Μενού Κλείσιμο

Απολλωνία Θεσσαλονίκης

Η Απολλωνία είναι χτισμένη στις νότιες όχθες της λίμνης Βόλβης, σε υψόμετρο 45 μέτρων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 316 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία στη λίμνη.

Η ιστορία της Απολλωνίας ξεκινάει με την ίδρυσή της το 432 π.Χ. όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Α΄ προέτρεψε τους Χαλκιδείς των παραλίων να αποστατήσουν από τους Αθηναίους, υποδεικνύοντάς τους την Απολλωνία για να κατοικήσουν. Το όνομά της δόθηκε προς τιμή του θεού Απόλλωνα και για το λόγο αυτό την πόλη κοσμούσε επιβλητικός ναός του Απόλλωνα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο οικισμός ονομαζόταν Παζαρούδα.

Στην Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της τότε Παζαρούδας έπαιξαν ενεργό ρόλο. Στις 16 προς 17 Μαΐου 1821 ξεσηκώθηκε ο Πολύγυρος της Χαλκιδικής και την ίδια κιόλας μέρα ξεσηκώθηκαν και οι Έλληνες της Παζαρούδας κατά των Τούρκων και τους κατεδίωξαν.

Η σημερινή Απολλωνία διαθέτει ένα πλούσιο και σπάνιο οικοσύστημα στη νότια όχθη της λίμνης, όπου βρίσκεται το παραλίμνιο δάσος Απολλωνίας, έκτασης 350 στρεμμάτων. Έχει πανύψηλα υπεραιωνόβια πλατάνια, σκλήθρα, πανύψηλες ασημόλευκες, φτελιές ‒τα λεγόμενα καραγάτσια‒,  καρυδιές, ασημοϊτιές, κισσούς, λυκίσκους, φτέρες και πολλά άλλα είδη. Μέσα στον βιότοπο, φτιάχνουν τις φωλιές τους λευκοπελαργοί και σταχτοτσικνιάδες.

Έξω από το χωριό βρίσκεται ένας βράχος που σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί το βήμα του Αποστόλου Παύλου, στο πέρασμά του από τη Μακεδονία. Το βήμα βρισκόταν στη βόρεια πλευρά του  ναού του Απόλλωνα που κοσμούσε την Απολλωνία και λίγο πιο πέρα υπήρχε μία πηγή, η οποία θεωρείται το αγίασμα του Αποστόλου. Το αγίασμα έκανε γνωστή την περιοχή στις αρχές του 20ού αιώνα καθώς Τούρκοι έμποροι θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη θαυματουργική δύναμη του νερού ζητούσαν πληρωμή από όσους ήθελαν να προσκυνήσουν και να πάρουν αγίασμα. Σήμερα, στο σημείο αυτό υπάρχει μια πλάκα που ενημερώνει τους επισκέπτες για τον Απόστολο Παύλο.

 

 

Φωτό: https://www.volvi24.gr/dimos-volvis/