Μενού Κλείσιμο

Κύπρος Νίκολας

• Έτος Γεννήσεως: 1937
• Επάγγελμα: Δικηγόρος
• Τόπος Καταγωγής: Λάρνακα
• Τόπος Διαμονής: Λονδίνο

Ο Κύπρος Νίκολας γεννήθηκε το 1937 στο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης, στο χωριό Χοιροκοιτία της επαρχίας Λάρνακας από τον Νικόλα και την Παναγιώτα. Σπούδασε Νομικά στο
Λονδίνο στα Inns of Court School of Law. Με την αποφοίτησή του προσελήφθη σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο Solicitors όπου συνέχισε και τις σπουδές του. Το 1969 απέκτησε το Δίπλωμα
του
Solicitor. Μετά από αυτό άνοιξε δικό του δικηγορικό γραφείο στο Finsbury Park όπου παρέμεινε για 28 χρόνια αποκτώντας μεγάλη και εξαιρετική πελατεία τόσο από τους πλούσιους
Κύπριους της Αγγλίας όσο και της Κύπρου, καθώς επίσης και από επώνυμους Έλληνες βιομήχανους και πολιτικούς. Το όνομα του «
Nickolas + Co Solicitors» έγινε ευρέως γνωστό και η
πελατεία επεκτάθηκε σε πολλές χώρες όπως στο Ισραήλ και στην Αφρική, ιδιαίτερα στη Νιγηρία. Από το 1998 το γραφείο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο του Λονδίνου στην οδό 18/22
WIGMORE STREET LONDON WINZRG που είναι 50 μέτρα από το κέντρο του Oxford street πλησίον του σταθμού στο Bond street και πάροδος του Harley street. Οι υποθέσεις του γραφείου από πλευράς Λονδίνου και γενικά των Άγγλων αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με ιδιαίτερες σχέσεις τραπεζών, Οργανισμών Αναπτύξεως Γης και άλλων δικηγορικών γραφείων κτλ. 

Ο Κύπρος Νίκολας έχει τώρα παραδώσει μερικώς το γραφείο στα τρία παιδιά του που όλα απέκτησαν τον τίτλο του πατέρα τους. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Στυλιανού από το 1964 και κατοικούν στο ENFIELD του Λονδίνου.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Χριστοφής, γιος του Λοΐζου, γεννήθηκε στη Χοιροκοιτία και ήταν αγροκτηνοτρόφος στο επάγγελμα. Απέκτησε με τη Λουκία έναν γιο, τον Νικόλα, κοινώς
Μακρυνικόλα, πατέρα του βιογραφούμενου. Ο Κύπρος Νίκολας φέρνει ακόμα στο μυαλό του τη φωνή της γιαγιάς του Λουκίας που υπέφερε από αδυναμία κίνησης να του φωνάζει μόλις πήγαινε να ανοίξει την πόρτα, σε ηλικία 5 – 6 χρονών. «Πού πας βρε Τζιηπρή;» γιατί αυτή ουσιαστικά κυβερνούσε το σπίτι.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Νικόλας, γεννήθηκε το 1891 και απεβίωσε το 1974 λίγο πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Είχε το παρατσούκλι Μακρυνικόλας γιατί ήταν πολύ ψηλός. Ασχολείτο με τις αγροτικές εργασίες και την κτηνοτροφία και ήταν άνθρωπος του θεού, πάντα κοντά στην εκκλησία. Διετέλεσε γραμματέας στην εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Ιακώβου του Πέρση στη Χοιροκοιτία. Μετά τις δουλειές του συνήθιζε να πηγαίνει στο καφενείο όπου με τους φίλους του περνούσαν πολύ ευχάριστα τις ώρες τους παίζοντας χαρτιά ιδιαίτερα 66 (εξήντα έξι) πίνοντας την Ζιβανία τους και αστειευόμενοι τα του χωριού. Ήταν ιδιαίτερα ευχάριστος και κοινωνικός τύπος και άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό και αρχές, γι’ αυτό και προσπαθούσε πολύ για την οικογένεια του και ιδιαίτερα την ανώτερη μόρφωση του μικρού του υιού, του Κύπρου που ήταν και ο πρώτος στο Δημοτικό Σχολείο.

