Μενού Κλείσιμο

Βαλασσάς Διονύσιος

• Έτος Γεννήσεως: 1957
• Επάγγελμα: Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου
• Τόπος Καταγωγής: Ζαγορά Πηλίου, Μαγνησίας, Θεσσαλίας, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Ζαγορά Πηλίου, Μαγνησίας, Θεσσαλίας, Ελλάδα

Ο Διονύσιος Αποστόλου Βαλασσάς γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στη Ζαγορά, από γονείς αγρότες. Σπούδασε στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε ως Προϊστάμενος Ποιοτικού Ελέγχου στη βιομηχανία τροφίμων ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε. από το 1981 έως το 1984. Από την 1η Απριλίου 1984 υπηρετεί ως Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Έχει κάνει παρουσιάσεις για τη γεωργία και τον συνεργατισμό σε συνέδρια σε διάφορες χώρες, έχει υλοποιήσει μια σειρά από παρεμβάσεις και παρουσιάσεις σε ελληνικά Πανεπιστήμια και σε σεμινάρια για μεταπτυχιακούς φοιτητές, έχει παρουσιάσει τις θέσεις του Συνεταιρισμού στη Βουλή των Ελλήνων ενόψει νομοσχεδίων για τους Συνεταιρισμούς και για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές και παραβρίσκεται τακτικά, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, σε διάφορες διοργανώσεις της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Πέραν από τη θέση του Διευθυντή, διατηρεί και ο ίδιος συνεταιριστική μερίδα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, ως μέλος της Οργάνωσης.

 Ο πατέρας του, Απόστολος Βαλασσάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζαγορά Πηλίου. Εκεί ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες και παράλληλα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό κατά τη δεκαετία του ’60. Παντρεύτηκε τη Σοφία Λιάτσικου, αγρότισσα από τη Ζαγορά, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Διονύσιο και την Πηνελόπη. Δυστυχώς ο Απόστολος απεβίωσε νεότατος σε ηλικία 48 χρονών, το 1971.

Ο βιογραφούμενος, Διονύσιος Βαλασσάς, γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στη Ζαγορά. Παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της μεταπολεμικής εποχής, κατά την οποία λίγοι νέοι είχαν πρόσβαση ακόμη και στην κατώτερη εκπαίδευση, ο ίδιος κατάφερε να τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο και εν συνεχεία το Γυμνάσιο. Μάλιστα την τελευταία τάξη του Γυμνασίου την παρακολούθησε μακριά από τη γενέτειρά του, στην Αθήνα, όπου, αφού έδωσε εξετάσεις, εισήχθη 8ος στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη σχολή του απεφοίτησε το 1979 και αμέσως μετά υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στο Κιλκίς.

Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργαζόμενος αρχικά στη Βιομηχανία Τροφίμων ΑΛΛΑΤΙΝΗ ως Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια, από το 1981 έως το 1984. Φαίνεται ωστόσο ότι η επιθυμία να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ανάπτυξή της διατηρούνταν πάντα ζωντανή.

Από την 1η Απριλίου 1984 υπηρετεί ως Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Έχει κάνει παρουσιάσεις για τη γεωργία και τον συνεργατισμό σε συνέδρια σε Ελλάδα, Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία. Επίσης, έχει υλοποιήσει μια σειρά από παρεμβάσεις και παρουσιάσεις σε ελληνικά Πανεπιστήμια και σε σεμινάρια για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Παρουσίασε τις θέσεις του Συνεταιρισμού στη Βουλή των Ελλήνων ενόψει νομοσχεδίων για τους Συνεταιρισμούς και για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Παραβρίσκεται τακτικά, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, σε διάφορες διοργανώσεις της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Στην οικογένειά του υπήρξαν ισχυρές συνεταιριστικές ρίζες. Ο παππούς του, Διονύσιος Π. Βαλασσάς ήταν ένας εκ των ιδρυτών του Συνεταιρισμού Ζαγοράς το 1916, ο πατέρας του Απόστολος Δ. Βαλασσάς μέλος του Συνεταιρισμού από το 1966 ως τον θάνατό του το 1971 και ο εκ μητρός παππούς του Κωνσταντίνος Ν. Λιάτσικος μέλος από το 1923 έως τον θάνατό του το 1955 και με υπηρεσία στο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Πέραν από τη θέση του Διευθυντή, διατηρεί και ο ίδιος συνεταιριστική μερίδα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, ως μέλος της Οργάνωσης.

