Μενού Κλείσιμο

Λουτροχώρι Πέλλας

To Λουτροχώρι είναι χωριό του Δήμου Σκύδρας, χτισμένο στα όρια των νομών Πέλλας και Ημαθίας, που φημίζεται για τις ιαματικές πηγές και τα λουτρά του. Η ονομασία του αποτελεί απόδοση του παλιότερου ονόματος «Μπάνια» σε συνδυασμό με τη λέξη χωριό. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 458 κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων είναι γαιοκτήμονες.

Το χωριό ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα της Μπάνιας. Η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαιότητα και ήταν από τότε γνωστή για τα νερά και τα λουτρά της. Τα αρχαία Λουτρά αποτελούσαν γεωγραφικά, τα κεντρικά λουτρά της Μακεδονικής Βασιλικής Δυναστείας του Φιλίππου Β’ και του Μ. Αλεξάνδρου.  Αργότερα, η περιοχή πέρασε διαδοχικά σε Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική κυριαρχία. Ευρήματα, όπως επιγραφές και γλυπτά, έδειξαν ότι στη περιοχή υπήρχαν και κάποιοι τάφοι από την αρχαιότητα.

Κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821 το Λουτροχώρι υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από τον τουρκικό στρατό ως αντεκδίκηση επειδή οι κάτοικοί του με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Στόλιο Δήμου, προσπάθησαν το 1822 να αποτρέψουν τα Οθωμανικά στρατεύματα να επέμβουν στην πολιορκούμενη Νάουσα. Από τότε το χωριό Μπάνια, σχεδόν ερήμωσε και κατοικούνταν μόνο από ελάχιστους Μακεδόνες Έλληνες κολίγους. Μετά τον Μακεδονικό αγώνα και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου απελευθερώθηκε η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αποχώρησαν και οι λιγοστοί αυτοί κάτοικοι από το χωριό και εγκαταστάθηκαν σε αυτό Πόντιοι πρόσφυγες, με τους πρώτους να φτάνουν το 1912-1913 από την περιοχή του Καρς. Η εγκατάσταση και νέων προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οδήγησε στην επέκταση προς το σημερινό χωριό.

Στον Εμφύλιο, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό επειδή ήταν πέρασμα των αντιμαχόμενων πλευρών και επέστρεψαν την Άνοιξη του 1950.

Στο Λουτροχώρι λειτουργούν ιαματικές μεταλλικές πηγές και Λουτρά, που είναι πανελληνίως γνωστά για τις ποικιλόμορφες θεραπευτικές τους ιδιότητες και κατάλληλες για διάφορες παθήσεις. Η αξία των ιαματικών πηγών αναγνωριζόταν από τα αρχαία κιόλας χρόνια, πρώτοι, όμως, οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Αξιοθέατα του Λουτροχωρίου είναι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στους πρόποδες του λόφου Κάμπερ, ο όμορφος πευκώνας πάνω από το χωριό και η μικρή τεχνητή λίμνη που οι ντόπιοι ονομάζουν «Πηγή», ένας όμορφος βιότοπος που συγκεντρώνει αρκετά είδη  ορνιθοπανίδας.

Στο χωριό διοργανώνονται πανηγύρια με παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδι στη γιορτή της Αναλήψεως στην πλατεία του χωριού και στη γιορτή του Προφήτη Ηλία στον λόφο Κάμπερ.