Η Νονίτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων P.A.P. Corp (www.papcorp.gr) από το 1990 έως σήμερα.
Ο παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, Αντώνιος Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στην περιοχή της Τραπεζούντας στη Μικρά Ασία. Η Τραπεζούντα (τουρκικά Trabzon) είναι πόλη της Μικράς Ασίας (Πόντος) στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Παλιά ελληνική αποικία κατά την Αρχαιότητα, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο των Ελλήνων Ποντίων μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι προγενέστερες 13 γενεές στην οικογένειά του ήταν όλοι παπάδες, οι οποίοι επιτελούσαν σημαντικό έργο, καθώς οι περισσότεροι κληρικοί εκείνης της εποχής ήταν επίσης και διδάσκαλοι. Δίδασκαν τα παιδιά στο σχολείο, λειτουργούσαν στην εκκλησία και καθοδηγούσαν σύμφωνα με τον λόγο του Θεού το ποίμνιό τους. Ο παππούς της κατά τη Μικρασιατική καταστροφή ηγήθηκε ενός πολύ σημαντικού τολμήματος. Οδήγησε και βοήθησε τους συγχωριανούς του από τη Μικρά Ασία να φθάσουν στην Ελλάδα.
Ο πατέρας της Νονίτας, Παντελής Παπαδόπουλος, γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή του Πεζικού καθώς επίσης και την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και ήταν στρατιωτικός μέχρι το 1976, οπότε και αποστρατεύτηκε. Παντρεύτηκε την Κωνσταντία Φωτίου Καραγιάννη, γεννημένη στην Αθήνα. Οι γονείς της κατάγονταν όμως από τη Ν. Φώκαια της Μικράς Ασίας και η οικογένειά τους ήταν από τις πλέον εύπορες και σημαντικές οικογένειες που ζούσαν τότε στη Ν. Φώκαια. Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Νονίτα που γεννήθηκε το 1963, τη Σοφία που γεννήθηκε το 1965 και τον Φώτιο που γεννήθηκε το 1968.
Ο θείος της Νονίτας, από την πλευρά της μητέρας της, Γεώργιος Κονταξόπουλος, ήταν μεγάλος ευεργέτης της πόλης της Θεσσαλονίκης και γενικά της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φυσική Αγωγή. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να γίνει μία περιληπτική αναφορά στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Κονταξόπουλου.
Γεννήθηκε στη Ν. Φώκαια της Μικράς Ασίας το 1902. Εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο δίπλα στους μεγαλύτερους παιδαγωγούς της νεώτερης Ελλάδας όπως ο Αλέξανδρος Δελμούζος και ο Θεοφάνης Λευκαδίτης. Και οι δύο αυτοί μεγάλοι δάσκαλοι ήταν από τους πρωταγωνιστές του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, που απέβλεπε στην αναγέννηση της Ελληνικής παιδείας και δίδαξαν επί πολλά έτη στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Το μέγαρο του Μαρασλείου οικοδομήθηκε το 1905, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Δημητρίου Καλλία, με δωρεά του ομογενούς εμπόρου και δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή. Το ίδρυμα έλαβε αργότερα την επωνυμία «Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία», με βασικό αντικείμενο την εκπαίδευση δημοδιδασκάλων.
Ο Γεώργιος Κονταξόπουλος διορίστηκε αρχικά παιδαγωγός σε διάφορα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο Διδασκαλείο Γυμναστικής από όπου αποφοίτησε με επαίνους ως Καθηγητής Σωματικής Αγωγής. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε αναρίθμητες αθλητικές συναντήσεις (Άλμα επί κοντώ, Δρόμο 100μ., Κολύμβηση, Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ). Το σημαντικότερό του έργο, όμως, το διετέλεσε στη Θεσσαλονίκη όταν το 1930 διορίστηκε Καθηγητής και Διευθυντής Σωματικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τίτλο που κράτησε έως τη συνταξιοδότησή του το 1963. Ίδρυσε και διοργάνωσε με επιτυχία όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, τοπικές, πανελλήνιες και διεθνείς. Συμμετείχε σε διεθνείς αποστολές και σεμινάρια στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εισήγαγε τα σύγχρονα αθλήματα στη Θεσσαλονίκη και ίδρυσε τις ομάδες τους για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Ποδόσφαιρο, Χιονοδρομία, Χόκεϊ, Ξιφασκία, Βόλεϊ, Σκοποβολή, Μπάσκετ, Κωπηλασία). Συνέγραψε μελέτες περί Ίδρυσης Πανεπιστημιακού Σταδίου και άλλων αγωνιστικών χώρων. Ήταν μέλος εν δράσει στα μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία της πόλης (ΑΡΗΣ, ΠΑΟΚ, ΗΡΑΚΛΗΣ) και οργάνωσε τα τμήματα κλασικού αθλητισμού αυτών των σωματείων. Η εδραίωση διεθνών αθλητικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη ‒κατά βάση Πανεπιστημιακών και Σχολικών‒ και μέσα από αυτές η προβολή και η υγιής πολιτισμική ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στη νεολαία, ήταν ένα έργο καθαρά προσωπικό του για το οποίο τιμήθηκε και με το Βασιλικό Παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος Γεωργίου του Α΄.
