Μενού Κλείσιμο

Πάνου Ιωάννης

Ο Ιωάννης Πάνου γεννήθηκε το 1935 στην Πάτρα από τον Βασίλειο και τη Βιργινία Πάνου. Η καταγωγή του είναι από την Κόνισκα Τριχωνίδας στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα ασχολείται με τον εξοπλισμό επαγγελματικών χώρων διατηρώντας δική του εταιρεία.

Ο Ιωάννης Πάνου, παππούς του βιογραφούμενου από τη μεριά του πατέρα του, έζησε στο χωριό Κόνισκα Τριχωνίδας. Ήταν δήμαρχος Παρευηνίων και ασχολούνταν με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων κυρίως με τη Ρουμανία. Στην προσωπική του ζωή ήταν παντρεμένος με την Ευαγγελία και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Ο Βασίλειος Πάνου, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στην Κόνισκα το 1905 και έζησε για πολλά χρόνια στην Πάτρα με τη γυναίκα του, Βιργινία, εργαζόμενος στο Δημόσιο Ταμείο. Υπήρξε άνθρωπος έξυπνος, πρακτικός και πάνω απ’ όλα είχε μεγάλη αγάπη για τους συνανθρώπους του. Απόδειξη γι’ αυτό ήταν η μεγάλη του προσφορά κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, όπου το σπίτι του είχε γίνει ξενοδοχείο για όποιον του ζητούσε καταφύγιο και προστασία.

Η γυναίκα του Βιργινία, από τη Σκουληκαριά Άρτας, απόγονος του επί τουρκοκρατίας οπλαρχηγού καπετάν Γώγου, υπήρξε επίσης άνθρωπος με περισσή αγάπη και αφοσίωση. Στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της και της οικογένειάς της με αξιοθαύμαστη προσφορά και αυτοθυσία. Μαζί απέκτησαν έξι παιδιά: την Ευαγγελία, τη Φωτεινή, τον Ιωάννη, την Αμαλία, την Ταβιθά και τον Σπύρο, τα οποία παρά την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα σπούδασαν όλα και καταξιώθηκαν κοινωνικά και επαγγελματικά.

Ο Ιωάννης τελείωσε το γυμνάσιο το 1954, εργαζόμενος συγχρόνως. Από νωρίς κατάλαβε την τάση του για τη Νέα Τεχνολογία και ειδικότερα για τα ηλεκτρονικά, όμως η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για παραπάνω σπουδές. Η επιθυμία και η αγάπη του όμως του έδωσαν φτερά για να αναζητήσει εργασία στην Αθήνα μέσω συγγενών και φίλων. Η απάντηση δεν άργησε να φτάσει. Συγγενής του πρόσφερε στέγη και φαγητό με αντάλλαγμα την προσφορά εργασίας στην κουζίνα του οικοτροφείου «Απόστολος Παύλος».

Ο καθηγητής Αναστασιάδης του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών τον εδέχθη και τον ενέγραψε κατόπιν εξετάσεων στο Τμήμα Ραδιοηλεκτρολογίας της τότε Ραδιοτεχνικής Σχολής Αθηνών. Με την υποτροφία που έλαβε μετά το πρώτο έτος σπουδών και με τη βοήθεια της Αλεξάνδρας Κελλάρη, που τον συνέδραμε με πολλή στοργή, σταμάτησε να εργάζεται στο οικοτροφείο. Στο τρίτο έτος σπουδών συμφοιτητής του ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας ως χειριστής ιατρικών μηχανημάτων, επειδή έφευγε του προσέφερε τη θέση του. Ο Ιωάννης τότε κατάφερε να γίνει οικονομικά αυτάρκης και να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ύστερα από την περάτωση των σπουδών του, ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, κύριος Άγγελος Παπακωνσταντίνου, που έτρεφε εκτίμηση στον Ιωάννη για την ευφυΐα του, τον χαρακτήρα και τα προσόντα του, του πρότεινε να αναλάβει τον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που τότε άρχιζαν να εγκαθιστούν στο νοσοκομείο. Μετά από πολλές εξειδικεύσεις στο εξωτερικό επί της ιατρικής τεχνολογίας και των ιατρικών μηχανημάτων ίδρυσε στον Άγιο Σάββα το Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, του οποίου διετέλεσε διευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Παράλληλα όμως με την εργασία του ως υπάλληλος επειδή ήταν ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα ασχολήθηκε και με τη δική του επιχείρηση.

Όλα ξεκίνησαν το 1964 από τον Καθηγητή μαιευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας κ. Νικόλαο Λούρο, ο οποίος ήθελε να πραγματοποιήσει διεθνές συνέδριο έχοντας σύστημα ταυτόχρονης μετάφρασης, εγχείρημα άγνωστο για την εποχή εκείνη. Μετά από εντολή και προτροπή του καθηγητού, ο Ιωάννης κατάφερε με ιδιαίτερη προσπάθεια να κατασκευάσει το πρώτο μεταφραστικό σύστημα στην Ελλάδα και με μεγάλη επιτυχία να πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Αυτό ήταν το ξεκίνημα ενός ακούραστου, προσεχτικού και πολύ δραστήριου επιχειρηματία.

Ο Ιωάννης, πρόεδρος ως σήμερα της εταιρείας «ΠΑΝΟΥ ΑΕΒΕ», έχει διατελέσει Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ηλεκτρονικών Ελλάδος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Γενικός Γραμματέας της Επιστημονικής Ένωσης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Καθηγητής της Σχολής Εργοδηγών, Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος από το 1961 με την Αγγελική Παπούλια, καθηγήτρια Φιλολογίας, και μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: τη Βιργινία, απόφοιτο Ανώτατης Εμπορικής, η οποία εργάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον Βασίλειο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ΠΑΝΟΥ ΑΕΒΕ».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

 Η εταιρεία «ΠΑΝΟΥ ΑΕΒΕ» ιδρύθηκε το 1964 από τον Ιωάννη Πάνου ως οικογενειακή εταιρεία, με κύρια ενασχόλησή της την παροχή οπτικοακουστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Με την πάροδο του χρόνου και με το πέρας των σπουδών των παιδιών του, ανέπτυξε με επιτυχία δραστηριότητες και σε άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της.

Οι κυριότερες δραστηριότητες της εταιρείας που διαθέτει 52 εξειδικευμένους επιστήμονες, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, εντοπίζονται στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς οπτικοακουστικών, ιατρικών και άμυνας.

Με τη συμμετοχή της «ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» στη σύνθεση της εταιρείας «ΠΑΝΟΥ ΑΕΒΕ», δημιουργήθηκαν σημαντικές συνέργειες και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη και λειτουργεί με τη διαδικασία πιστοποίησης ποιότητας ISO 9001. Έχει υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και σύντομα πρόκειται να εισαχθεί.

Είναι μέλος των σημαντικότερων Ελληνικών και διεθνών οργανώσεων-ενώσεων:

ICS (INTERNATIONAL CONGRESS SERVICE)

ΣΕΠΟΣ (Σύνδεσμος Ελλήνων επαγγελματιών οργανωτών συνεδρίων)

MGN (Martin Global Network)

IN FOCUS (Authorised Service Center)

ICCA (International Conference Association)

ISES (International Social Event Society)

SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers)

AFCEA (armed Forces Communication & Electronics Association)

NATO ΕΘΝΙΚΑ (κατασκευές απορρήτων έργων)

ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών)

ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού)