Μενού Κλείσιμο

Βούλγαρης Ιωάννης

Ο Ιωάννης Βούλγαρης γεννήθηκε το 1940 στα Κρέστενα της Ολυμπίας, καταγόμενος από εύπορη οικογένεια. Μεγάλωσε σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον με πνευματικές και ιστορικές παραδόσεις. Σπούδασε Ιατρική και έλαβε την ειδικότητα της Χειρουργικής.

Ο παππούς από τη μεριά του πατέρα του, Γιάννης Βούλγαρης, σπούδασε νομικά και έγινε διαπρεπής συμβολαιογράφος στα Κρέστενα. Παντρεύτηκε την Παναγιώτα Τριαντοπούλου και από τον γάμο τους απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Γρηγόριο, την Ευαγγελία, τον Χαράλαμπο, τη Θεονίτσα και τον Δημοσθένη.

Ο Χαράλαμπος είχε την ίδια αγάπη και κλίση με τον πατέρα του, τη νομική επιστήμη. Έγινε δικηγόρος και παντρεύτηκε τη Νίνα Δουζένη. Από τον γάμο τους απέκτησαν τον Γιάννη Βούλγαρη, ο οποίος διακρίθηκε για την πανεπιστημιακή του καριέρα. Κατείχε την έδρα του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Δημοσθένης πέθανε σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν φοιτητής της Νομικής.

Η Ευαγγελία έγινε σύζυγος του δικηγόρου Κωνσταντίνου Κωστόπουλου, ο όποιος διαδέχτηκε τον παππού Γιάννη Βούλγαρη στο συμβολαιογραφείο που είχε στα Κρέστενα. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ρήγα, γνωστό συμβολαιογράφο που σταδιοδρομούσε στην Αθήνα και τον Ιωάννη, δικηγόρο ειδικευμένο σε θέματα οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Η Θεονίτσα έγινε σύζυγος του Νικολάου Βουγά, Διευθυντή Εφορίας και εκπροσώπου των Εφοριακών στην ΑΔΕΔΥ.

Το 1902 γεννήθηκε ο Γρηγόριος Βούλγαρης, πατέρας του βιογραφούμενου. Μετά την ολοκλήρωση της εγκύκλιας παιδείας του, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Παράλληλα, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στη Χωροφυλακή, φτάνοντας στον βαθμό του ενωμοτάρχου. Το 1922 υπηρετεί στο σώμα της χωροφυλακής στη Μυτιλήνη και ζει τις δραματικές στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας, την εισροή χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας έρχεται στην Αθήνα και με μεταγραφή σπουδάζει στη Φαρμακευτική Σχολή.

Αφού έλαβε το πτυχίο της Φαρμακευτικής, παρακολούθησε μαθήματα Μικροβιολογίας και μετά από πρακτική εξάσκηση στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός αποκτά την άδεια ασκήσεως της ειδικότητας της Μικροβιολογίας και άδεια λειτουργίας μικροβιολογικού εργαστηρίου. Επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, τα Κρέστενα, γεμάτος ενθουσιασμό και όνειρα. Άνοιξε φαρμακείο, μικροβιολογικό και χημικό εργαστήριο. Ο Γρηγόριος Βούλγαρης υπήρξε ένας συνεπής επιστήμων και αγωνιστής, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των οραμάτων του. Τον ενδιέφερε η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στον τόπο του. Αδιαφορούσε για τα χρήματα και, χωρίς ενδοιασμό, απέρριψε προσφορά εργασίας που του έγινε, από τα φαρμακεία «Κερασοπούλου» στην Αθήνα.

Το 1932 παντρεύτηκε τη Μαρία Καστάνη, η οποία ακολουθεί τον σύζυγό της και εγκαθίσταται μόνιμα στα Κρέστενα. Η καταγωγή της ήταν από τον Μυστρά, κόρη του Γεωργίου και της Ελένης Καστάνη, δημοδιδασκάλων. Ο Γεώργιος και η Ελένη Καστάνη απέκτησαν τρία παιδιά. Τη Μαρία, τον Δημήτριο Καστάνη, στενογράφο διοικητικό διευθυντή στη Βουλή των Ελλήνων και την Κυριακούλα, σύζυγο του συμβολαιογράφου Αθηνών Νικολάου Ηλιοπούλου.

