Μενού Κλείσιμο

Συνοδινού-Μενεγάκη Μαρία

Η Μαρία Συνοδινού-Μενεγάκη, του Γεωργίου και της Ανθούσας, γεννήθηκε στο χωριό Καταβατή της Σίφνου. Τελείωσε το δημοτικό και τις τρεις πρώτες τάξεις του γυμνασίου στο νησί της και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε το λύκειο και εισήχθη αμέσως στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στο δεύτερο έτος των σπουδών της, πήρε μεταγραφή για την Αθήνα, από όπου και τελικά αποφοίτησε. Έκανε την ειδικότητά της πάνω στην Ακτινοδιάγνωση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ενώ στη συνέχεια απέκτησε και δεύτερη ειδικότητα, πάνω στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά. Έκανε το αγροτικό της στο χωριό Κρέστενα του Νομού Ηλείας και, επιστρέφοντας στην Αθήνα, εργάστηκε στην ακτινοθεραπευτική κλινική του Νοσοκομείου Μεταξά. Το 1987 μετεκπαιδεύθηκε στην πανεπιστημιακή ογκολογική κλινική του Wurtzurg της Γερμανίας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Το 1990 έφυγε για τη Γλασκώβη της Σκωτίας με υποτροφία του ΕΣΥ και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική Ακτινοθεραπεία, ενώ παράλληλα έκανε τη διατριβή της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 1991, έβαλε στόχο της να φτιάξει ένα πρότυπο παιδιατρικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα, το οποίο τελικά και δημιουργήθηκε, με δική της προτροπή αλλά και τη σημαντική συμβολή άλλων προσώπων και φορέων. Το 2004 έγινε Συντονίστρια Διευθύντρια του Ακτινοθεραπευτικού-Ογκολογικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού». Το 2014 συνταξιοδοτήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και έκτοτε εργάζεται στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Δ.Θ.Κ «ΥΓΕΙΑ», υπεύθυνη για την ακτινοθεραπεία παιδιών και εφήβων. Είναι παντρεμένη με τον Αντώνιο Μενεγάκη και έχει έναν γιο, τον Απόστολο.

Ο παππούς της βιογραφούμενης, Δημοσθένης Συνοδινός, γεννήθηκε στο χωριό Ελεήμονας της Σίφνου. Η οικογένειά του δεν ήταν μεγάλη και, εκτός από τον ίδιο, αριθμούσε μόνο ένα ακόμα παιδί, τον Αριστείδη. Ο Δημοσθένης Συνοδινός ήταν αγρότης και είχε δικά του κτήματα, στα οποία εργαζόταν αγόγγυστα ολημερίς. Ήταν δραστήριος και εργατικός, αλλά και πολύ ζωντανός και γλεντζές, αγαπητός σε ολόκληρο τον κοινωνικό περίγυρο. Όταν αποφάσισε να φτιάξει τη δικιά του οικογένεια, παντρεύτηκε τη Φλώρα Ζήση και μαζί της απέκτησε έξι παιδιά· τη Μαργαρίτα, τη Μαρία, τη Σοφία, την Κατερίνα, τον Γεώργιο και τον Νικόλαο. Πέθανε περίπου στα ογδόντα πέντε του χρόνια.

Η σύζυγός του, Φλώρα Ζήση, γεννήθηκε στο χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και ήταν μοναχοπαίδι. Ήταν μια γυναίκα χαμηλών τόνων, δοτική και κοινωνική, αλλά και πολύ ευχάριστη στην παρέα. Άριστη νοικοκυρά και εξαιρετική μητέρα, μεγάλωνε τα παιδιά της με αυταπάρνηση και πολλή αγάπη. Πέθανε σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Γεώργιος Συνοδινός, γεννήθηκε στον Ελεήμονα της Σίφνου το 1911. Τελείωσε το σχολαρχείο στο νησί του, υπηρέτησε στην αγροφυλακή Σίφνου και ασχολήθηκε με την πατρική περιουσία κάνοντας διάφορες αγροτικές εργασίες, για να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τις καλλιέργειές του. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940 και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που αγωνίστηκαν στο αλβανικό μέτωπο. Με την οπισθοχώρηση, επέστρεψε στη Σίφνο από την Αλβανία, διασχίζοντας ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα με τα πόδια. Οργανώθηκε στην αντιστασιακή ομάδα που βοηθούσε τη διαφυγή αγωνιστών στην Αίγυπτο, συνελήφθη και φυλακίσθηκε στην ιταλική φυλακή της Σίφνου. Απολάμβανε την ασχολία με τις παραδοσιακές πήλινες κατασκευές της Σίφνου και εργαζόταν στα «καμίνια», φτιάχνοντας ταβάδες (ταψιά), τσικάλια (τσουκάλια) και σκεπασταριές (ειδικά σκεύη για την παρασκευή της φημισμένης ρεβυθάδας του νησιού). Υπήρξε επίσης ικανός μελισσοκόμος και διέθετε πολλά μελίσσια.

