Μενού Κλείσιμο

Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας

H γραφική Κόνισκα είναι χτισμένη στις καταπράσινες νοτιοδυτικές υπώρειες της κορυφής Άννινος του Παναιτωλικού όρους, κοντά στην τεχνητή λίμνη Ευήνου.  Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Θέρμου και απέχει 20 χιλιόμετρα από την έδρα του, το Θέρμο.

Τα απομεινάρια ταφών και τειχών που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην περιοχή μαρτυρούν ότι πρέπει να ήταν κατοικημένη από τους αρχαίους χρόνους. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την Κόνισκα γίνονται σε έγγραφα των αρχών του 18ου αιώνα και μάλιστα με το σημερινό της όνομα. Ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ που επισκέφτηκε την περιοχή μεταξύ των ετών 1805 και 1815 αναφέρει ότι η Κόνισκα ανήκε στα Κράβαρα όπου κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν οι Οζολοί Λοκροί.

Η Κόνισκα συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων με πολλούς κατοίκους της να παίρνουν μέρος στις μάχες του Αγρινίου το 1821 που οδήγησαν στην απελευθέρωσή του και στη μάχη της Καλιακούδας κατά του πασά της Σκόδρας Μουσταφά το 1823. Στη μάχη της Καλιακούδας οι Έλληνες αγωνιστές ηττήθηκαν και τα γύρω χωριά υποδουλώθηκαν ξανά.

Το 1944 οι Γερμανοί λεηλάτησαν το χωριό και πολλά κτίρια καταστράφηκαν. Ανάμεσά τους ήταν και το πρώτο σχολείο της Κόνισκας που είχε χτιστεί το 1840 όπως και η νέα πτέρυγα Αρρένων που είχε προστεθεί το 1900.

Θεσμός για την Κόνισκα είναι η Γιορτή Τσίπουρου και Κάστανου που γίνεται κάθε Οκτώβριο στην πλατεία του χωριού με τη φροντίδα της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κόνισκας. Κατά τη διάρκεια της γιορτής γίνεται επίδειξη του τρόπου απόσταξης του τσίπουρου, προσφέρονται κάστανα και παραδοσιακοί μεζέδες και ακούγεται παραδοσιακή μουσική.

Φωτό: https://www.dimos-thermou.gr/