Μενού Κλείσιμο

Σαββίδης Κυριάκος

Ο Κυριάκος Σαββίδης, του Γιώργου και της Αθηνάς, γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Το 1988 ίδρυσε την εταιρεία «ΓεωΑνάλυση Α.Ε.», ηγέτιδα σήμερα εταιρεία στον χώρο των μελετών έργων υποδομής, με κύριο χαρακτηριστικό της τις επενδύσεις σε πρωτοπόρους τεχνολογικά τομείς και τη χρήση αποκλειστικά υψηλής τεχνολογίας. Σήμερα είναι Πρόεδρος της εταιρείας, ενώ χρέη Διευθύνοντα Συμβούλου έχει αναλάβει ο γιος του, Γιώργος Αλέξανδρος Σαββίδης.

 

Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε το 1953 στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε εκεί, στο κέντρο της πόλης. Όχι βέβαια αυτό που είναι σήμερα, αλλά εκείνο το γραφικό, με τα όμορφα κτίρια, τις πλατείες και τις μυρωδιές ελληνικού φαγητού. Σε εποχές που οι γονείς δεν φοβούνταν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν στις πλατείες, όπως συμβαίνει σήμερα. Αν και βαπτίστηκε Κυριάκος, μεγάλωσε σαν Σταμάτης, για να τιμήσει το όνομα του παππού του από τη Ρόδο, ο οποίος αντιστάθηκε στους Ιταλούς και εξορίστηκε αργότερα στη Μακεδονία. Ο παππούς του είχε πάρει πτυχίο Ιατρικής  Αθηνών το 1895 αλλά οι συνεχείς πόλεμοι και η κατοχή δεν του επέτρεψαν να μεγαλώσει την οικογένειά του, όπως πιθανόν να φανταζόταν.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Γιώργος Σαββίδης και η μητέρα του, Αθηνά, προέρχονται και οι δυο τους από διωγμένες οικογένειες. Ο πατέρας του ήρθε στην υπέροχη πόλη της Θεσσαλονίκης από την Αμάσεια στα πέντε του χρόνια, ορφανός, αφού οι κατακτητές σκότωσαν τους γονείς του, ενώ οι γονείς της μητέρας του εξορίστηκαν από τη Ρόδο από τους Ιταλούς.

Η μητέρα του ήταν απόφοιτη Δημοτικού και ο πατέρας του δεν γνώριζε γραφή και ανάγνωση. Έκαναν τρία παιδιά, ίσως μικρή οικογένεια για την εποχή, όμως κατάφεραν να τα μεγαλώσουν όλα επιστήμονες. Μερικές φορές, ο βιογραφούμενος ακόμη αναρωτιέται πώς κατάφεραν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς γνώσεις και πάμφτωχοι, να βγάλουν μία τόσο άξια γενιά, μεγαλωμένη με αρχές και αξίες. Ίσως η ελληνική νοοτροπία που έχει στο επίκεντρο την οικογένεια, ίσως οι δυσκολίες της ζωής τους γέμισαν με πείσμα για το μέλλον.

Η σύζυγός του λέγεται Γεωργία και είναι μαθηματικός, συνταξιούχος πλέον. Οι γονείς της ήταν Πόντιοι, που εξορίστηκαν κι αυτοί από τους Τούρκους στη Γιάλτα, σε αυτήν την κατά τα άλλα φημισμένη πόλη, που όμως δεν στάθηκε φιλόξενη για τους διωγμένους Έλληνες. Μετέπειτα εγκαταστάθηκαν στον Πολύμυλο Κοζάνης, όπως πολλοί άλλοι Πόντιοι πρόσφυγες. Εργατικοί, άνθρωποι του μόχθου και αυτοί, με αρχές και αξίες. Η Γεωργία του χάρισε έναν γιο. Τον Γιώργο Αλέξανδρο Σαββίδη που είναι Μηχανολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και μαζί εδώ και δέκα και πλέον χρόνια διαχειρίζονται την εταιρεία «ΓεωΑνάλυση Α.Ε.» και την «Κ. Σαββίδης και Σία Ε.Ε», η οποία δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο.

Η «ΓεωΑνάλυση Α.Ε.», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της, ασχολείται με μελέτες και παροχή υπηρεσιών συμβούλου στον χώρο των έργων υποδομής, με εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες και στις εφαρμογές τους. Βασική στρατηγική της εταιρείας είναι να απασχολεί το κατάλληλο προσωπικό και γι’ αυτό διαθέτει στελέχη άρτια καταρτισμένα και με πολύχρονη εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής. Η «ΓεωΑνάλυση» ιδρύθηκε το 1988 στη Κοζάνη, ενώ από το 1991 η έδρα της μεταφέρθηκε στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου και στεγάζεται πλέον σε ιδιόκτητο πολυώροφο κτίριο. Η εταιρεία εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία το μοντέλο των αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων, ώστε να βρίσκεται πάντα κοντά στα Έργα που αναλαμβάνει και καταγράφοντας μια γεωμετρική εξέλιξη, έχει καταφέρει να ιδρύσει δύο ακόμα περιφερειακά γραφεία, στην Αθήνα και στην Ξάνθη αντίστοιχα, διατηρώντας ταυτόχρονα και το υποκατάστημα της Κοζάνης. Οι υπηρεσίες που παρέχει απευθύνονται τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, στην Κεντρική Δημόσια Διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ιδιώτες (τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στην Κύπρο), σε γειτονικές Βαλκανικές Χώρες, ενώ έχει αναλάβει και έργα για την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η «ΓεωΑνάλυση» χαρακτηρίζεται από τη δυναμική της και την εξωστρέφειά της και βασίζει τη στρατηγική της στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ορθή αξιοποίηση των στελεχών της και την άρτια εσωτερική της οργάνωση. Την τελευταία εικοσαετία, έχει καταφέρει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο των μελετών έργων υποδομής, έχοντας υλοποιήσει σημαντικές συμβάσεις για τα μεγαλύτερα έργα, όπως τη Σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και την παραγωγή χαρτογραφικών δεδομένων για τους μεγαλύτερους φορείς της χώρας.

Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική πορεία της και διαθέτει μεγάλο αριθμό επιστημόνων στο δυναμικό της σε πολλά πεδία και ειδικότητες. Σκοπός της άλλωστε είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πάντα προς όφελος των πελατών της και της κοινωνίας.