Ο Διονύσιος Βαλασσάς ασχολήθηκε με τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς σε μια περίοδο κατά την οποία το ενδιαφέρον για τους συνεταιρισμούς κορυφώθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Σημαντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι το ενδιαφέρον του δεν επικεντρώνεται μόνο στον επαγγελματικό χώρο, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα της τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του. Ο ίδιος υπήρξε ένα από τα 15 ιδρυτικά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ», που δημιουργήθηκε το 1977. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς, της Εφορίας της ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ζαγοράς. Γενικά μετέχει σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα του Δήμου, συμβάλλοντας στην ανάπλαση και προβολή της ιστορικής πόλης του Πηλίου. Έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια με έμφαση στα σημεία δράσης του Ελληνισμού και όπου ο Ελληνισμός έχει αφήσει τα ίχνη του (Μικρά Ασία, Μεσοποταμία, Περσία, Πακιστάν, Αίγυπτος, Λιβύη, Γεωργία, Αρμενία, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Αιθιοπία, Λίβανος, Ισραήλ, Ιορδανία, Υεμένη, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βαλκάνια, Ρωσία, Καλιφόρνια-ΗΠΑ, Σίδνεϋ κλπ). Επίσης, έχει κάνει πολλά ταξίδια με στόχους πολιτιστικούς και ιστορικούς στην Ευρώπη, την Ασία, τον Ειρηνικό κλπ.

Στην προσωπική του ζωή, από τον γάμο του με την Ευαγγελία Δεληπέτρου από την Αθήνα, απέκτησε τρία παιδιά, τον Απόστολο, που γεννήθηκε το 1993, τη Σοφία το 1994 και την Αντωνία το 2000. Από τον γάμο του με την Κυριακή Συμεωνίδου, από την Πέλλα, απέκτησε το τέταρτο παιδί του, τον Γεώργιο, που γεννήθηκε το 2010.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1916, την πρώτη χρονιά της εφαρμογής του πρώτου ελληνικού Νόμου περί Συνεταιρισμών και ήταν ένας από τους 150 που δημιουργήθηκαν τότε στην Ελλάδα. Στη Ζαγορά η επίσημη ημερομηνία ίδρυσής του είναι η 27η Οκτωβρίου 1916, ενώ τα ιδρυτικά μέλη ήταν 199 και δόθηκε η επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς». Ως έμβλημα της ένωσης υιοθετήθηκε το λάβαρο του Αγίου Τρύφωνος, του προστάτη των αγροτών. Ας σημειωθεί ότι το πρώτο λάβαρο σώζεται και κοσμεί σήμερα τα γραφεία του Συνεταιρισμού. Το 1985, σε μια προσπάθεια να ταιριάζει με τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του, η επωνυμία του άλλαξε σε «Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου» και με τη μορφή αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα.

Από την πρώτη περίοδο λειτουργίας της Συνεταιριστικής Οργάνωσης, οι βασικές καλλιέργειες αφορούσαν τα μήλα, τα κάστανα, τα καρύδια και τα φουντούκια, ενώ οι πατάτες είχαν την πρωτοκαθεδρία από πλευράς παραγόμενης ποσότητας. Αργότερα, το 1938, άρχισε να δίνεται περισσότερη έμφαση στα μήλα, των οποίων η υπεροχή γρήγορα αναγνωρίστηκε. Ήδη από το 1935 ο Ζαγοριανός Γεώργιος Σαμσαρέλος έφερε από την Καλιφόρνια της Αμερικής την καινούρια τότε ποικιλία «STARKING DELICIOUS», που έμελλε να φέρει επανάσταση στη μηλοκαλλιέργεια της Ζαγοράς και να την αναδείξει σε έναν από τους πιο διάσημους τόπους παραγωγής «starking» στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς. Εξάλλου η μηλοκαλλιέργεια έχει μακρά παράδοση, αφού «τα μήλα από τη Ζαγορά» αναφέρονται ακόμα και στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Νεκρός Ταξιδιώτης», που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Παναθήναια» στις 28 Φεβρουαρίου 1910, όπως και σε έντυπα μέσα του 19ου αιώνα.

