Μενού Κλείσιμο

Πολύμυλος Κοζάνης

O Πολύμυλος είναι ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 870 μέτρων στα ανατολικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης με την Ημαθία. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Κοζάνης και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 408 κατοίκους.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Χάντοβα ή Χάδοβα και οι κάτοικοί του ήταν Τούρκοι. Μετονομάστηκε σε Πολύμυλο το 1927 επειδή στην περιοχή υπήρχαν παλιότερα πολλοί νερόμυλοι με νερά από πηγές της Ζωοδόχου Πηγής.

Η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού έχουν καταγωγή από τον Πόντο και κάποιοι από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ρωμυλία.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος που οικοδομήθηκε το 1935. Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Πολυμύλου που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή και ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία της Νέας Εγνατίας οδού. Από τα πιο αξιόλογα ευρήματα στην περιοχή του Πολυμύλου είναι οκτώ κεραμικοί κλίβανοι στη νοτιοανατολική πλευρά του αρχαίου οικισμού που ταυτίζεται με την Εύια της Αρχαίας Μακεδονίας, εκεί όπου βρίσκονταν τα εργαστήρια της πόλης. Οι κλίβανοι ήταν κυκλικοί, ορθογώνιοι ή απιόσχημοι και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του οικισμού για κεραμική, κεραμίδες, πλιθιά και είδη κοροπλαστικής. Όλοι εντάσσονταν μέσα σ’ έναν οριοθετημένο, ημιυπαίθριο χώρο. Ο χώρος παρουσιάζει μία διαχρονική κατοίκηση από τα προϊστορικά μέχρι τα μεσοβυζαντινά χρόνια, αποτελώντας ένα σταυροδρόμι ανάμεσα στα αρχαία κρατίδια Ελιμιώτιδας και Εορδαίας.

Ο Πολύμυλος είναι φημισμένος για τις πατάτες του που καλλιεργούνται στις πλαγιές του Βερμίου σε υψόμετρο πάνω από 1.400 μέτρα και χαρακτηρίζονται από το κίτρινο χρώμα τους και τη γεμάτη γεύση τους.