Ο Βασίλειος Παπαϊωάννου, ένας άνθρωπος που έχει διαγράψει μακρά πορεία στην παραγωγή υλικών, στο εμπόριο και τη συσκευασία, ασχολείται σήμερα εντατικά με την ανακύκλωση στερεών αποβλήτων και την επιχείρηση ανθρωπίνου δυναμικού. Οικογενειάρχης, με τέκνα που έχουν καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα στη ζωή τους, είναι ταυτόχρονα και ενεργός πολίτης που συμμετέχει δυναμικά σε οτιδήποτε αφορά τον τόπο που τον αγκάλιασε από τη γέννησή του, τα Μέθανα.
Βάσει μνήμης, το γένος Παπαϊωάννου ξεκινάει από τον παππού του βιογραφούμενου Σπυρίδωνα Παπαϊωάννου, γιο του Αντωνίου, γεννημένο στο χωριό Βρωμολίμνη των Μεθάνων. Τα Μέθανα σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της Πελοποννήσου και είναι ξακουστά για τα ιαματικά τους λουτρά. Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας, και χαρακτηρίζονται ως ενεργό Ηφαίστειο.
Ο Σπυρίδων Παπαϊωάννου ήταν ο μόνος γιος μεταξύ δύο κοριτσιών, της Αικατερίνης και της Αθηνάς. Άνθρωπος ήρεμος, πράος, δραστήριος και με πολλή ενέργεια, καλλιεργούσε ιδιόκτητα κτήματα και παρήγαγε ελιές και αμύγδαλα. Εκτός όμως από την επαγγελματική του ζωή, ασκούσε και μεγάλη επιρροή με τη συμμετοχή του στα κοινά. Διάβαζε συνεχώς εφημερίδες και φρόντιζε να απασχολεί συνεχώς το πνεύμα του με την επικαιρότητα. Σύζυγός του ήταν η Κατερίνα Τριανταφύλλου, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Αντώνη, τον Απόστολο, την Αθηνά και τη Μαριγούλα. Ο κοινωνικός του περίγυρος τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και τον κράτησε βαθιά στη μνήμη του ακόμη και μετά τον θάνατό του σε ηλικία 88 ετών. Η σύζυγός του, Κατερίνα Τριανταφύλλου, είχε κι εκείνη τις ρίζες της στα Μέθανα, με αδερφό τον Γιώργο. Σε κάθε προσπάθεια και κάθε εργασία του συζύγου της, φρόντιζε να τον στηρίζει με κάθε δύναμη και επιθυμία μέχρι το τέλος της ζωής του. Η καλοσύνη της και η δοτικότητά της έσβησαν μαζί με εκείνην σε ηλικία 85 ετών.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Απόστολος Παπαϊωάννου, είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου το 1916 στη Λουτρόπολη Μεθάνων. Μετά τη βασική εκπαίδευση στο Σχολαρχείο στον Πόρο εργάστηκε ως σερβιτόρος σε εστιατόριο. Η καριέρα του απέκτησε πιο σταθερά βήματα μόλις αυτονομήθηκε και στελέχωσε δική του επιχείρηση γαλακτοπωλείου-ζαχαροπλαστείου στα Μέθανα με το όνομα «ΑΡΓΟΛΙΣ», το οποίο διατήρησε για 50 ολόκληρα χρόνια. Κατάφερε να αποκτήσει τίμια τον τίτλο μεταξύ των παλαιότερων και αυθεντικότερων ζαχαροπλαστείων της περιοχής των Μεθάνων. Επηρεασμένος από την φύση του πατέρα του, ο Απόστολος ήταν κι εκείνος βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο. Διετέλεσε αρκετά χρόνια αντιδήμαρχος του Δήμου Μεθάνων και κατά τη διάρκεια αυτών φρόντισε να προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο. Έτρεφε γνήσιο φιλότιμο και ευσυνειδησία, ενώ παράλληλα τον συγκινούσε κάθε συμπολίτης του με κάποιο πρόβλημα υγείας και ανάγκη. Ο ίδιος μάλιστα φρόντιζε να συνοδεύει τους δημότες και κυρίως τις εγκυμονούσες γυναίκες που πήγαιναν στην Αθήνα προς τοκετό, και οι οποίοι δεν είχαν οικονομική δυνατότητα. Η πορεία του και η αγάπη του για τον κόσμο, η κατανόηση που έδειχνε, έτυχε μεγάλης εκτίμησης, καθώς συνέχισε να εκλέγεται για 25 συνεχή χρόνια.