Έκτοτε η ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού συνεχίστηκε, με εξαίρεση δυο κυρίως περιόδους. Αρχικά, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατοχή προκάλεσαν έναν αναγκαστικό και αναπόφευκτο περιορισμό των δραστηριοτήτων του με παράλληλη ανάπτυξη ανταλλακτικής συνεργασίας με άλλους Συνεταιρισμούς για τον επισιτισμό των μελών. Έπειτα, στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’50 η γενικότερη μεγάλη κρίση της περιόδου εκείνης οδήγησε σχεδόν σε κατάσταση οιωνοί χρεωκοπίας, που ξεπεράστηκε μετά από πολλά χρόνια και εντατική προσπάθεια. Στη δεκαετία του ’60 γίνεται η πρώτη μεγάλη προσπάθεια ανασύστασης από προοδευτικούς αγρότες της περιοχής που θέτουν νέους στόχους, οι οποίοι ωστόσο τηρούνται και από τις μετέπειτα διορισμένες διοικήσεις από το καθεστώς των Συνταγματαρχών μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Εμβληματικό αποτέλεσμα της περιόδου, η σύσταση του πρώτου πυρήνα ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Η πραγματική έκρηξη, όμως, του δυναμισμού του Συνεταιρισμού Ζαγοράς εκδηλώθηκε από το 1979 και διήρκεσε σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία του ’80, με αποτέλεσμα σήμερα ο Συνεταιρισμός να έχει περίπου 800 εγγεγραμμένα μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 99% του παραγωγικού δυναμικού της Ζαγοράς. Επίσης, η αναγνώρισή του ως Ομάδας Παραγωγών το 1981 με βάση τον κανονισμό της Ε.Ο.Κ., του επέτρεψε να επωφελείται από επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα με αποτέλεσμα την κατασκευή έργων υποδομής και τελικά τον εκσυγχρονισμό, που συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Τη δεκαετία του ’90 δόθηκε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προβολή, την ανάδειξη και προώθηση του επώνυμου μήλου ΖΑΓΟΡΙΝ. Από το 1997 ο Συνεταιρισμός αναγνωρίζεται ως Ομάδα Παραγωγών βάσει και του νέου κανονισμού 2200 και πλέον εκπονεί ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια με επιδότηση 50%. Επίσης, κατοχύρωσε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» βάσει της υπ’ αριθ. 1107/96 απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτοντας τα μήλα της Ζαγοράς τα πρώτα μήλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συγκεκριμένη διάκριση.

Ο Συνεταιρισμός τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτύξει ένα ευρύ εμπορικό δίκτυο. Η ιστορία του βέβαια είναι μακρά. Ήδη πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέραν των κεντρικών εγκαταστάσεων που διατηρούσε στην παραλία του Χορευτού, καθώς το εμπόριο γινόταν διά θαλάσσης, λειτουργούσε και υποκατάστημα προώθησης προϊόντων στον Πειραιά, ενώ είχε καθορισμένους εμπορικούς αντιπροσώπους σε διάφορα λιμάνια της χώρας όπως της Μυτιλήνης ή της Ρόδου. Λειτουργεί επίσης καταστήματα στις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, από το 1965 στην Αθήνα και από το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα βέβαια τα μήλα ΖΑΓΟΡΙΝ βρίσκονται στα ράφια όλων των γνωστών αλυσίδων με καταστήματα λιανεμπορίου. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο αξιόλογων συνεργατών-χονδρεμπόρων στην πρωτεύουσα αλλά και σε περιφερειακά τμήματα της χώρας που συμμετέχουν στη διακίνηση της παραγωγής. Ταυτόχρονα, από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα ο Συνεταιρισμός έχει αναπτύξει επιτυχημένες στρατηγικές εξαγωγών ενώ έχει βραβευθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την εξαγωγική του δραστηριότητα. Το 2021 συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη προσπάθεια μέσω συνεργάτη και 35 χρόνια από την πρώτη απευθείας εξαγωγή, στη Δυτική Γερμανία τότε. Μέχρι το 2021 ο Συνεταιρισμός στη διαχρονική του εξαγωγική δραστηριότητα έχει επιτύχει εξαγωγές σε ένα σύνολο χωρών που ανέρχονται περίπου σε 30, ενώ σταθερούς προορισμούς αποτελούν οι χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου και το τρίγωνο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος με προοπτική ανάπτυξης και στην Αραβική Χερσόνησο.

