Μενού Κλείσιμο

Ουρανούπολη Χαλκιδικής

 

H Ουρανούπολη, το παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, αποτελεί την πύλη προ το Άγιο Όρος καθώς βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Χερσονήσου του Άθω. Είναι ένας υπέροχος οικισμός που περιβάλλεται από καταπράσινο δάσος και πεντακάθαρες παραλίες. Έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της βόρειας Χαλκιδικής και οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την αλιεία.

Στη θέση του σημερινού χωριού βρισκόταν αρχαία πόλη που ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Αλέξαρχο, αδελφό του Κάσσανδρου που ήταν ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί βρίσκονταν τα ερείπια της αρχαίας Σάνης που είχε καταστραφεί από τον Φίλιππο Β΄. Στην περιοχή έχουν βρεθεί νομίσματα στα οποία αναγράφονται οι λέξεις «Ουρανίας Πόλεως» και «Ουρανιδών Πόλεως» και φέρουν τη μορφή της Ουρανίας Αφροδίτης.

Ο περιοχή υπήρξε μετόχι και κτήμα της Μονής Βατοπεδίου. Τα πρώτα μοναστήρια στη Χερσόνησο του Άθω άρχισαν να ιδρύονται τον 10ο αιώνα, ενώ τα πρώτα σπίτια της Ουρανούπολης χτίστηκαν το 1926 από μια γερμανική εταιρεία. Στον νέο οικισμό εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες που προέρχονταν κυρίως από την Προποντίδα. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι άρχισαν να οργανώνουν τον οικισμό τους χτίζοντας εκκλησία και σχολείο. Τότε η κοινότητα ονομαζόταν Προσφόριον και αργότερα Πύργος με την ονομασία Ουρανούπολη να καθιερώνεται γύρω στο 1960.

Χαρακτηριστικό σημείο της Ουρανούπολης είναι ο βυζαντινός πύργος που βρίσκεται στην άκρη του χωριού και χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα από τη Μονή Βατοπεδίου για την προστασία του μετοχιού. Είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους πύργους της Χαλκιδικής. Σε κοντινή απόσταση, στη θέση Φραγκόκαστρο, λίγο πριν από τα σύνορα του Αγίου Όρους, βρίσκεται η Μονή Ζυγού, ένα αγιορείτικο μοναστήρι του 10ου αιώνα που καταστράφηκε γύρω στο 1198. Tον 11ο αιώνα η Μονή ήταν πολύ σημαντική αλλά το 1199 ήταν ήδη έρημη και παραχωρήθηκε, σαν μετόχι, από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ Άγγελο στην επανασυσταθείσα, τότε, μονή του Χελανδαρίου. Περί το 1206 εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Ζυγού ένας Φράγκος άρχοντας με τους στρατιώτες του, ο οποίος εξορμούσε από εκεί και λεηλατούσε το Άγιον Όρος, ώσπου το 1211, με παρέμβαση του Πάπα της Ρώμης εκδιώχθηκε από την περιοχή. Σήμερα σώζεται όλος ο οχυρωματικός του περίβολος, ενισχυμένος με 10 πύργους.

Από το λιμάνι της Ουρανούπολης καραβάκια εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς το Άγιο Όρος, ενώ τους θερινούς μήνες γίνονται κρουαζιέρες γύρω από τις μονές στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και γυναίκες, αφού η περιήγηση γίνεται από απόσταση χωρίς να παραβιάζεται το Άβατον. Κρουαζιέρες γίνονται και προς τα ακατοίκητα νησάκια Δρένια με τις πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται απέναντι από την Ουρανούπολη.

Κάθε χρόνο γίνονται στην Ουρανούπολη διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με σημαντικότερες αυτές που λαμβάνουν χώρα στις 21 Μαΐου προς τιμήν του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το έθιμο του Κλήδωνα στις 23 Ιουνίου, τα «Ουρανοπολίτικα» στο τέλος Ιουνίου και η εκδήλωση για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι που πραγματοποιείται κάτω από τον βυζαντινό Πύργο.