Σε νεαρή ηλικία γνώρισε την Ανθούσα Κόμη, την ερωτεύτηκε και σύντομα την έκανε γυναίκα του. Ο γάμος τους καρποφόρησε τέσσερα παιδιά· τον Δημοσθένη, τον Αντώνη, τον Αριστείδη (που, δυστυχώς, πέθανε στα δέκα του χρόνια) και τη βιογραφούμενη Μαρία. Ο Γεώργιος Συνοδινός ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες του νησιού και όλοι ζητούσαν τη γνώμη του για να διευθετήσουν διάφορες σοβαρές υποθέσεις τους, καθώς τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Ήταν όμως και πολύ κοινωνικός, ευχάριστος και φιλόξενος, ενώ το σπίτι του ήταν πάντα ανοιχτό για όλους και αντηχούσε μονίμως τραγούδια, φορτισμένες πολιτικές συζητήσεις και γλέντια. Σε αυτό μάλιστα το σπίτι μπήκε και το πρώτο ραδιόφωνο της Σίφνου, καθώς ο γιος του, που ήταν ναυτικός, το είχε φέρει από κάποιο ταξίδι του στο εξωτερικό το 1952. Ο Γεώργιος Συνοδινός πέθανε σε ηλικία εβδομήντα πέντε ετών περίπου.

Η μητέρα της βιογραφούμενης, Ανθούσα Κόμη, γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Ελεήμονας της Σίφνου. Τελείωσε το σχολείο στο νησί της και, ως άριστη μαθήτρια που ήταν, ξεκίνησε σπουδές στην Αθήνα για να γίνει δασκάλα, αλλά σύντομα αναγκάστηκε να τις εγκαταλείψει λόγω οικογενειακών συγκυριών και να επιστρέψει στη Σίφνο. Ήταν ένα πολύ καλοπροαίρετο και ήρεμο άτομο, με έντονα αναπτυγμένο το αίσθημα του δικαίου. Εξαιρετικά ικανή και έξυπνη, μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε κατάσταση, ενώ αγαπούσε επίσης να προσφέρει και απολάμβανε γι’ αυτόν τον λόγο τον σεβασμό και την εκτίμηση των γύρω της. Πέθανε στα εξήντα της χρόνια.

Ο πατέρας της ονομαζόταν Αριστείδης και η μητέρα της Αρίστη και ήταν και οι δυο γεννημένοι στην Απολλωνία της Σίφνου. Η μητέρα της πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού της, ενώ, πριν από αυτήν, είχε φέρει στον κόσμο ακόμα μια κόρη, τη Μαρία. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ο Αριστείδης μετοίκησε στην Αμερική ως μετανάστης, αφήνοντας τα παιδιά στην αδελφή του, η οποία και τα μεγάλωσε σαν δικά της. Όταν μετά από αρκετά χρόνια επέστρεψε στο νησί με σεβαστή περιουσία, αγόρασε πολλά κτήματα και ξαναπαντρεύτηκε, αποκτώντας με τη δεύτερη σύζυγό του άλλα πέντε παιδιά. Πέθανε σε ηλικία εξήντα πέντε ετών περίπου από το δάγκωμα μιας οχιάς.