Παντρεύτηκε την Ευαγγελία Μερκούρη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Βασίλη, τον Ευστάθιο και τον Σπυρίδωνα. Στις σχέσεις του με τα παιδιά του ήταν εξαιρετικός. Ήταν πατέρας με αρχές, που στήριζε τις επιλογές τους και θυσιάστηκε για αυτά. Αγωνίστηκε μαζί τους για τη μόρφωσή τους και με δημοκρατικό ήθος φρόντισε να μην αδικήσει κανένα. Απότοκο των κόπων του ήταν να σπουδάσουν και οι τρεις, ο Βασίλης στην ΑΣΟΕΕ, ο Στάθης εκτελωνιστής και ο Σπύρος αρχιτέκτονας στην Ιταλία, στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας. Οι σπουδές τους τελέστηκαν σχεδόν συγχρόνως, λόγω και της μικρής ηλικιακής τους διαφοράς, ενώ ακόμα και στην περίοδο του γυμνασίου φοίτησαν στο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ», λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχης δομής στα Μέθανα. Ο πατέρας τους απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών.
Η μητέρα Ευαγγελία Μερκούρη γεννήθηκε όπως και οι υπόλοιποι στη Λουτρόπολη Μεθάνων το 1919. Ο πατέρας της, Ευστάθιος Μερκούρης, γεννήθηκε στα Μέθανα, όπου και είχε οινομαγειρείο, αλλά διατηρούσε καταγωγή από την Ερμιόνη (ήταν μάλιστα συγγενής της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη). Είχε έναν αδερφό μόνο, τον Δημήτριο. Σύζυγος και σύντροφος ζωής ήταν η Μαριγώ Τριανταφύλλου, γεννημένη στα Μέθανα. Η Ευαγγελία, το πρώτο τέκνο τους, είχε άλλα δύο αδέρφια, τη Γεωργία και τον Αναστάσιο. Η γιαγιά του βιογραφούμενου Μαριγώ είχε έναν αδερφό, τον Ιωάννη, ο οποίος διετέλεσε για 25 συναπτά έτη Δήμαρχος Μεθάνων. Το ζευγάρι απεβίωσε σε μεγάλη ηλικία, έπειτα από πολλές στιγμές ευτυχίας, σε ηλικίες 85 και 100 ετών αντίστοιχα.
Η μητέρα του βιογραφούμενου Ευαγγελία, μετά τη φοίτησή της στο Δημοτικό και το Σχολαρχείο, εργάστηκε 30 χρόνια ως προϊσταμένη στις ιαματικές πηγές Μεθάνων. Δυναμική, δραστήρια γυναίκα και εργατική, με πάθος για τη ζωή και ό,τι έκανε, είχε πάντα το ρόλο του «ήρωα» της οικογένειας. Εργαζόταν τόσο στα Λουτρά, όσο και στο ζαχαροπλαστείο του συζύγου της, ενώ φρόντιζε για τα έσοδα της οικογένειας και από ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα ταλέντα της όμως δεν περιορίζονταν σε αυτά, καθώς ήταν και εξαιρετική νοικοκυρά, μαγείρισσα και μητέρα. Όλη της η στοργή, η φροντίδα και η αγάπη, είχαν ως κύριο αποδέκτη τον σύζυγο και τα παιδιά της, τα οποία παρότι ανέθρεψε με αυστηρότητα, προσπάθησε να τα διδάξει για κάθε κίνδυνο και άγνωστο του κόσμου με στωικότητα. Ο λόγος της ήταν πάντα σεβαστός στα πλαίσια της οικογένειας, και ο καθένας τους περίμενε τη συμβουλή της. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών με πλήρη διαύγεια πνεύματος μέχρι το τέλος.
Ο βιογραφούμενος, Βασίλης Παπαϊωάννου, ήρθε στον κόσμο την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα του έτους 1945, στα Μέθανα. Μετά το Δημοτικό της Λουτρόπολης και το Γυμνάσιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΑΙΓΙΝΑΣ», συνέχισε τις σπουδές του με το πτυχίο της σχολής «ΟΜΗΡΟΣ» ως εμπορικός αντιπρόσωπος. Ακολούθως, δίνει εξετάσεις και παίρνει το πτυχίο εκτελωνιστή. Τη σκυτάλη στην καριέρα του παίρνει το πτυχίο Στατιστικής και Λογιστικής από τη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της ΑΣΟΕΕ, λίγο πριν υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, στο Υπουργείο Ναυτικών στην Αθήνα. Μετά την απόλυσή του εργάστηκε ως λογιστής στα Λατομεία Γλυφάδας για 15 χρόνια, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως εκτελωνιστής.
