Μενού Κλείσιμο

Καταβατή Σίφνου

Η γραφική Καταβατή είναι χτισμένη πολύ κοντά και λίγο ψηλότερα από την Απολλωνία, την πρωτεύουσα της Σίφνου. Για να φτάσει λοιπόν κάποιος στην πρωτεύουσα αρχίζει να κατεβαίνει και σε αυτό το γεγονός οφείλεται το όνομα του χωριού. Στον οικισμό περιλαμβάνεται και η περιοχή του Ελεήμονα με το ομώνυμο εκκλησάκι, ενώ η Απολλωνία και τα Εξάμπελα είναι τόσο κοντά που άνετα μπορεί να φτάσει κάποιος περπατώντας απολαμβάνοντας το κυκλαδίτικο τοπίο.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Καταβατής ήρθαν από το Ρέθυμνο μετά την επανάσταση της Κρήτης κατά των Τούρκων.

Όπως σε όλο το νησί, στην Καταβατή υπάρχουν πολλά όμορφα εκκλησάκια, όπως ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου με τον κωνοειδή τρούλο, η Παναγία η Αγγελόκτιστη που χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση από Αγγέλους, ο Προφήτης Ηλίας ο Ψηλός χτισμένος στην ψηλότερη κορυφή της Σίφνου με τη μοναδική θέα, το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου και πολλά άλλα, το καθένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Σε μικρή απόσταση από την Καταβατή είναι χτισμένο το μοναστήρι των Φυρογείων του 16ου αι. που αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’70 από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο της βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Europa Nostra». Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι στο χώρο του μοναστηριού οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Από το χωριό καταγόταν ο θεολόγος και φιλόσοφος Απόστολος Μακράκης, η προτομή του οποίου έχει στηθεί στην πλατεία που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και φέρει το όνομά του, ενώ ο τάφος του είναι στο προαύλιο της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας που ανήκε στην οικογένειά του.

Φωτό: https://sifnos.gr/