Ο Βλάσης Βέλλιος, με καταγωγή από την Ήπειρο, δραστήριο και βαθιά καλλιτεχνικό πνεύμα, είναι ο ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΤΟ, ο οποίος διακρίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα για τα κορυφαία Προγράμματα Σπουδών του στον τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Οι ρίζες της καταγωγής του Βλάση Βέλλιου αγκαλιάζουν το ηρωικό Σούλι. Η οικογένειά του, ορμώμενη από την Ήπειρο, διασκορπίστηκε σε διάφορα μέρη της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο πατέρας του, Παναγιώτης, κατέληξε στον Βόλο, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Στην πόλη αυτή ανέπτυξε εμπορικές δραστηριότητες και παντρεύτηκε τη Μαρία Σαμαρά, μητέρα του βιογραφούμενου.
Το 1953 υπήρξε σταθμός στη ζωή του Βλάση Βέλλιου, καθώς μετά από οικονομικές ατυχίες στην οικογενειακή επιχείρηση, η οικογένειά του μετεγκατεστάθη στην Αθήνα, προς αναζήτηση καλύτερης ζωής. Ο μικρός τότε Βλάσης, σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών, αναγκάστηκε να εργαστεί για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις βασικές του σπουδές. Κι ενώ ήταν σύνηθες φαινόμενο για την εποχή οι οικονομικές δυσκολίες να αποτρέπουν τους νέους από τη συνέχιση των σπουδών τους, ο Βλάσης συνέχιζε με πείσμα, ανακάλυπτε τις ιδιαίτερες κλίσεις του στις Καλές Τέχνες και πραγματοποιούσε μια ακόμα στροφή στη ζωή του· παρακολούθησε τη Σχολή Δοξιάδη, που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1960, τις Σχολές Διακόσμησης και Εφαρμοσμένων Καλών Τεχνών.
Το περιβάλλον της Σχολής δημιούργησε τα κατάλληλα εκπαιδευτικά, αλλά και κοινωνικά ερεθίσματα για την εξέλιξή του. Δάσκαλοι όπως ο Τσαρούχης, ο Βασιλείου, ο Τάσσος κ.ά., πρωτοπόροι τότε στα εικαστικά, τον βοήθησαν να βγει επάξια στην αγορά εργασίας στον χώρο των Εφαρμοσμένων Τεχνών. Παράλληλα, έκανε και προσωπικό άνοιγμα στο χώρο της μόδας. Αφορμή στάθηκε η συνεργασία του με τον Οίκο Μόδας του Νικ. Φιλιππίδη, ως επιμελητής του Οίκου. Τα σχέδια που δημιουργούσε ο Βλάσης Βέλλιος εκτιμήθηκαν κι έτσι του έγινε η πρόταση να αναλάβει προσωπικά τον σχεδιασμό μοντέλων. Αυτό τον οδήγησε στη σπουδή της κατασκευής ρούχων, έτσι ώστε ο σχεδιασμός να έχει πρακτικά αποτελέσματα και να μην απομένει ως σχέδιο στο χαρτί. Είναι εμφανής η σοβαρότητα με την οποία ο βιογραφούμενος αντιμετώπιζε κάθε επαγγελματική πρόκληση και δεν δίσταζε μπρος σε χρόνο ή σε κόπο προκειμένου να είναι παραγωγικός. Τα αποτελέσματα έγιναν γρήγορα εμφανή, αφού άρχισε να εδραιώνεται στο χώρο της μόδας και συνεργαζόταν, πλέον, με εκλεκτά ονόματα όπως με τους Ρέλλα, Ζερβούδη, Μάκη.
Νέα στροφή στην καριέρα του έμελλε να δώσει η συνεργασία του με τις Σχολές “CLEMENS”. Ενώ είχε αναλάβει για λογαριασμό τους την επιμέλεια διαφημιστικών εντύπων, του πρότειναν να δημιουργήσει ένα Πρόγραμμα Σπουδών για διακοσμητές και γραφίστες στα πλαίσια της Σχολής. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την ένταξή του στο πρόγραμμα της Σχολής, αποδέχτηκε την πρόταση της διεύθυνσης να αναλάβει διδακτικό έργο κι έτσι από το 1964 έγινε, με μεγάλη επιτυχία, Καθηγητής του Τμήματος Διακόσμησης.
