Μενού Κλείσιμο

Θωμάς Δημήτριος

Οι ρίζες του Θωμά Δημήτριου έλκονται από τη νήσο της Κεφαλονιάς από την πλευρά του πατέρα του και από την Αλφειούσα Ηλείας από την μητέρα του. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 27 Ιουλίου του 1972, όπου διαμένει έως και σήμερα, διατηρώντας από το 2001 τη δική του επιχείρηση με την επωνυμία «Thomas Consulting & Thomas Real Estate» και αντικείμενο την παροχή συμβουλών μάρκετινγκ και την παροχή υπηρεσιών μεσιτείας και διαχείρισης ακινήτων.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, Δημήτριος Θωμάς, γεννήθηκε στην Ευρετή Φισκάρδου Κεφαλληνίας το 1891 από τον Γεράσιμο Θωμά,  εργολάβο οικοδομών και την Καλλιόπη Τσελέντη. Ο παππούς Δημήτρης υπηρέτησε την πατρίδα στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) και παρασημοφορήθηκε για την εκστρατεία κατά της Τουρκίας (1912-13) καθώς και την εκστρατεία κατά της Βουλγαρίας (1913) κατά τις μάχες Μπέλες, Κρέσνα, Τσουμαγιά, Κιλκίς-Λαχανά.

Όντας ανήσυχο πνεύμα έφυγε από την Κεφαλονιά σε ηλικία 11 ετών, επειδή η οικογένεια είχε εννέα παιδιά, ερχόμενος στην Πάτρα για εργασία στο βαρελάδικο του θείου του. Καθώς εκείνη η εποχή ήταν ανάστατη  και η στρατιωτική θητεία για σχεδόν δέκα χρόνια έκλεινε τις επιχειρήσεις για να πολεμήσει και όταν γύριζε συνέχιζε το επιχειρείν. Σε ηλικία 17 ετών είχε ήδη τη δική του αρτοποιία. Ο βιογραφούμενος είχε ακούσει ότι κάποια εποχή διατηρούσε φούρνο στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι. Στην Πάτρα διατηρούσε εργοστάσιο αρτοποιίας, με ηλεκτρικούς φούρνους από τους πρώτους στην Ελλάδα, καθώς επίσης και χονδρικό εμπόριο αλευριού. Αν και πετυχημένος επιχειρηματίας φημιζόταν για την πραότητά του, από μαρτυρίες των συγχρόνων του, ενώ ο ίδιος ο βιογραφούμενος δεν τον γνώρισε καθώς απεβίωσε το 1967. Νυμφεύτηκε την Ελένη Λόντου με καταγωγή από την ιστορική οικογένεια της επανάστασης του ’21 γεννημένη (1905-1989) στην Πάτρα. Οι γονείς της ήταν ο Δημήτριος Λόντος και η Χριστίνα Τσούνη. Ευσεβής γυναίκα, η οποία καθημερινά έκανε την προσευχή της καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.  Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου το 1923  και απέκτησαν έξι παιδιά· τον Γεράσιμο Θωμά (1924-2012), την Χριστίνα Θωμά  (1926-1998), τον Ανδρέα Θωμά (1927-2004), την Πολυξένη Θωμά (1930), την Αγγελική Θωμά (1931) και τον Βασίλειο Θωμά (1936).

