Ο Ιωάννης Δακουτρός γεννήθηκε το 1951 στη Σαντορίνη. Διατηρεί δύο σημαντικές επιχειρήσεις στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης καθώς και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις.
Οι ρίζες της οικογένειας από την πλευρά του πατέρα του λέγεται ότι είναι από την Κρήτη. Εκεί βρέθηκαν κάποιοι πρόγονοι από τη Γαλλία, όπου επαναστάτησαν και διώχθηκαν, με κάποιους να πηγαίνουν στη Μάλτα και άλλους να φθάνουν στην Κρήτη. Ο προπάππους του εικάζεται ότι είναι από τα ηρωικά και όμορφα Σφακιά. Ο παππούς του, Γιάννης Δακουτρός, γεννήθηκε στο νησί της Σαντορίνης και επειδή είχε πολεμήσει στον πόλεμο της Μικράς Ασίας είχε το παρατσούκλι «Μέγας». Ασχολείτο αρχικά με την κτηνοτροφία και παράλληλα εργαζόταν και ζούσε στο παλιό λιμάνι, κάνοντας εργασίες του λιμανιού. Σιγά σιγά απέκτησε την πρώτη του βάρκα με κουπιά για να εξυπηρετεί τις εμπορικές του συναλλαγές, μεταφέροντας εμπορεύματα αλλά και εξυπηρετώντας επιβάτες. Παντρεύτηκε με την Άρτεμη και απέκτησαν επτά παιδιά, δύο αγόρια και πέντε κορίτσια.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Λευτέρης Δακουτρός, ήταν ο πρωτότοκος υιός, γεννημένος το 1927. Ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Καλλιόπη Αλεφραγκή, η οποία γεννήθηκε το 1928 στο Κοντοχώρι Σαντορίνης από τον Χαράλαμπο και τη Τζανιώ. Ο πεθερός του, Χαράλαμπος, πέθανε σε μικρή ηλικία, πριν προλάβει καν να τον γνωρίσει καλά καλά η Καλλιόπη. Ο Χαράλαμπος και η Τζανιώ είχαν αποκτήσει επτά παιδιά συνολικά, τα οποία έμειναν ορφανά μετά τον θάνατο του παππού αλλά και της γιαγιάς λίγο αργότερα. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, καθώς δύο από τα αδέρφια πέθαναν από την πείνα, ενώ τα μεγαλύτερα δούλευαν για να επιβιώσουν και να συντηρούν όπως μπορούσαν τα υπόλοιπα μέλη, με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη συγγενών και γειτόνων. Η Καλλιόπη, σε ηλικία 18 ετών, άρχισε να εργάζεται σαν καθαρίστρια στην Αγροτική Τράπεζα, δουλειά που έκανε μέχρι και τη συνταξιοδότησή της στα 60 της χρόνια. Με τον Λευτέρη Δακουτρό απέκτησαν επτά παιδιά, τον βιογραφούμενο Γιάννη (1951), τον Χαράλαμπο (1955), τον Μηνά (1958), τον Γιώργο και την Ιωάννα (1961), την Αγγελική (1966) και τον Αρτέμη (1969).
Ο Λευτέρης Δακουτρός, πατέρας του Γιάννη, βιοποριζόταν ασχολούμενος με τη θάλασσα. Απέκτησε μια βάρκα και δούλευε μαζί με τον παππού Γιάννη στο λιμάνι. Αργότερα απέκτησε μία λάντζα συνεταιρικά, αναπτύσσοντας τη δουλειά του καθώς είχαν ήδη ξεκινήσει να έρχονται κάποια μικρά κρουαζιερόπλοια στο νησί. Είχε αυξηθεί η κίνηση των επιβατών που ήθελαν να εξερευνήσουν το νησί. Το 1973 απέκτησε άλλο ένα μεγαλύτερο σκάφος, το «Άγιος Νικόλαος» και με αυτά τα σκάφη ασχολήθηκε έως και τη συνταξιοδότησή του. Ο Λευτέρης Δακουτρός απεβίωσε το 2002.
Ο Γιάννης Δακουτρός μαθήτευσε στο εξατάξιο γυμνάσιο της Σαντορίνης και έπειτα μπάρκαρε σαν ναυτικός για περίπου 18 μήνες. Επιστρέφοντας εξαιτίας ενός ναυαγίου της εποχής εκείνης, όπου μεταξύ άλλων πνίγηκαν και συμπατριώτες του, οι γονείς του δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει το επάγγελμα και, έπειτα από εξετάσεις, εισήχθη σαν τεχνικός στη ΔΕΗ, όπου εργάστηκε έως το 2002 που συνταξιοδοτήθηκε.
Άνθρωπος ιδιαίτερης ευφυίας, διορατικός και εργατικός, πάντοτε βοηθούσε τον πατέρα του και τα αδέρφια του με τα σκάφη σε θέματα τεχνικά και οργανωτικά, συνεχίζοντας τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα του.
Το 1981 παντρεύτηκε την Άννα Αλεφραγκή από το Κοντοχώρι και απέκτησαν δύο αγόρια, τον Λευτέρη (1985) και τον Γιώργο (1997). Η Άννα γεννήθηκε το 1962, τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο και φοίτησε σε ιδιωτική σχολή Λογιστικής. Απέκτησε γνώσεις Αγγλικών και Γαλλικών, ενώ παρακολούθησε ταυτόχρονα σεμινάρια διοίκησης επιχειρήσεων και πληροφορικής.
