Μενού Κλείσιμο

Καπαρέλλι Βοιωτίας

Το Καπαρέλλι είναι χωριό της Βοιωτίας, χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων. Είναι έδρα της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1.756 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που είναι ο πολιούχος του Καπαρελλίου. Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και η κατασκευή του ανάγεται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1460). Το 1904 άρχισαν οι εργασίες για να πάρει ο ναός τη σημερινή του μορφή με έξοδα του εκκλησιαστικού ταμείου και δωρεές πιστών. Το εσωτερικό του ναού είναι επιβλητικό με πλήθος πολυελαίων και αγιογραφιών. Προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται πανηγύρι στις 27 Ιουλίου με παραδοσιακή μουσική. Γύρω από την όμορφη πλατεία που αποτελεί τόπο συνάντησης των κατοίκων βρίσκονται καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες.

Κοντά στο χωριό υπάρχει ένα μικρό ποτάμι που φέρει την ονομασία «Ωερώη» από το όνομα μιας νύμφης.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Καπαρελλίου βρίσκεται η παραλία του Αγίου Βασιλείου, επίνειο του Καπαρελλίου. Ο οικισμός ζωντανεύει ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χάρη στις πολλές εξοχικές κατοικίες. Σε κοντινή απόσταση από το Καπαρέλλι βρίσκεται και η βοτσαλωτή παραλία του Καλαμακίου, με καθάρια νερά και ωραία θέα προς τον Κορινθιακό.