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας του Αγγελικής Μπέλλου, Διονύσιος Μπέλλος, γεννήθηκε στην Αλφειούσα Ηλείας (1904-1993), από τον Γεώργιο Μπέλλο, μεγαλοκτηματία και την Αναστασία Γαβριλιάδη. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα εννέα αδέρφια του. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο Πύργου και διορίστηκε στην εφορία. Λόγω της μεγάλης εντιμότητας που τον διέκρινε ζητούσε συχνές μεταθέσεις, για ευνόητους λόγους (ακόμη και τότε η διαφθορά ήταν μεγάλη) με αποτέλεσμα να έχει γνωρίσει τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Υπηρέτησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι  και την υποχώρηση του μετώπου, με τον βαθμό του Λοχαγού. Σύμφωνα με στοιχεία η μονάδα του ενεπλάκη σε αρκετές μάχες στην Αλβανία. Του απεδόθησαν τιμές και ειδικότερα το παράσημο  Χρυσούς Σταυρός μετά ξιφών του τάγματος του φοίνικος. Συνταξιοδοτήθηκε το 1965 με τον βαθμό του επίτιμου διευθυντή οικονομικών εφοριών. Ο παππούς Διονύσιος νυμφεύτηκε την Ελένη Παπαγιαννοπούλου, η οποία γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1907 και ήταν απόφοιτος εξαταξίου  γυμνασίου. Γονείς της Ελένης ήταν  ο Θεόδωρος Παπαγιαννόπουλος,  δικηγόρος, ο οποίος πέθανε τριάντα ετών περίπου και η Αγγελική Δημητροπούλου απόφοιτος του Αρσακείου το 1899. Η οικογένεια σήμερα διατηρεί και το απολυτήριο και το πτυχίο της δασκάλας. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γεώργιο Μπέλλο (1939-1977) και την μητέρα του βιογραφούμενου, Αγγελική Μπέλλου το 1942.

Ο πατέρας του Δημήτριου Θωμά, ονομάζεται Βασίλειος Θωμάς. Γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1936 στην Πάτρα. Φοίτησε στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών, αλλά αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποκτώντας πτυχίο στα Μαθηματικά.  Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο στρατιωτικό γραφείο του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ως έφεδρος ανθυπίλαρχος ιππικού-τεθωρακισμένων. Ασχολήθηκε με οικοδομικές επιχειρήσεις, με την εταιρεία «Βιοτέρ» στην οποία βασικός μέτοχος ήταν ο σύζυγος της αδερφής του Χριστίνας, Ιωάννης Λουκούμης. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Γυμνασίου Λουσικών του νομού Αχαΐας  και έχει τιμηθεί για αυτό. Υπηρέτησε σαν καθηγητής μαθηματικών στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών και εν συνεχεία στο 2ο Θηλέων Πατρών, το οποίο στην συνέχεια ονομάστηκε 6ο Λύκειο Πατρών. Από το  6ο Λύκειο Πατρών  στο οποίο διετέλεσε και Λυκειάρχης συνταξιοδοτήθηκε το 1990. Ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Αγγελική Μπέλλου-Θωμά το 1968 αποκτώντας τον γιο τους Δημήτριο Θωμά.  Η Αγγελική, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1942  στην Τρίπολη Αρκαδίας. Καθώς ο πατέρας της ως υπάλληλος έπαιρνε μεταθέσεις,  μεγάλωσε στην Καλαμάτα και στον Πύργο, αλλά και στην Αλφειούσα τα καλοκαίρια. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα της Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας. Επειδή ήταν δυναμικός χαρακτήρας και ανεξάρτητη, προτίμησε να διοριστεί εκτός Αθηνών. Διορίστηκε αρχικά στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών το 1965, αλλά υπηρέτησε και στην Κεφαλονιά. Στη συνέχεια δίδαξε στο οικονομικό γυμνάσιο Πατρών και τέλος στο 9ο Γυμνάσιο Πατρών, όπου άσκησε χρέη υποδιευθύντριας και διευθύντριας έως το 1990, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο βιογραφούμενος, Δημήτριος Θωμάς γεννήθηκε στην Πάτρα του νομού Αχαΐας στις 27 Ιουλίου του 1972. Το πατρικό σπίτι όπου έζησε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρίσκεται  στο κέντρο της Πάτρας,  στην πλατεία Γεωργίου Α,   στον 3ο όροφο, στην οδό Κανακάρη 149  και Γεροκωστοπούλου. Αποφοίτησε από το 3ο Δημοτικό σχολείο, το 2ο Γυμνάσιο  και τέλος το 6ο Λύκειο Πατρών. Το έτος 1990-1991 φοίτησε στο Foundation College της Αθήνας, όπου προετοιμάστηκε για τις σπουδές του στην Μεγάλη Βρετανία. Από το έτος 1991 έως το 1994 ο Δημήτριος βρισκόταν στο Lancaster University στην πόλη του Lancaster, όπου και απέκτησε το Bsc Management Sciences (Operational Research). Τον Οκτώβριο του 1994 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στην πόλη του Sheffield, στο Sheffield Hallam University, Sheffield Business School. Τον Ιούλιο του 1995 και συγκεκριμένα την ημέρα των γενεθλίων του, στις 27 Ιουλίου του απενεμήθη το Postgraduate Diploma in Organisational Development. Αφού εργάστηκε σε διαφημιστική εταιρεία στην Πάτρα και ολοκλήρωσε την Διπλωματική του εργασία το έτος 1996 του απονεμήθηκε και το αντίστοιχο MSc in Organisational Development.

