Μενού Κλείσιμο

Κάτω Δρυς, Κύπρου

Βρίσκεται στην μέση τριών μεγάλων πόλεων:  της Κύπρου, της Λευκωσίας (50 χιλιόμετρα), της Λάρνακας (36 χιλιόμετρα) και της Λεμεσού (36 χιλιόμετρα). Ο Κάτω Δρυς δημιουργήθηκε σε λοφώδες έδαφος με στενές και βαθιές κοιλάδες, από τον οποίο ρέει ο ποταμός του Άγιου Μηνά.

 

Όσον αφορά την ονομασία του χωριού, συναντούμε δυο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή λέει  ότι το χωριό οφείλει το όνομά του στους πολλούς δρύες που υπήρχαν. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι αρχικά υπήρχαν δύο χωριά, ο Πάνω και Κάτω Δρυς, με ένα μεγάλο Δρυ ανάμεσά τους. Σε παλαιούς χάρτες υπάρχει το όνομα Κατόδι.

Είναι η γενέτειρα του Αγίου Νεοφύτου, το σπίτι του οποίου σώζεται ακόμα και σήμερα. Υπάρχει μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο.

 

Το χωριό είναι μικρό και γραφικό. Ιδανικός προορισμός για ξεκούραση και αγροτουρισμό.

 

Διαθέτει δυο μουσεία, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Μέλισσας. Σημαντικές είναι και δύο εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 15ο και τον 19ο αιώνα (Η Αγία Ελεούσα και ο Άγιος Χαράλαμπος αντίστοιχα).

 

Στα αξιοθέατα του χωριού είναι τα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, οι πέτρινες βρύσες, το παλιό σχολείο και το Ενετικό γεφύρι.

 

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία. Υπάρχουν αρκετές εκτάσεις με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιών.  Επίσης αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται και με την αναπαλαίωση και την ανέγερση οικοδομών. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί η δημιουργία των Λευκαρίτικων Κεντήματων.

Φωτογραφία: https://www.cyprusalive.com/el/village/larnaka-kato-drys