Η Αθηνά Τσιάνα Παπαστεργίου είναι Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος Ιατρός και διατηρούσε δικό της Μικροβιολογικό εργαστήριο έως και τη συνταξιοδότησή της στον τόπο καταγωγής της, τα Τρίκαλα.
Η Αθηνά Τσιάνα Παπαστεργίου γεννήθηκε το 1944 στα Τρίκαλα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο. Το 1962 εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1968. Στη συνέχεια ακολούθησε την ειδικότητα του μικροβιολόγου-βιοπαθολόγου και εργάστηκε για ένα χρόνο στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Το έτος 1973 παντρεύτηκε τον Τάκη Παπαστεργίου, πολιτικό μηχανικό, ο οποίος επίσης δραστηριοποιείτο στην Αθήνα και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τη Μαρία. Το έτος 1974 γύρισαν οικογενειακώς στα Τρίκαλα. Η Αθηνά από το 1975 μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 2019, διέθετε το δικό της μικροβιολογικό εργαστήριο-ιατρείο στα Τρίκαλα. Συγχρόνως, με πρωτοβουλία του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Φαίδωνα Φέσσα, οργάνωσε και διηύθυνε το διαγνωστικό κέντρο για τη Μεσογειακή Αναιμία στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Η ίδια υπήρξε ενεργητικό μέλος στα πολιτιστικά ζητήματα της πόλης και συνέβαλε στην ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων. Ο γιος της, διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός, ζει και εργάζεται στην Ελβετία, ενώ η κόρη της, επίσης πολιτικός μηχανικός, εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Ευάγγελος Τσιάνας, γεννήθηκε το έτος 1913 στο χωριό Ράξα Τρικάλων και η μητέρα της, Ζωή -το γένος Κωστοπούλου- το έτος 1919 στο γειτονικό χωριό Περδικοράχη του Δήμου Τρικκαίων. Ο πατέρας της, απόφοιτος του Σχολαρχείου Τρικάλων, εργαζόταν από το 1942 έως τη συνταξιοδότησή του ως ταμειακός υπάλληλος, έχοντας υπηρετήσει στην Άνδρο, στην Πύλη Τρικάλων και στην Αθήνα. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: την Αγλαΐα, την Αθηνά, τον Αθανάσιο και την Ιωάννα.
Η γιαγιά, από την πλευρά του πατέρα της, Γιαννούλα Τσιάνα -το γένος Ζαβλανού- καταγόταν από το χωριό Αρδάνι Τρικάλων. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Τσιάνα από τη Ράξα Τρικάλων, όπου και έζησαν ασχολούμενοι με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Ήταν ένα όμορφο και αγαπημένο ζευγάρι, το οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Μήτσο, τον Θανάση, τον Βασίλη και τον Βαγγέλη. Ο Θανάσης σκοτώθηκε το 1940 στο αλβανικό μέτωπο, στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Η γιαγιά της βιογραφούμενης, από την πλευρά της μητέρας της, Βασιλική (Κούλα) Κωστοπούλου -το γένος Αντωνοπούλου-, καταγόταν από το Ματσούκι Ιωαννίνων, όμως είχε γεννηθεί στη συνοικία των Κουτσομυλίων του Δήμου Τρικκαίων το 1877. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο (Ντούλα) Κωστόπουλο, ο οποίος είχε γεννηθεί στο χωριό Περδικοράχη το 1874, με καταγωγή από τη Σαμαρίνα Γρεβενών. Αμφότεροι ήταν άνθρωποι καλόβολοι, ήπιων τόνων και ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια των κτημάτων τους. Οι δυο τους έζησαν στην Περδικοράχη και απέκτησαν έντεκα παιδιά, από τα οποία έζησαν μόνο το μεγαλύτερο και το μικρότερο: η Μαρία και η Ζωή.