Ο ΣΕΓΑΣ του ανέθεσε την ίδρυση της Σχολής Κριτών Αγώνων Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση της Φοιτητικής Λέσχης. Η αναγνωρισμένη κοινωνική του δράση φαίνεται από τις αναρίθμητες ανώτατες τιμητικές διακρίσεις του από τον ΣΕΓΑΣ, ΒΑΟ, ΕΠΣΘ, Ελληνοαμερικανική Ένωση, ΧΑΝΘ, Δήμο Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, Ελληνικούς και Διεθνείς. Μετά τη συνταξιοδότησή του, το έργο του συνεχίστηκε με φιλανθρωπικές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς, όχι μόνο αθλητικούς, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης. Μερικές από τις μεγαλύτερες δωρεές του ήταν:
- Yδροδότηση και Υδραγωγείο Αυγερινού Ν. Κοζάνης
- Οργάνωση Προστασίας Τυφλών ΗΛΙΟΣ
- Κλειστό Κολυμβητήριο ΧΑΝΘ
- Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Υγείας και Χαράς Ωραιόκαστρου, Περιχώρων και Δυτικής Θεσσαλονίκης
- Εξοπλισμός Ν.Ο.Θ.
- Ιστιοπλοϊκά Σκάφη & Εξοπλισμός Ι.Ο.Θ.
Η Νονίτα γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1963 στη Θεσσαλονίκη. Είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου P.A.P. Corp. (www.papcorp.gr) από το 1990 έως σήμερα. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή της Θεσσαλονίκης και επίσης Ιστορία της Τέχνης στο Art Institute of Chicago στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γνωρίζει πολύ καλά την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα σεμινάρια και διεθνή συνέδρια Ξενοδοχειακού Management στην Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με τον Τουρισμό στην Ελλάδα και την Αμερική.
Ίδρυσε τη Σχολή HOTELIA το 2003, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα ως Κέντρο Σπουδών του Ομίλου, με συμμετοχές σε Διεθνή Προγράμματα και Έρευνες πάνω στα κύρια θέματα του Τουρισμού. Έχει εκδώσει πολυάριθμα άρθρα στον Ελληνικό και Διεθνή τύπο σχετικά με τον Τουρισμό, το Hotel Management και Περιβαλλοντικά θέματα. Εκπροσωπεί την εταιρεία στο Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο. Έχει επίσης ενεργό κοινωνική δράση και είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών Οικολογικών Οργανώσεων και του Οικουμενικού Ελληνισμού. Τέλος, είναι μέλος του Museum of Modern Art και του Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη. Ο ελεύθερος χρόνος της Νονίτας αφιερώνεται στην οικογένειά της, στην Τέχνη (μέσα από προσωπικές εικαστικές εκφράσεις), στη μουσική, στη συγγραφή, την άθληση και τον διαλογισμό.
Η βιογραφούμενη, καθώς και η οικογένειά της, συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο να βοηθούν και να ευεργετούν τους γύρω τους. Μερικά ενδεικτικά έργα των φιλανθρωπικών τους δραστηριοτήτων που έγιναν το 2009 είναι η βοήθεια σε σχολεία της Χαλκιδικής για πραγματοποίηση ετήσιων έργων, ο εξοπλισμός του Κέντρου Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, ο εξοπλισμός των Υποτρόφων Οικότροφων του Αμερικανικού Κολλεγίου, η ενίσχυση της αποπεράτωσης της ανακαίνισης του Γυμναστηρίου του ΑΝΑΤΟΛΙΑ, τα Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές της Αμμουλιανής και της Ουρανούπολης, το καθημερινό συσσίτιο στους άπορους του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων «Η Κοινωνική Αλληλεγγύη», αθλητικές υποτροφίες σε άπορα παιδιά της περιφέρειας για φοίτηση στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο εξοπλισμός και η ενίσχυση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων «Η Κοινωνική Αλληλεγγύη», της Ζωοφιλικής Εταιρείας «ΑΡΓΟΣ», του Π.Α.Σ.Γ. «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», του Διαπολιτισμικού Συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Αυστρία, και του Αθλητικού Συλλόγου Τυφλών ΠΥΡΣΟΣ & ΗΦΑΙΣΤΟΣ, του ΠΑΠΑΦΕΙΟΥ Ορφανοτροφείου, του Γηροκομείου Αγ. Παντελεήμονος κ.ά.