Μητέρα του Κύπρου είναι η Παναγιώτα Πατίχης. Η οικογένεια Πατίχης κατάγονταν από το χωριό Κάτω Δρυς. Γεννήθηκε στη Χοιροκοιτία το 1895 και έφυγε από την ζωή το 1992. Ήταν μια γυναίκα του χωριού αξιαγάπητη, θρήσκα και ευγενική που εργαζόταν με τον άνδρα της στα χωράφια και μετά ήταν πάντοτε πρόθυμη και με αγάπη στην περιποίηση του σπιτιού και ιδιαίτερα στα παιδιά της αλλά και στους ξένους τους. Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο σύζυγό της και ένα χαρακτηριστικό που ο Κύπρος το θυμάται έντονα είναι πως όταν γύριζε ο παπάς του από τα χωράφια η Παναγιώτα ήταν εκεί να τον βοηθήσει με τα ζώα, να του βγάλει τις μπότες και να του δώσει καθαρές ποδήνες για το καφενείο.

Οι εργασίες της οικογένειας το καλοκαίρι ήταν το μάζεμα των χαρουπιών με εργάτες που προσλαμβάνονταν για την περίοδο του μαζέματος. Θυμάται ο Κύπρος το εξής περιστατικό για την συμπεριφορά του πατέρα του και τα λόγια του προς τη μητέρα του που του παρέμειναν στο μυαλό: «Παναγιωτού έλα γύρε μου ένα ποτήρι νερό» ενώ ή βάττα (κανάτα) ήταν δίπλα του και ενώ η μητέρα του ήταν εξίσου κουρασμένη και μακριά απ’ αυτόν, όπως και η βάττα.

Η Λουκία, η αδελφή του Κύπρου απεβίωσε το 2016 σε ηλικία 97 ετών. Ήταν γυναίκα δυναμική και πολύ έξυπνη παρά το γεγονός ότι η μόρφωσή της, όπως γενικά ήταν για τις γυναίκες της εποχής, ήταν του δημοτικού. Ξεκίνησε ως πραματευτίνα με «μποξιά» που μετέφερε στα χέρια της. Μετά χρησιμοποιούσε γαϊδούρι για τις μετακινήσεις της και αργότερα απέκτησε αυτοκίνητο για την πραμάτεια, που πήγαινε στα γειτονικά χωριά με τους γιους της, πρώτα με τον Κόκο και μετά με τον Νίκο. Απέκτησε πέντε παιδιά, τον Κόκο, την Παναγιώτα, την Ελένη, τον Νίκο και τη Μαρία.

Ο Χριστάκης, ο αδελφός του βιογραφούμενου, μετανάστευσε στο Λονδίνο στη νεαρή ηλικία των 20 ετών και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Με την εργατικότητά του και την αγάπη του για κάτι το καλύτερο απέκτησε δική του εργασία και αργότερα απέκτησε δύο εστιατόρια. Ήταν μια περίοδος όπου με σκληρή δουλειά και διάθεση για δημιουργία μαζί με τη σύζυγό του Ξενούλλα είχαν δημιουργήσει ένα καλό όνομα στο Palmers Green. Ο Κύπρος Νίκολας θυμάται με ιδιαίτερη χαρά πως ο Χριστάκης τον δέχθηκε και τον βοήθησε ποικιλοτρόπως όταν έφθασε στο Λονδίνο για σπουδές. Τα πρώτα βήματα ήταν δύσκολα αλλά η αγάπη της οικογένειας ήταν εξαιρετικά βοηθητική. Ο Χριστάκης απέκτησε 4 (τέσσερα) παιδιά, τον Νίκολα, τον Τζον την Ανδρούλλα και τον Πήτερ.