Η βιογραφούμενη Μαρία Συνοδινού γεννήθηκε στο χωριό Καταβατή της Σίφνου. Τελείωσε το δημοτικό στο νησί της, καθώς και τις τρεις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε το λύκειο και εισήχθη αμέσως στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στο δεύτερο έτος των σπουδών της, πήρε μεταγραφή για την Αθήνα, από όπου και τελικά αποφοίτησε. Έκανε την ειδικότητά της πάνω στην ακτινοδιάγνωση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ενώ στη συνέχεια απέκτησε και δεύτερη ειδικότητα, πάνω στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά. Έκανε το αγροτικό της στο χωριό Κρέστενα του Νομού Ηλείας και, επιστρέφοντας στην Αθήνα, εργάστηκε στην ακτινοθεραπευτική κλινική του Νοσοκομείου Μεταξά. Το 1987 μετεκπαιδεύθηκε στην πανεπιστημιακή ογκολογική κλινική του Wurtzurg της Γερμανίας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Το 1990 έφυγε για τη Γλασκώβη της Σκωτίας με υποτροφία του ΕΣΥ και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική Ακτινοθεραπεία, ενώ παράλληλα έκανε τη διατριβή της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβρη του 1991, έβαλε στόχο της να φτιάξει ένα σύγχρονο και ασφαλές παιδιατρικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα στην Ελλάδα, ώστε να μην μεταφέρονται πλέον τα παιδιά στο εξωτερικό. Με προσωπικό αγώνα, αλλά και με τη συμβολή άλλων φορέων και προσώπων (όπως της κυρίας Κοσμίδη, διευθύντριας του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, του Συλλόγου Φλόγα και του ΟΠΑΠ που προσέφερε ως χορηγός 4.000.000 ευρώ) τέθηκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός πρότυπου ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα, το οποίο έχει πια ολοκληρωθεί και διαθέτει σήμερα τον τελειότερο μηχανολογικό εξοπλισμό στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 2011 στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του με συντονίστρια διευθύντρια τη Μαρία Συνοδινού. Η βιογραφούμενη Μαρία Συνοδινού τον Αύγουστο του 2014 συνταξιοδοτήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και έκτοτε εργάζεται στο κέντρο ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, υπεύθυνη για την ακτινοθεραπεία παιδιών και εφήβων.

Όταν αποφάσισε να αποκτήσει τη δικιά της οικογένεια, παντρεύτηκε τον Αντώνιο Μενεγάκη του Αποστόλου, καθηγητή Μαθηματικών από τη Σίφνο και μαζί του έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, τον Απόστολο.

Ο Απόστολος γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και, αφού σπούδασε χειριστής τεχνολόγος-ακτινολόγος στο Α.Τ.Ε.Ι Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου (University College London), κάνοντας Master πάνω στην Ακτινική Βιολογία, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του, επισκέφτηκε έξι πανεπιστήμια διαφορετικών χωρών, μελετώντας οτιδήποτε έχει σχέση με την επίδραση της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό, και ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας-Ακτινοβιολογίας του Πολυτεχνείου της Δρέσδης στη Γερμανία, τον Οκτώβριο του 2011. Έκτοτε συνέχισε το επιστημονικό του έργο ως μετα-διδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Ελλάδα, στο τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας-Ραδιοβιολογίας (Πανεπιστήμιο Τύμπιγκεν-Γερμανία) και στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Ογκολογίας της Ολλανδίας (Netherlands Cancer Institute-NCI) με επιχορήγηση από το Γερμανικό συμβούλιο Έρευνας (Deutsche Forschung Gemeinschaft DFG), όπου εργάζεται ως σήμερα.

Ο Απόστολος είναι παντρεμένος με τη Μαρία Πουλάδα, οικονομολόγο, που εργάζεται στην εταιρεία Βιοτεχνολογίας Immatics ως οικονομική διευθύντρια. Έχουν αποκτήσει ένα αγόρι, τον Αλέξανδρο και ζουν στο Τύμπιγεν της Γερμανίας.

Η Μαρία Συνοδινού αφιερώνει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της στις αγαπημένες ασχολίες της, το διάβασμα, το περπάτημα και το κολύμπι, ενώ επισκέπτεται όσο συχνότερα μπορεί και τον τόπο καταγωγής της, τη Σίφνο, από την οποία αντλεί δύναμη και έμπνευση για όλες της τις δραστηριότητες.

Είναι μέλος της SIOP (International Society of Pediatric Oncology) και της ESTRO (European Society for Therapeutic Radiotherapy and Oncology), του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, ενώ έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών συνεδρίων.