Ακόμη, επί 20ετία υπάρχει συνεχής δράση για την προστασία του περιβάλλοντος με εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, γειτονιών, ακόμη και άγονων νησιών της Χαλκιδικής. Τέλος, ολοκληρώθηκε η συμβολή στη συγγραφή εγχειριδίων για τον καθαρισμό της Μεσογείου, η συμμετοχή σε συνεδρίες για την αφύπνιση των κοινοτήτων της Χαλκιδικής, η δενδροφύτευση του καμένου δάσους του Αγ. Δημητρίου της Χανιώτης και πληθώρα χορηγιών προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και την WWF.
Ο πατέρας της Νονίτας, Παντελής, είναι μία έντονη και ιδιαίτερη φυσιογνωμία, προικισμένος με πραγματικά στρατηγικές ικανότητες, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Κωνσταντία αποτέλεσαν τον πυρήνα για να συνεχίσουν και τα παιδιά τους το έργο που εκείνοι ξεκίνησαν με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η μητέρα της Νονίτας, Κωνσταντία, η οποία γεννήθηκε το 1944, είναι μία ηγετική, δυναμική προσωπικότητα, παράδειγμα μητέρας και συζύγου. Είναι επίσης και μία άριστη επιχειρηματίας.
Η P.A.P. Corp. είναι μία δυναμική οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη από τον Παντελή Αντωνίου Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Κωνσταντία Φωτίου Καραγιάννη. Σαράντα χρόνια μετά, η ξενοδοχειακή οικογένεια συνεχίζει τη δυναμική της πορεία και κρατά μία επιτυχημένη θέση στην Ελληνική αγορά. Βασικές αξίες κατέχουν την εταιρεία, η οποία παρ’ όλη τη δυναμική της και τη σταθερή αναπτυξιακή της πορεία μέσα στις δεκαετίες, στηρίζεται πάντα στις ίδιες σεβαστές αξίες, οι οποίες δηλώνουν την ποιότητα της προσφοράς υπηρεσιών του Ομίλου αλλά και τη διαυγή και καθαρή σχέση με τις διευθυντικές της ομάδες και το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί. Τον χειμώνα απαρτίζεται από 80 άτομα και το καλοκαίρι ξεπερνά τα 300. Τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου είναι στη Θεσσαλονίκη.
Η P.A.P. Corp. είναι μέλος του Π.Ο.Ξ., των Ξενοδοχειακών Ενώσεων Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς επίσης και του Ελληνογερμανικού και Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου. Ακόμη, η P.A.P. Corp. έχει έντονη περιβαλλοντική δράση και είναι μέλος εδώ και 25 χρόνια των σπουδαιότερων Ελληνικών και Διεθνών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων όπως η EEPF, η WWF, η TIES, η Εcotourism και η “Clean Up the Med”. Επιπλέον, είναι η πρώτη ξενοδοχειακή εταιρεία που εδώ και τρία χρόνια συμμετέχει στο πρόγραμμα Happy Tourist για τη σωστή εφαρμογή και εκπαίδευση των μεθόδων προσφοράς υπηρεσιών σε ΑΜΕΑ.
Η P.A.P. Corp. σήμερα και για το μέλλον στοχεύει στις εκλεπτυσμένες υπηρεσίες και σε στρατηγικές δυναμικές συνεχώς εξελισσόμενες και διεθνείς κοντά στις αρχικές της αξίες: ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΩΡΟΥ, ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σε κάθε μία από αυτές αφιερώνονται και δραστηριοποιούνται με επιτυχία τα διάφορα σημεία επιχειρηματικότητας του Ομίλου που απαρτίζεται από: ASTORIA hotel, ALEXANDER THE GREAT Beach Hotel, AGIONISSI Resort, XENIA OURANOUPOLIS, HOTELIA, P.AP. Construction, F ZONE. Αξιοσημείωτη και αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η βραβευμένη ιστοσελίδα του Ομίλου, www.papcorp.com. Όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου P.A.P. Corp. έχουν τιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος με το “Green Key” ‒που σημαίνει Πράσινα Ξενοδοχεία‒ το οποίο αφορά διαδικασίες στην υποδοχή και τη λειτουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας, προλαμβάνοντας άσκοπες κινήσεις που δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον.
Ξεχωριστή θέση για την ανάπτυξη και τη γενικότερη στάση ζωής που ακολουθεί η οικογένεια της Νονίτας Παπαδοπούλου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αποτελεί η φράση: «Το κοινωφελές έργο είναι στάση ζωής, όχι επιπρόσθετη αξία. Μόνο τότε έχει νόημα για αυτόν που το πραγματοποιεί».