Στο διάστημα των τελευταίων 40 περίπου χρόνων, κατά την οποία ο Διονύσης Βαλασσάς παραμένει στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, χρονική περίοδο που συμπίπτει και με την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Συνεταιρισμός έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, συγκριτικά με το σύνολο της πορείας των 105 χρόνων. Σαφέστατη όμως είναι η ταύτιση της Οργάνωσης, εδώ και αρκετά χρόνια, με καλλιεργητικές πρακτικές που σήμερα πλέον κρίνονται και απαιτητές, οι οποίες αναδεικνύουν τη λεγόμενη αειφορική γεωργία. Κομβικός είναι ο ρόλος του Γενικού Διευθυντή που αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ διοίκησης, στελεχών και συνεργατών, για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής της Ζαγοράς, παράλληλα με την ανάπτυξη της καλλιέργειας της μηλιάς και άλλων προϊόντων όπως το κάστανο, το αχλάδι, το κεράσι και το ακτινίδιο.

Ο Συνεταιρισμός από το 2006 και έπειτα, μετά από μια δεκαετία πειραμάτων, εφαρμόζει σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής. Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι ένα σύστημα οργάνωσης μιας γεωργικής εκμετάλλευσης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Ορθή Γεωργική Πρακτική, Ασφάλεια και Υγιεινή Εργαζομένων, Ασφάλεια Προϊόντων, Ιχνηλασιμότητα και Φιλοπεριβαλλοντικές Δράσεις. Στοχεύει στη δημιουργία της βάσης για αποτελεσματική και επικερδή παραγωγή, σε μια οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη γεωργική επιχείρηση, ενσωματώνοντας σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισροών. Η ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος γεωργικής παραγωγής μεταξύ της συμβατικής και βιολογικής γεωργίας, με στόχο την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων του σύγχρονου καταναλωτή. Ουσιαστικά η ολοκληρωμένη διαχείριση επιδιώκει την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών φρούτων και καρπών. Αυτό όμως επιτυγχάνεται, χωρίς να απαρνηθεί τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης που έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός. Η σημαντική διαφορά της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης από τη συμβατική δεν εντοπίζεται στα μέσα, αλλά στον ορθολογικό τρόπο που εφαρμόζονται αυτά στη γεωργική πράξη. Οι παραγωγοί επιβάλλεται να τηρούν πρακτικά κάθε δραστηριότητας στο αγρόκτημα (ημερολόγια εργασιών στον αγρό), αναπτύσσονται συστήματα ορθολογικής διαχείρισης εισροών (λίπανσης, άρδευσης, φυτοπροστασίας) και όλες οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται έπειτα από τις τεχνικές συμβουλές των ειδικών-γεωπόνων.

Για την επίτευξη των παραπάνω, η Οργάνωση εφαρμόζει σύγχρονα συστήματα πρόγνωσης ασθενειών για τις καλλιέργειες της περιοχής, με τη λειτουργία 15 μετεωρολογικών σταθμών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον έλεγχο και τη διαχείριση των μυκητολογικών ασθενειών και κυρίως του φουζικλαδίου, ενός μύκητα που προκαλεί τις περισσότερες ζημιές υποβαθμίζοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος, όσο και την εφαρμογή νέων τεχνικών καταπολέμησης εντόμων με τη μέθοδο της «σεξουαλικής σύγχυσης» (Κομφούζιο), κυρίως εναντίον της καρπόκαψας (Cydia Pomonela). Κεντρική επιδίωξη είναι η ελάχιστη δυνατή χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Η προσπάθεια αυτή διενεργείται με τελικό σκοπό την εκμηδένιση των υπολειμμάτων δραστικών ουσιών στα προϊόντα.