Ο Γρηγόριος Βούλγαρης και η Μαρία Καστάνη απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά, τον Ιωάννη και την Ελένη, η οποία σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Αρσάκειο Ψυχικού. Παντρεύτηκε τον Διονύση Γιαννάκη, διπλωματούχο Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο του ΕΜΠ, Διευθυντή στο εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων Fulgor. Πέθανε πολύ νέος, το 1966. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες, τη Μαριλένα, η οποία είναι πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας και πιάνου του Ωδείου Αθηνών και εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών στο Αρσάκειο και την Άννα, πτυχιούχο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Βεάκη, που εργάζεται ως δασκάλα στο Αρσάκειο.

Ο Ιωάννης, το δεύτερο παιδί της οικογένειας Γρηγορίου και Μαρίας Βούλγαρη, έζησε τα παιδικά του χρόνια έως την ηλικία των οκτώ ετών στα Κρέστενα. Η ζωή κυλούσε ήρεμα και ο Ιωάννης διατηρεί έντονες τις παιδικές αναμνήσεις.

Το 1948 η οικογένεια Βούλγαρη εγκαθίσταται στην Αθήνα, εξαιτίας των πολιτικών ταραχών που επικρατούν και μένουν στο ιδιόκτητο σπίτι τους στην Κυψέλη. Ο Ιωάννης ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης και στη συνέχεια αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Ήταν άριστος μαθητής και γράφτηκε, κατόπιν επιτυχών εξετάσεων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε με μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1968.

Στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και έκτοτε αρχίζει η επιστημονική του σταδιοδρομία. Αρχικά, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε αγροτικό ιατρείο των Θηβών. Μετά την ολοκλήρωση των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στην επαρχία, ειδικεύεται στη Χειρουργική στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Β. Παύλος-Λαϊκό) ως πανεπιστημιακός βοηθός κοντά στους επιφανείς καθηγητές Π. Χρυσοσπάθη, Π. Μπάλα και Β. Γολεμάτη.

Μετά την απόκτηση της ειδικότητας της Χειρουργικής και τη λήξη της πανεπιστημιακής του θητείας, προσλαμβάνεται στο Νοσοκομείο της Ν. Ιωνίας «Η Αγία Όλγα»-Κωνσταντοπούλειο, όπου υπηρέτησε ως Επιμελητής Α΄ στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου επί 20 και πλέον χρόνια. Το συγγραφικό του έργο είναι σπουδαίο. Έχει δημοσιεύσει περίπου 60 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Παράλληλα, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή και την ανακοίνωσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Γαστρίτης και Καρκίνος». Έχει πάρει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες, με αντίστοιχες εργασίες ή συμμετοχές σε στρογγυλά τραπέζια και ομιλίες.

Εκτός των επιστημονικών του δραστηριοτήτων, ο Ιωάννης Βούλγαρης άσκησε και έντονη συνδικαλιστική δράση. Από το 1975 ήταν μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ιδρυτικό μέλος της ΕΙΝΑΠ και του Ε.Δ.Π., οραματιστής του Ε.Σ.Υ., ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας για όλους με ανθρώπινη προσέγγιση. Εκλέχθηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων γιατρών στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα».

Ήταν μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ακόμη, ήταν Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» και διετέλεσε αναπληρωτής του Προέδρου του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Από τον γάμο του με τη Μαρία Στοιχειού από το Καπαρέλλι Θηβών, απέκτησε τρία παιδιά, τη Θεώνη, που είναι μοντελίστ, τη Σοφία, απόφοιτη του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής και υπάλληλο της Εθνικής Τραπέζης και τον Γρηγόρη, απόφοιτο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.