Στις 5 Νοεμβρίου του 1996 κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία. Παρουσιάστηκε στην Τρίπολη για τη βασική εκπαίδευση και στη συνέχεια στο Τατόι για εκπαίδευση σαν οπλουργός πυρομαχικών. Κατόπιν μετατέθηκε στην 116 Π.Μ. στον Άραξο Αχαΐας, απολυόμενος τον Ιούλιο του 1998. Έπειτα, ασχολήθηκε με την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές σχολές και ιδιαίτερα στην Computer Practica, στην Πάτρα, με την οποία συνεργάστηκε για περισσότερο από τρία χρόνια.     Ο βιογραφούμενος, απέκτησε εμπειρία στην διαχείριση ακινήτων αφού από το 1996 άρχισε να διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία. Έτσι, τον Νοέμβριο του 2001 ξεκίνησε την προσωπική του επιχείρηση, η οποία έφερε τον διακριτικό τίτλο «Thomas Consulting & Thomas Real Estate» και είχε αντικείμενο την παροχή συμβουλών μάρκετινγκ και την παροχή υπηρεσιών μεσιτείας και διαχείρισης ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, στην οδό Σαχτούρη 61 στην περιοχή Τριών Ναυάρχων, στο ίδιο σημείο που λειτουργούσε το εργοστάσιο αρτοποιίας ο παππούς του, Δημήτριος Θωμάς του Γερασίμου από τη δεκαετία του 1930 που αγόρασε το ακίνητο. Η αρτοποιία είχε ιδρυθεί από  το 1909. Καθώς ο Δημήτριος πιστεύει στη δια βίου μάθηση, το 2010 ξεκίνησε  βασικές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο τις οποίες και ολοκλήρωσε με την αποφοίτηση το 2015 (λίαν καλώς).

Κοινωνικές Δραστηριότητες

 • Μέλος της Ένωσης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam
 • Μέλος της Ένωσης Αποφοίτων του Πανεπιστημίου του Lancaster
 • Μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Παράρτημα Πάτρας
 • Μέλος του «Οικουμενικού Ελληνισμού»
 • Μέλος του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»
 • Μέλος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας
 • Μέλος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α
 • Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Αγνάντι»
 • Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Πατρών (από 2005-2007) και αναπληρωματικό μέλος (από 2007-2009)
 • Αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» (2020)

Πολιτική Δραστηριότητα

 • Μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας (Τομέας Οικονομικών
 • Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΝΟ.Δ.Ε. Αχαΐας
 • Μέλος του Τομέα Εθελοντισμού ΝΟ.Δ.Ε. Αχαΐας
 • Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πάτρα Ενωμένη» (2019)
 • Υποψήφιος με τη ΔΗ.ΚΙ.Ο. για τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2019)

Στην προσωπική του ζωή, ο βιογραφούμενος είναι παντρεμένος από το 2009 με την Φωτεινή Αρβανιτοπούλου, η οποία είναι καθηγήτρια Αγγλικής στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Καρπός της αγάπης του ζευγαριού είναι η κόρη τους, Αγγελική, η οποία ήρθε στον κόσμο το 2011.

Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη συλλογή και τη μελέτη βιβλίων και κάθε είδους στοιχείων που αφορούν την ιστορία και τη λαογραφία της Ελλάδας και ιδιαίτερα των Πατρών και της Ολυμπίας. Απολαμβάνει τις περιηγήσεις στην Ελληνική φύση και συμμετέχει σε αγώνες δρόμου των 5 χλμ.