Παράλληλα, το πλήρες Σύστημα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων για όλα τα προϊόντα που διαχειρίζεται και εμπορεύεται o Συνεταιρισμός, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1999 σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο HACCP, εξασφαλίζει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο του στόχου. Άλλωστε η παραγωγή ασφαλών τροφίμων και η διαφύλαξη της υγείας του καταναλωτή, αποτελεί ηθική ευθύνη και νομική υποχρέωση του Α.Σ. Ζαγοράς και η φιλοσοφία του συστήματος στηρίζεται στον εντοπισμό και έλεγχο των σημείων εκείνων στα οποία ελλοχεύουν κίνδυνοι. Εφαρμόζεται δηλαδή ένα σύστημα πρόληψης και όχι καταστολής, βασιζόμενο όχι στον τελικό έλεγχο αλλά στον εντοπισμό και την αναγνώριση όλων των πιθανών αρνητικών παραγόντων για την υγεία του καταναλωτή σε όλα τα μετασυλλεκτικά στάδια της παραγωγής, στην ανάλυση και εκτίμηση της σοβαρότητας των προβλημάτων και της πιθανότητας εμφάνισής τους καθώς και στον προσδιορισμό μηχανισμών για τον έλεγχο και την αντιμετώπισή τους.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, κυρίαρχο ζήτημα για τον Συνεταιρισμό αποτελεί η προστασία των υδάτινων πόρων της περιοχής. Με το έργο LIFE PureAgroΗ2Ο, που χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα καινοτόμο σύστημα που εφαρμόζει τη μέθοδο της φωτοκαταλυτικής νανοδιήθησης στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, για τον καθαρισμό των υδατικών αποβλήτων και την εξάλειψη των ρύπων που πιθανά αυτά έχουν ενώ με την εφαρμογή του συστήματος, ο Συνεταιρισμός επιβεβαιώνει τη διαρκή φροντίδα του για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ποιότητας των μήλων που εμπορεύεται. Στα πλαίσια του προγράμματος LIFE PureAgroΗ2Ο, ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, (φορέας που συντονίζει το πρόγραμμα), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που έχει αναπτύξει την πρωτότυπη μέθοδο της φωτοκαταλυτικής νανοδιήθησης και έχει αναλάβει την κατασκευή και εγκατάσταση του συστήματος στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού αλλά και το Ερευνητικό Κέντρο CIESOL του Πανεπιστήμιου της Αλμερίας, το οποίο έχει αναλάβει την εφαρμογή της τεχνολογίας σε μικρότερη κλίμακα σε συνεργασία με τη βιομηχανία φρούτων SAT Citricos del Andarax στην Ισπανία. Μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος, προβλέπεται το νερό που θα χρησιμοποιείται να είναι απαλλαγμένο από οργανικούς και ανόργανους ρύπους που πιθανόν να εμπεριέχει και παράλληλα ο Συνεταιρισμός να εξοικονομεί περίπου το 95% του νερού που χρησιμοποιείται ανά ημέρα λειτουργίας του. Το όραμα του Συνεταιρισμού, είναι η συμβολή στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, μέσω της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της και της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τη μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων (πλύση).

Τέλος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, το 2019, πρωτοστάτησε στην Ίδρυση της Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ενεργειακής Κοινότητας ΖΑΓΟΡΙΝ μαζί με άλλους αγροτικούς συλλογικούς φορείς όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς και ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς.

Με βάση τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος φορέας συγκέντρωσης και διακίνησης μήλων (15.000.000 κιλά κατά μέσο όρο ετησίως) και θεωρείται ένας από τους αξιολογότερους συνεταιρισμούς της χώρας. Αποτελεί τον πιο σημαντικό οικονομικό παράγοντα του Πηλίου, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 20.000.000 ευρώ και μία από τις σημαντικότερες οικονομικές μονάδες της Μαγνησίας, εργάζεται δε διαρκώς προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις και προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης και ψηφιοποιημένης πλέον αγοράς.