Ο Αχιλλέας Τουρκαντώνης γεννήθηκε το 1935 στον Βαρνάβα Αττικής από τον Αθανάσιο και την Ελένη. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε την ειδικότητα του Ειδικού Παθολόγου και αργότερα του Νεφρολόγου. Εργάστηκε σε κλινικές στη Γερμανία και στην Αμερική και υπήρξε υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Freiburg. Το 1975 εκλέχθηκε Καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., την οποία διηύθυνε επί 28 συναπτά έτη, επιτελώντας σημαντικό οργανωτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Κατά την περίοδο 1989-1996, επί επτά συναπτά έτη, εκλεγόταν Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Το 1996 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., επανεξελέγη το 1999 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2001. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών και έχει τιμηθεί από διάφορους Οργανισμούς, Ιδρύματα και Επιστημονικές Εταιρείες για τη γενικότερη και μακρόχρονη προσφορά του στην ιατρική εκπαίδευση και στην υγεία. Το 2015, μαζί με τον υιό του Αλέξανδρο, ιδρύουν στη Θεσσαλονίκη το Αχίλλειον Νεφρολογικό Κέντρο.
Ο βιογραφούμενος, Αχιλλέας Τουρκαντώνης, γεννήθηκε στον Βαρνάβα Αττικής το 1935. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο Βαρνάβα ως αριστούχος. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κηφισιά, όπου τελείωσε την όγδοη τάξη κατακτώντας βραβείο και αριστείο για τις επιδόσεις του. Ήθελε πάντα να πρωτεύει και να κάνει υπερήφανους τους γονείς του και το κατάφερε, αφού βραβεύθηκε για την πρωτιά του στο γυμνάσιο από τον υπουργό. Ως παιδί, αρρώστησε από φυματίωση και μηνιγγίτιδα και ο αγώνας του να νικήσει τις ασθένειες και το τεράστιο σθένος του ήταν η ώθηση για να πετύχει τους στόχους που έβαζε στη ζωή του.
Αποφάσισε να γίνει γιατρός σε ηλικία 17 ετών όταν επισκεπτόμενος στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» έναν φίλο του, άκουσε τον καθηγητή Παθολογίας Βασίλη Κούρια να εξηγεί στους φοιτητές ιατρικής την πάθησή του. Μαγεύτηκε από την πλούσια γνώση και τη σοφία του και πήρε την απόφαση να ακολουθήσει κι εκείνος ιατρικές σπουδές.
Έτσι, ο Αχιλλέας Τουρκαντώνης φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του το 1961 εργάστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία τελούσε υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Β. Μαλάμου, ο οποίος στάθηκε μέντοράς του.
Στην πορεία της ζωής του, εκτός από τον καθηγητή Μαλάμο, τον ενέπνευσαν ο Ευάγγελος Σκουβαράς, καθηγητής της Φιλοσοφικής, τον οποίο θαύμαζε για την πορεία του και ο εξάδελφός του, αντιστράτηγος Γεώργιος Τουρκαντώνης.
Το 1962-1963, ο βιογραφούμενος εφάρμοσε τη σήμανση για τη διαπίστωση της φαρμακοκινητικής διαφόρων μικροβιακών ουσιών με πρακτικό αποτέλεσμα την ανεύρεση της δοσολογίας των αναφερθεισών ουσιών (σουλφοναμίδες, αντιβιοτικά) σε διάφορες παθήσεις.
Τον Οκτώβριο του 1963, έλαβε υποτροφία από την Επιτροπή Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών της Γερμανικής Κυβέρνησης και μετέβη στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δ. Βερολίνου, όπου εργάστηκε μέχρι το 1965 ως υπεύθυνος πανεπιστημιακός βοηθός, αρχικά στο Γαστρεντερολογικό και στη συνέχεια στο Νεφρολογικό Τμήμα της Κλινικής. Τον Δεκέμβριο του 1965 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1966 μετέβη στην Παθολογική Πολυκλινική του Πανεπιστημίου του Freiburg της Γερμανίας και εργάστηκε αρχικά ως πανεπιστημιακός βοηθός και στη συνέχεια ως επιμελητής στο Τμήμα των Μεταβολικών Νοσημάτων, στο Καρδιοαναπνευστικό Τμήμα της Κλινικής και τέλος ως Προϊστάμενος του Τμήματος Αιμοκάθαρσης και Νεφρικών Μεταμοσχεύσεων.
Το 1968 με την προοπτική της επανόδου του στην Ελλάδα, έλαβε την ειδικότητα του Ειδικού Παθολόγου και αργότερα του Νεφρολόγου. Η ιδέα για την εξειδίκευση στη νεφρολογία ήρθε κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του στην παθολογία. Τον μάγευε η ιδέα ότι μπορεί ένας άνθρωπος να συνεχίσει να ζει μετά από μεταμόσχευση νεφρού και κάνοντας αιμοκάθαρση να τον διατηρήσει στη ζωή προετοιμάζοντάς τον για ενδεχόμενη μεταμόσχευση.