Η Μαρούλλα παντρεύτηκε νωρίς με τον σύζυγο της Ανδρέα Ερωτοκρίτου που ήταν ράπτης. Η αδελφή του Κύπρου είχε ασχοληθεί με το ράψιμο και συνάμα βοηθούσε στα κτήματα της οικογένειας. Ήταν εξαιρετική νοικοκυρά που αγαπούσε με πάθος τα δύο παιδιά της, την Γιώτα και τη Σούλα αλλά και τον Κύπρο που του είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Αυτή η αγάπη της για τον Κύπρο συνεχίστηκε για όλα τα χρονιά μέχρι βαθέως γήρατος. Πάντοτε δεχόταν τον Κύπρο στην Χοιροκοιτία στο σπίτι της και ανταποκρινόταν με τον ίδιο ζήλο και αγάπη στους φίλους του όταν τους καλούσε στο σπίτι της. Το ίδιο συνέβαινε και με τον σύζυγό της Ανδρέα που η ευχαρίστηση τους ήταν πραγματική και απεριόριστη. Απεβίωσε πρώτα η Μαρούλλα και ακολούθησε ο Ανδρέας.

Ο βιογραφούμενος, Κύπρος Νίκολας, έχει αποσυρθεί από την άσκηση του Νόμου και εργάζεται ως ανώτερος εταίρος διευθύνοντας την παροχή νομικών υπηρεσιών ενώ εστιάζει σε νομικά θέματα που σχετίζονται με εμπορικές δραστηριότητες, φιλανθρωπία, σχέσεις ιδιοκτησίας και ενοικίασης, και υπεράκτιες επιχειρήσεις. Εξυπηρετεί πελάτες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νιγηρία, το Ισραήλ κτλ. και προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιτυχημένη και ταχεία αποκορύφωση της παρουσίασης περιπτώσεων με την πλήρη γνώση των εφαρμοστέων νόμων και των νομικών προηγούμενων. Έχοντας ένα διοικητικό ρόλο, χειρίζεται την εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία και χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων για να διατηρεί την αποτελεσματική λειτουργία του γραφείου.

Το δικηγορικό γραφείο σήμερα είναι εταιρεία μάλλον οικογενειακή αφού σ’ αυτήν εργάζονται και τα τρία παιδιά του Κύπρου. Συνολικά απασχολούνται στην εταιρεία 25 άτομα που αναλαμβάνουν πολλών ειδών υποθέσεις.

Ο Κύπρος Νίκολας είναι ένας επαγγελματίας πολύ δραστήριος τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά. Διατελεί μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου των SOLICITORS. Του έχει απονεμηθεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του CITY OF LONDON ο τίτλος «Πολίτης της Πόλης του Λονδίνου». Επιπρόσθετα κατόπιν επισκέψεως στον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων -Αγγλίας- για κάποια υπόθεση της Εκκλησίας στο αρχικό στάδιο, αργότερα του ανατέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο η πλείστη εργασία της Αρχιεπισκοπής επειδή διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα εργαζόταν αφιλοκερδώς για την εκκλησία, κάτι που το ένιωθε έντονα μέσα του λόγω κυρίως της προσφοράς του πατέρα του στην Εκκλησία της γενέτειρας του. Αυτή η προσφορά συνεχίστηκε από το 1966 μέχρι και σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας εξαιρετικής σχέσης και φιλίας με την Αρχιεπισκοπή. Στην πορεία οι σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Γρηγόριο επεκτάθηκε και ως αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης του απέναντι στον βιογραφούμενο τον διόρισε το 2007 μέχρι το 2011 ως Πρόεδρο όλων των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας. Το γεγονός  αυτό είχε την επέκτασή του στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όπου δημιουργήθηκε μία εξαίρετη σχέση και με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Παραβρέθηκε στην ενθρόνισή του το 1991 μετά του Αρχιεπισκόπου κατόπιν προσκλήσεως. Η συνεργασία του Κύπρου Νίκολας με το Πατριαρχείο συνεχίζεται με τους καλύτερους οιωνούς και σχέσεις  και είναι ένας γνώριμος τακτικός συνεργάτης του Πατριαρχείου και παραβρίσκεται τόσο αυτός αλλά και μερικοί καλοί του φίλοι στις τελετές.