Ο πρωτότοκος Λευτέρης σπούδασε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο Γιώργος φοίτησε σε ιδιωτικό κολλέγιο ναυτιλιακά.
Το 1983 το ζεύγος απέκτησε άδεια γενικού τουρισμού και ίδρυσαν το “Dakoutros Travel”. Το πρώτο τους τουριστικό γραφείο στα Φηρά ανέλαβε η σύζυγός του, η οποία και επιδόθηκε σε αυτό με πολύ ζήλο από τότε έως σήμερα. Το 1998, το γραφείο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο κέντρο των Φηρών. Ταυτόχρονα, ιδρύθηκε υποκατάστημα στο λιμάνι του Αθηνιού για την έκδοση εισιτηρίων. Ανέλαβε διάφορες πρακτορεύσεις επιβατικών πλοίων, καθώς και την αποκλειστικότητα της εταιρείας γραμμών Στρίντζη -μετέπειτα Blue Star Ferries- εκδίδοντας ταυτόχρονα και εισιτήρια όλων των ακτοπλοϊκών γραμμών. Παράλληλα, έγινε γραφείο IΑΤΑ και πλέον εξέδιδε αεροπορικά εισιτήρια για όλον τον κόσμο.
Ο βιογραφούμενος, παράλληλα με την οικογενειακή επιχείρηση, οργάνωνε θαλάσσιες εκδρομές στα ηφαιστειογενή νησιά της Σαντορίνης. Ανάπτυξε το κομμάτι των θαλάσσιων εκδρομών, αποκτώντας σκάφη μαζί με τα αδέρφια του.
Το 1995 ο Γιάννης με τον Αρτέμη κληρονόμησαν από τον πατέρα τους τον «Άγιο Νικόλαο» και ιδρύθηκε η εταιρεία “Dakoutros Bros J.V”.
Το 1997 απέκτησαν το «Καλυψώ», ένα σιδερένιο σκάφος το οποίο έκανε θαλάσσιες εκδρομές στην Καλντέρα κι έδωσε μεγάλη ανάπτυξη στο κομμάτι αυτό του τουρισμού.
Το 2002 ναυπήγησαν τον «Οδυσσέα», ένα σκάφος 27 μέτρων, στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους.
Το 2003 ανακατασκεύασαν τον «Άγιο Νικόλαο» εξ’ ολοκλήρου στη Σύρο.
Το 2005 αγόρασαν άλλα δύο παραδοσιακά σκάφη, το “Santa lrini” και το «Ιάσων», με τα οποία έκαναν δρομολόγια στην Καλντέρα αλλά και εκτός Σαντορίνης.
Το 2011 ακολούθησε άλλη μία αγορά, το «Ποσειδών».
Το 2012 η επιχείρηση αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη κρίση λόγω ανταγωνισμού, η οποία οδήγησε στην εκκίνηση μιας νέας δραστηριότητας με σκάφη μεταφοράς επιβατών-λάντζες.
Το 2013 ναυπηγήθηκε η λάντζα «Ιωάννης Δ.» στο Κορωπί Αττικής.
Το 2014 ναυπηγήθηκαν για την ενίσχυση της νέας δραστηριότητας οι λάντζες “Fantasia” και “Prestige”.
Το 2015 πραγματοποιήθηκε η ίδρυση της “Santorini Boatmen & Mooring Services J.V” με σκοπό την εξυπηρέτηση των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται καθημερινά τη Σαντορίνη. Έτσι, το κρυφό όνειρο των αδερφών να συνεχίσουν την δουλειά του πατέρα τους έγινε πραγματικότητα. Το ίδιο έτος ναυπηγήθηκε το “Pelagos”.
Στα έτη που ακολούθησαν έως και το 2017, ναυπηγήθηκαν τέσσερα μεσαίου μεγέθους σκάφη μεταφοράς επιβατών, τα «Ταξιάρχης», «Ελευθέριος», «Θεοσκέπαστη» και «Καλλιόπη».
Το 2018 η κοινοπραξία επεκτάθηκε και στις καβοδεσίες πλοίων.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη εξυπηρέτησης ολοένα και μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, η κοινοπραξία τα έτη 2019 και 2020 προχώρησε στη ναυπήγηση των μεγάλων σκαφών μεταφοράς επιβατών “Mega Star” και “Sea Star”.
Σήμερα, ο βιογραφούμενος διατηρεί πλέον δύο σημαντικές επιχειρήσεις στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.
Παράλληλα, επεκτείνεται και σε ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Μαζί με τον αδερφό του τον Χαράλαμπο, κατασκεύασαν το 1994 το ξενοδοχείο Tzekos Villas στα Φηρά. Με τη σύζυγό του Άννα κατασκεύασαν το ξενοδοχείο Anamnesis στα Φηρά.
Ο βιογραφούμενος αγωνίστηκε πολύ στη ζωή του και πέρασε πολλές κρίσεις και φουρτούνες αλλά με επιμονή, τιμιότητα και ταπεινοφροσύνη έβγαινε πιο δυνατός απ’ αυτές.
Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το μποστάνι του και με τη μικρή κτηνοτροφική του μονάδα.
Λατρεύει την ενασχόλησή του με τη φύση, που είναι μια διέξοδος από τα προβλήματα και την πίεση της καθημερινότητας.
Ο Γιάννης Δακουτρός αισθάνεται τυχερός που ζει στο νησί της Σαντορίνης, έναν τόπο τόσο όμορφο και ευλογημένο, που με την ιδιαιτερότητά του έλκει το ενδιαφέρον ανθρώπων από όλον τον κόσμο για να το επισκεφτεί.