Παράλληλα, εξακολουθούσε να ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα του γραφίστα, με πολλές επιτυχημένες συνεργασίες, όπως αυτή με την επιχείρηση “KATRATZOS SPOR”, για την οποία ανέλαβε τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της διακόσμησης για όλα τα καταστήματα της Αθήνας και της επαρχίας.
Το εκπαιδευτικό έργο του Βλάση Βέλλιου συνεχίστηκε με την ίδρυση, το 1966, της Σχολής “BOZAR” που κάλυπτε τον τομέα της μόδας, της διακόσμησης και της φωτογραφίας. Το 1971 αποχώρησε από τη Σχολή αυτή και προχώρησε στην ίδρυση της δικής του πλέον Σχολής Α.Κ.Τ.Ο. (Αθηναϊκός Καλλιτεχνικός Τεχνολογικός Όμιλος).
Από τότε, μέχρι σήμερα, η Σχολή ΑΚΤΟ επεκτάθηκε, τόσο σε κτιριακή υποδομή, όσο και σε Προγράμματα Σπουδών. Έτσι, έφτασε να κατέχει κτίρια πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με σύγχρονα εργαστήρια και βιβλιοθήκες, διακόσια άτομα προσωπικό και περίπου δύο χιλιάδες σπουδαστές, που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποιο Πρόγραμμα Σπουδών είτε παραδοσιακό, στις εφαρμοσμένες τέχνες, είτε πρωτοποριακό, όπως είναι η επεξεργασία εικόνας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (computer graphics animations, game design κ.ά.).
Η Σχολή ΑΚΤΟ, από το 1991, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, προσφέροντας προπτυχιακά και μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που οδηγούν αντίστοιχα στους τίτλους Bachelor και Master of Arts του Middlesex University.
Από το 1980, ο Βλάσης Βέλλιος διετέλεσε πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών και ανέπτυξε πολυσχιδές έργο με σκοπό την αναγνώριση από το Κράτος και την προώθηση των Ιδιωτικών Σχολών. Με την ίδια ιδιότητα, το 1990 είχε στενή αποτελεσματική συνεργασία με τον Πρόεδρο του νεοσύστατου τότε Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) στο θέμα της δημιουργίας των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).
Για την προσφορά του στην τεχνική εκπαίδευση, ο βιογραφούμενος έχει παρασημοφορηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας. Επιδιώκοντας διαρκώς την προσωπική του εξέλιξη, το 1998 πραγματοποίησε σπουδές Master of Arts στο Πανεπιστήμιο Middlesex, αποκτώντας τον σχετικό τίτλο σπουδών στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όλα αυτά τα χρόνια συνέχισε να ανανεώνει και να αναβαθμίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ομίλου ΑΚΤΟ, δημιουργώντας ταυτόχρονα και νέα, όπως τα Προγράμματα Σπουδών Fine Arts and Technology και Σκίτσο-Κόμικς Καρτούν, που και τα δύο επικυρώθηκαν σε επίπεδο Bachelor από το Middlesex University, όντας και τα δυο δικά του δημιουργήματα. Έχει, επίσης, συγγράψει πολλά εγχειρίδια σπουδών από απόσταση για τις ειδικότητες του Design -κυρίως Γραφιστική και Διακόσμηση- ενώ έχει δημιουργήσει και πλήθος ασκήσεων γι’ αυτές τις ειδικότητες.
Το 2000, το Πανεπιστήμιο Middlesex της Βρετανίας, αναγνωρίζοντας το έργο του στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης του Design, τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορά του, σε τελετή στο Wembley Conference Center του Λονδίνου.
Σήμερα, ο ΑΚΤΟ προσφέρει εννέα προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στις τέχνες και το design, καθώς και πέντε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Master of Arts στον ίδιο τομέα. Παράλληλα προσφέρει προγράμματα κατάρτισης και μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων επιμόρφωσης και σεμιναρίων στον ίδιο τομέα. Στα ογδόντα του χρόνια, ο Βλάσης Βέλλιος είναι και σήμερα Πρόεδρος του ΑΚΤΟ.
Στην προσωπική του ζωή, ο Βλάσης Βέλλιος σύναψε γάμο το 1965 με την Αργυρώ Νόρδα. Απέκτησε δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Παναγιώτη, τον οποίο έχασε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1990. Η κόρη του έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχει αποκτήσει Master in Education στο Open University of London. Έχει αναλάβει τη Διεύθυνση του ΑΚΤΟ. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών.