθμούσε 8.500 Έλληνες κατοίκους και 2.011 σπίτια. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία, την αλιεία, τη ναυτιλία και το εμπόριο. Κυριότερα προϊόντα ήταν  βαμβάκι, η κριθή, ο σίτος, σταφύλια, οίνος, έλαια κλπ. που εξάγονταν στα λιμάνια της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 1915 αγγλικά αεροπλάνα έριξαν προκηρύξεις στα ελληνικά που καλούσαν του κατοίκους να την εγκαταλείψουν. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στις 16 Απριλίου από τα στρατεύματα της Αντάντ με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταφύγουν στην Πάνορμο, την Πέραμο, την Αρτάκη και στα ενδότερα. Το 1918 μετά την ανακωχή οι κάτοικοι επέστρεψαν. Στις 1 Αυγούστου του 1920 εισήλθαν τα Ελληνικά Στρατεύματα και στις 8 Νοεμβρίου του 1922 με την ανταλλαγή οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν οριστικά. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Βόλβης, στον σημερινό οικισμό της Νέας Μαδύτου και κάποιοι στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Η Νέα Μάδυτος διαθέτει Κέντρο Υγείας, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Κοινοτική Βιβλιοθήκη, αγορά, εργατικές και στρατιωτικές κατοικίες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελλήσποντος» Νέας Μαδύτου διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες του προσφυγικού Ελληνισμού. Μία από τις πιο σημαντικές είναι το ετήσιο «Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων» όπου στις γειτονιές και στην πλατεία της Νέας Μαδύτου λαμβάνουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Βόλβης καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδος.

 

 

Φωτό: https://volvipress.gr/ikismi/nea-madytos/