Το 1975 κάνει στροφή στην επαγγελματική του πορεία και ανοίγει δική του επιχείρηση με αντικείμενο την κατασκευή πλακών πεζοδρομίου και το εμπόριο οικοδομικών υλικών. Η καριέρα του τότε παίρνει μια σημαντική ώθηση, καθώς του δίνεται η ευκαιρία και να συνεργαστεί με τον αδερφό του και να υποστηρίξει μια δική του τεχνική εταιρεία το 1980, αναλαμβάνοντας την ανέγερση πολυκατοικιών και τεχνικών έργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέντε χρόνια μετά την επιτυχή λειτουργία, παίρνει το ρίσκο και επεκτείνει το έργο του με το άνοιγμα μιας επιχείρησης ανθρώπινου δυναμικού (Human Resources) σε εργοστάσια παραγωγής υαλουργικών φιαλών ποτοποιίας και ζυθοποιίας. Η επιχείρησή του απασχολεί δυναμικό περίπου 240 ατόμων, όπου κάποιοι εργάζονται στην παραγωγή υαλουργικών προϊόντων, στην εμφιάλωση ποτών, την επεξεργασία ιχθύων, την κατασκευή παλετών και την ανακύκλωση στερεών αποβλήτων. Η έδρα της βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου 18 στη Δάφνη, με το όνομα «NOWASTE ΕΠΕ». Επιπρόσθετα, μίσθωνε τις ιαματικές πηγές Μεθάνων από το 2004 στις οποίες διεκόπη η λειτουργία τους λόγω της κρίσης το 2017.
Πέρα όμως από την πολυάσχολη επιχειρηματική του ζωή, ο Βασίλειος Παπαϊωάννου συντηρεί και μια οικογένεια την οποία δημιούργησε με την Αγγελική Βλάχου, κόρη Αθηναία. Πρόκειται για μια εργατική και μορφωμένη γυναίκα, η οποία αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στο Λατομείο αδρανών υλικών του πατέρα της. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Απόστολο (1973) και τον Γιάννη (1981).
Ο Απόστολος σπούδασε Οικονομικά στο Λονδίνο και Οικονομική Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Warwick και του Manchester. Σήμερα είναι λέκτωρ Οικονομικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Είναι μόνιμα εγκατεστημένος στη Μαδρίτη και είναι παντρεμένος με την Antonia Perenta, καθηγήτρια λυκείου, με την οποία μεγαλώνουν μια κόρη, την Έλενα (11 ετών).
Ο Γιάννης σπούδασε θεολογία και κοινωνιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Business-Finance στο University of London. Σήμερα δραστηριοποιείται στην επιχείρηση του πατέρα του στην ανακύκλωση στερεών αποβλήτων και στην επιχείρηση ανθρωπίνου δυναμικού.
Ο Βασίλης Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ «Α.Π.Ο. Μέθανα» με έδρα την Κόρινθο. Προσφέρει ακόμη τις υπηρεσίες του ως γραμματέας του Συλλόγου των εν Αθήναις και Πειραιεί Μεθανιτών, και συμμετέχει ενεργά σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Στον ελεύθερο του χρόνο, αφιερώνεται στην μεγάλη του αγάπη, το θέατρο. Ένας άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε ποτέ την οικογένεια, τους στόχους και το όραμά του, κατάφερε να φτάσει στην πορεία της ζωής του στο σημείο της αποζημίωσης από τον κόπο του, αλλά και να συνδράμει όσο το δυνατόν περισσότερο στους συμπολίτες του.
Παράλληλα, πριν δύο χρόνια ξεκίνησε την ανακαίνιση και αναπαλαίωση όλων των εκκλησιών του Δήμου Λουτροπόλεως Μεθάνων, αναλαμβάνοντας και τα έξοδα συντήρησής τους. Μεγάλη συμμετοχή στο έργο της συντήρησης των εκκλησιών έχει επίσης και ο εξαιρετικός Ιερέας της Λουτρόπολης, Πάτερ Χρυσοβαλάντης. Ο Βασίλης Παπαϊωάννου συμμετέχει επίσης και ενισχύει το Φιλόπτωχο Ταμείο των ενοριών.
Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει την αμέριστη βοήθεια του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης για το έργο αυτό, όπως τον βοήθησε επίσης να ξεπεράσει τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.