Μενού Κλείσιμο

Αλφειούσα Ηλείας

Η Αλφειούσα είναι χωριό της Ηλείας και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Πύργου και 8 χλμ. δυτικά από την Αρχαία Ολυμπία, σε υψόμετρο 31 μέτρων. Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Βώλακος του Δήμου Πύργου και έχει 1.037 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βολάντζα ή Βωλάντζα. Το 1927 μετονομάστηκε σε Αλφειούσα από τον Αλφειό ποταμό, στη νότια όχθη του οποίου είναι χτισμένο.

Οι κάτοικοι, κατ’ εξοχήν αγρότες, καλλιεργούν οπωροκηπευτικά, ελιές και σταφίδα. Τα παλιότερα χρόνια, μάλιστα, οι μέρες του τρύγου ήταν για την Αλφειούσα μέρες χαράς και πανηγυριού με ανθρώπους κάθε ηλικίας να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Κάθε Καθαρά Δευτέρα οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες συγκεντρώνονται για να παίξουν αλευροπόλεμο. Τα εφόδια του «πολέμου» είναι σακούλες γεμάτες με αλεύρι και εκτοξεύονται προς όλους. Πιστεύουν ότι έτσι ξορκίζουν το κακό και υποδέχονται τη Σαρακοστή. Οι γειτονιές γεμίζουν με χορούς και τραγούδια και το γλέντι κορυφώνεται στην πλατεία του χωριού. Επίσης κάθε χρόνο αναβιώνει από τους κατοίκους ο «γάμος του Κουτρούλη».