Επίσης ασχολήθηκε με την παθογένεια της αρτηριακής υπέρτασης και ιδιαίτερα της νεφρογενούς αιτιολογίας, με την παθογένεια της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, την αντιμετώπιση της χρονίας νεφρικής νόσου, την εφαρμογή των εξωτερικών μεθόδων της αιμοκάθαρσης και τις νεφρικές μεταμοσχεύσεις.
Το 1970 αναγορεύτηκε Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Freiburg και αμέσως μετά του ανατέθηκε η ευθύνη διδασκαλίας μαθημάτων εσωτερικής παθολογίας, την οποία διατήρησε μέχρι τον Μάρτιο του 1973.
Το 1973, ύστερα από σχετική εκλογική διαδικασία, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως μόνιμος Επικουρικός Καθηγητής στην Τακτική Έδρα της Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας, η οποία τελούσε υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Τσουρουτσόγλου. Στην Κλινική αυτή του ανατέθηκε η εποπτεία ενός από τα τρία Τμήματα Γενικής Παθολογίας και του Νεφρολογικού Τμήματος. Τον Ιούνιο του 1975 εκλέχθηκε Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., την οποία διηύθυνε επί 28 συναπτά έτη, επιτελώντας σημαντικό οργανωτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Ενδεικτικά αναφέρονται η οργάνωση νέας και σύγχρονης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Μονάδας Νεφρικών Μεταμοσχεύσεων, Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Μονάδας Άσηπτης Νοσηλείας (για ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις και AIDS), η οργάνωση του Τμήματος Γαστρεντερολογίας με το συνοδό Εργαστήριο Ενδοσκοπήσεων, η ανάπτυξη του Ενδοκρινολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Κέντρου, η ίδρυση Μονάδας Παθολογικής Oγκολογίας, καθώς και του Τμήματος Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας με το ομώνυμο Εργαστήριο.
Το 1989, ο Αχιλλέας Τουρκαντώνης ίδρυσε τον Σύλλογο Γηριατρικής ή Γεροντολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και κατάφερε να εισαχθεί το μάθημα της γηριατρικής ως ειδικότητα στην Ιατρική Σχολή.
Το 2015 συνέβαλε τα μέγιστα στην πρωτοβουλία του υιού του Αλέξανδρου, ιδρύοντας από κοινού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το νεφρολογικό κέντρο «Αχίλλειον», μια υπερσύγχρονη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλής ποιότητας υλικά και φίλτρα αιμοκάθαρσης, που στοχεύει με απόλυτο επαγγελματισμό στην άριστη εξυπηρέτηση των ασθενών του καθώς και την ευχάριστη διαμονή των συνοδών τους. Το Κέντρο στεγάζεται σε έναν ιδανικά διαμορφωμένο χώρο 1.000 τ.μ. και στελεχώνεται από μία έμπειρη ομάδα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προσφέρει με πλήρη επαγγελματισμό και οργάνωση τις υπηρεσίες της όλες τις ώρες λειτουργίας της Μονάδας.
O Αχιλλέας Τουρκαντώνης υπήρξε μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της «Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης», Πρόεδρος του «Ελληνογερμανικού Ιατρικού Συνδέσμου Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας», Πρόεδρος των εξεταστικών Επιτροπών Ειδικοτήτων για τη χορήγηση της ειδικότητας Ειδικού Παθολόγου και Νεφρολόγου αντιστοίχως, μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου», Πρόεδρος της «Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αντιυπερτασικού Αγώνα» του Υπουργείου Υγείας, μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων», αναπληρωματικό μέλος του «Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου» (Α.Ε.ΣΥ.) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, μέλος του «Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη», Πρόεδρος της «Επιτροπής Νεφρικών Παθήσεων» και πολλών άλλων Επιτροπών και Ιατροκοινωνικών Οργανώσεων. Κατά την περίοδο 1989-1996, επί επτά συναπτά έτη, εκλεγόταν Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Το 1996 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., επανεξελέγη το 1999 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2001. Διετέλεσε επίσης Συγκλητικός και μέλος της «Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ.». Για τη γενικότερη και μακρόχρονη προσφορά του στην ιατρική εκπαίδευση και στην υγεία έχει τιμηθεί από διάφορους Οργανισμούς, Ιδρύματα και Επιστημονικές Εταιρείες.
Ο βιογραφούμενος υπήρξε ένας άνθρωπος που αγαπούσε την ποιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Ήταν φιλότεχνος, συλλέκτης έργων ζωγραφικής και αντικειμένων και επίσης διοργανωτής επιστημονικών συμποσίων με διεθνή συμμετοχή.
Έχει αποκτήσει τρία παιδιά από τον γάμο του με την Μπάρμπαρα Γκόλνταου, η οποία ατυχώς απεβίωσε το 2001.
Η Ναταλία Τουρκαντώνη είναι ιατρός Παιδοογκολόγος, ο Αθανάσιος Τουρκαντώνης είναι Φαρμακοποιός και ο Αλέξανδρος Τουρκαντώνης είναι Πολιτικός Μηχανικός Msc, DIC και από το 2014 Διευθύνων Σύμβουλος του Νεφρολογικού Κέντρου «Αχίλλειον».