Μενού Κλείσιμο

Ορφανίδη Υιοί

• Έτος Γεννήσεως: 1969 (Αριστοτέλης), 1972 (Ιωάννης), 1976 (Σοφοκλής)
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίες
• Τόπος Καταγωγής: Τραπεζούντα, Τουρκία, Ασία
• Τόπος Διαμονής: Βέροια, Ημαθίας, Κεντρική Μακεδονία, Μακεδονία, Ελλάδα

Οι Αριστοτέλης, Ιωάννης και Σοφοκλής Ορφανίδη γεννήθηκαν το 1969, 1972 και 1976 αντίστοιχα. Κατάγονται από την Τραπεζούντα και είναι υιοί του Θεόδωρου Ορφανίδη και της Ελπίδας Μαραντίδη. Ακολουθώντας τα επιχειρηματικά χνάρια του πατέρα τους και των θείων τους, ίδρυσαν σε συνέχεια της προηγούμενης εταιρείας την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΟΡΦΑΝΙΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.» στη Βέροια, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο σιδήρου, σιδηρικών ειδών και εργαλείων, οικοδομικών υλικών και μηχανημάτων και το 2010 την εταιρεία «ΥΙΟΙ ΘΕΟΔ. ΟΡΦΑΝΙΔΗ Ο.Ε.». Είναι όλοι έγγαμοι και έχουν από δύο παιδιά έκαστος.

 

Η καταγωγή των αδερφών Ορφανίδη, Αριστοτέλη, Ιωάννη και Σοφοκλή είναι από την Τραπεζούντα. Ο παππούς από τη μεριά του πατέρα τους λεγόταν Ιωάννης Ορφανίδης. Το 1922 έφυγε από τον Πόντο και ήρθε στην Πτολεμαΐδα της Κοζάνης, όπου με άλλους Πόντιους εγκαταστάθηκαν στα Λιβερά. Τα Λιβερά βρίσκονται στο κέντρο του νομού και είναι κτισμένα στις νότιες πλαγιές του όρους Κουρούμπα, σε υψόμετρο 1.257 μέτρων. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, εγκαταστάθηκαν 70 οικογένειες (291 άτομα) προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Στα Λιβερά ο Ιωάννης Ορφανίδης ασχολήθηκε με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Πέθανε πολύ νέος, σε ηλικία 35-40 ετών, όταν σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα σε ενέδρα των Γερμανών το 1944. Είχε παντρευτεί την Ελπίδα, η οποία με τον θάνατό του έμεινε χήρα σε ηλικία μόλις 33 ετών με έξι παιδιά, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι. Τα Λιβερά καταστράφηκαν στην Κατοχή από τα γερμανικά στρατεύματα και η γιαγιά πήγε με όλη της την οικογένεια στη Βέροια, όπου και εγκαταστάθηκαν σε ένα μικρό σπίτι.

Τα αγόρια της οικογένειας δημιούργησαν μία μικρή επιχείρηση οικοδομικών υπηρεσιών, η οποία αναπτύχθηκε και έγινε γνωστή σε όλη τη Βέροια. Η επιχείρηση λεγόταν «Αφοί Ορφανίδη» και πέρασε αργότερα στα χέρια των βιογραφούμενων.

Από την πλευρά της μητέρας τους, ο παππούς τους λεγόταν Σοφοκλής Μαραντίδης και καταγόταν από τον Πόντο, από την περιοχή Καρς του Καυκάσου. Στην περιοχή αυτή η τουρκική επιρροή ήταν λιγότερο έντονη και οι κάτοικοί της ζούσαν με μεγαλύτερη σχετικά ελευθερία σε σχέση με την Τραπεζούντα. Ο παππούς Σοφοκλής ήταν φημισμένος παλαιστής. Η γυναίκα του, Σάρα, ήταν χειροπρακτικός, δηλαδή πρακτική ιατρός της εποχής, τέχνη που έμαθε από τον πατέρα της. Φεύγοντας από το Καρς, εγκαταστάθηκαν στο νομό Πέλλας, στο Λουτροχώρι. Το Λουτροχώρι ιδρύθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν σε δύο φάσεις στην κοιλάδα της Μπάνιας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο Σοφοκλής και η Σάρα απέκτησαν πέντε κόρες και έναν γιο.

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης, πατέρας των βιογραφούμενων, γεννήθηκε το 1937 στα Λιβερά. Η σύζυγός του, Ελπίδα Μαραντίδη, γεννήθηκε το 1946. Εκείνη ασχολείτο με τα οικιακά και ενίοτε σε εποχικές εργασίες, ενώ ο Θεόδωρος είχε την επιχείρηση μαζί με τα αδέρφια του. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρεις γιους, τους βιογραφούμενους Αριστοτέλη, Ιωάννη και Σοφοκλή.

Ο Αριστοτέλης Ορφανίδης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1969 στη Βέροια. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε στο Πολυτεχνείο Ξάνθης. Αφού εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βέροια. Δημιούργησε ένα τεχνικό γραφείο, όπου ασχολήθηκε με τη μελέτη και την κατασκευή οικοδομικών έργων. Παράλληλα, από τα φοιτητικά του χρόνια η αγάπη του για τον Πόντο ήταν δυνατή. Συμμετείχε σε πολλούς συλλόγους Ποντίων, δημιουργώντας σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς και φιλίες. Με το ίδιο μεράκι συνέχισε να ασχολείται και στη Βέροια, ενώ είχε τη χαρά να ηγηθεί του πρώτου οργανωμένου τμήματος Ποντιακής Νεολαίας πανελλαδικά.

Με τη συνταξιοδότηση του πατέρα τους και των θείων τους, ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τα αδέρφια του τη δημιουργία μίας εταιρείας στα χνάρια της προηγούμενης, με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΟΡΦΑΝΙΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.», η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο σιδήρου, σιδηρικών ειδών και εργαλείων, οικοδομικών υλικών και μηχανημάτων. Το 2010 ιδρύεται νέα εταιρεία με την επωνυμία «ΥΙΟΙ ΘΕΟΔ. ΟΡΦΑΝΙΔΗ Ο.Ε» με αντικείμενο το εμπόριο οικοδομικών υλικών με τη μορφή τεχνικού πολυκαταστήματος, καθώς και εργασίες που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα.

Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καλατή και έχουν αποκτήσει τον Θοδωρή και τον Κωνσταντίνο. Ο Θοδωρής γεννήθηκε το 2001 και ο Κωνσταντίνος το 2007.

Ο Ιωάννης Ορφανίδης γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1972 και σπούδασε Ηλεκτρολόγος εσωτερικών εγκαταστάσεων. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Κοσμίδου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο που γεννήθηκε το 2004 και την Ελπίδα, η οποία γεννήθηκε το 2007.

Ο Σοφοκλής Ορφανίδης γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1976. Σπούδασε αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Κόνδυλα και απέκτησαν δύο κόρες, τη Μαρία-Ζωή το 2008 και τη Ναταλία το 2012.