Ο κύκλος των εργασιών του γραφείου μετέφερε τον βιογραφούμενο σε όλη την Ευρώπη, στο Ισραήλ, στη Βραζιλία και στη Νιγηρία, όπου έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας και εκτίμησης σε τέτοιο βαθμό που ο «βασιλιάς» της περιοχής τον ανακήρυξε σε «αρχηγό» όλης της επικράτειάς του με απεριόριστα δικαιώματα. «Η εμπειρία αυτή ήταν κάτι το εξαιρετικό και πρωτόγνωρο στην δική μας φιλοσοφική νοοτροπία για την διακυβέρνηση μιας περιοχής», λέει ο Κύπρος Νίκολας.

Ως χόμπι του ο βιογραφούμενος έχει το τένις, το γκολφ και την κολύμβηση. Όταν φοιτούσε στην Αγγλική Σχολή έπαιζε χόκεϊ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο και κρίκετ και ήταν αρχηγός (captain) του Kitchener, ενός από τα τέσσερα «Houses» της Αγγλικής Σχολής.

Σύντροφος της ζωής του Κύπρου Nίκολας και πολύτιμος συμπαραστάτης στη ζωή και στη δουλειά του είναι η σύζυγός του Μαρία Στυλιανού με την οποία παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 1964. Η Μαρία γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1944 στο Μπέρμιγχαμ από τον Στέλιο Στυλιανού με καταγωγή από την Αραδίππου της Κύπρου που ήταν εστιάτορας στο Λονδίνο και την Κυριακή από την Βοκολίδα Κύπρου. Είναι μια αξιαγάπητη γυναίκα ήπιων τόνων, φιλόξενη και καλή νοικοκυρά Εργάστηκε ως δασκάλα στην Αγγλία για λίγο διάστημα και, τώρα βοηθά στο δικηγορικό γραφείο της οικογένειας ως λογίστρια.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, την Παναγιώτα, τη Στέλλα και τον Νικόλα.

Η Παναγιώτα γεννήθηκε το 1965 στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομικά. Είναι παντρεμένη με τον Χάρη Ιακωβίδη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Ιωάννα (19 ετών) που σπουδάζει στο Birmingham University και τη Μαίρη (16 ετών).

Η Στέλλα είναι παντρεμένη με τον Πέτρο Πέτρου, που εργάζεται ως λογιστής, και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Η Ανν-Μαρί είναι 25 ετών και εργάζεται ως καθηγήτρια. Ο Κύπρος, που πήρε το όνομα του παππού του συνεχίζοντας την Ελληνική οικογενειακή παράδοση, είναι 23 ετών και φέτος τελειώνει τις σπουδές του στη Νομική. Ο Σάββας είναι 21 ετών και σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο.

Ο Νικόλας γεννήθηκε το 1971 και είναι δικηγόρος. Έχει αναλάβει Πρόεδρος της δικηγορικής εταιρείας της οικογένειας. Του αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο και σκάκι. Έχει αποκτήσει με τη σύζυγό του Κατερίνα δύο παιδιά τον Αδάμο – Κύπρο 16 ετών και τον Χαράλαμπο – Κύπρο 11 ετών.

Ο Κύπρος και η Μαρούλλα έχουν αποκτήσει επτά αξιαγάπητα εγγόνια. Όλοι ζουν ευτυχισμένοι στο Λονδίνο, ενώ επισκέπτονται τακτικά τη γενέτειρα Χοιροκοιτία, όπου το σπίτι τους είναι κτισμένο στο υψηλότερο σημείο του χωριού. Η κατοικία είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει όλη την οικογένεια και περιλαμβάνει γήπεδο τένις και πισίνα, όπου ολόκληρη η οικογένεια απολαμβάνει τις διακοπές της όλο τον χρόνο.