Μενού Κλείσιμο

Σκουληκαριά Άρτας

Η Σκουληκαριά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 800 μέτρων μέσα σε ένα τοπίο κατάφυτο από πεύκα και έλατα. Είναι η γενέτειρα του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση ήρθε στη ζωή στο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η ονομασία του χωριού αποδίδεται στο γεγονός ότι κάποτε ζούσαν εκεί πολλοί κάτοικοι που ήταν αμέτρητοι σαν σκουλήκια.

Η πρώτη επίσημη αναφορά στο χωριό χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Πύρου όταν η Άρτα λεγόταν ακόμα Αμβρακία και έφτανε μέχρι το Αγρίνιο. Η Σκουληκαριά αναφέρεται επίσης στα βενετικά αρχεία του 1697 μαζί με άλλα χωριά της Άρτας που κατέβαλαν φόρο στη Βενετική διοίκηση ως αντάλλαγμα για την προστασία τους από τις πειρατικές επιδρομές. Κατά την Τουρκοκρατία ήταν τσιφλίκι του πασά των Ιωαννίνων όπως και το μεγαλύτερο μέρος των χωριών της Άρτας.

Σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο της Σκουληκαριάς είναι το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου από το οποίο σώζεται ακέραιος ο ναός. Η ίδρυσή του χρονολογείται στον 13ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε το 1867 μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους το 1854. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, σε ένα κελί που σήμερα είναι μισογκρεμισμένο είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής ο Γεώργιος Καραϊσκάκης το 1782. Μετά τη γέννησή του η καλογριά μητέρα του Ζωίτσα Ντιμισκή για να αποφύγει την οργή των συγγενών της κατέφυγε στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας, γεγονός που δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε εκεί. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο αγωνιστών της Επανάστασης. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική με μικρό τρούλο, που καταλήγει σε πεντάπλευρη αψίδα. Στην αψίδα του ιερού υπάρχουν εντοιχισμένες λίθινες μετόπες με ανάγλυφες παραστάσεις που παριστάνουν σκηνές από τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της περιοχής.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού που φέρει το όνομα του Γεώργιου Καραϊσκάκη υπάρχει η προτομή του και ταφικό μνημείο του αγωνιστή. Ο Καραϊσκάκης τιμάται στην Σκουληκαριά και με τα Καραϊσκάκεια, τριήμερες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο τον Ιούλιο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αθλητικές δραστηριότητες, περιπατητικές διαδρομές στα χνάρια του ήρωα και διάφορες πολιτιστικές δράσεις.

Φωτό: Το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Εδώ γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (http://www.peartas.gov.gr/)