Μενού Κλείσιμο

Ουζούνη Άννα

• Έτος Γεννήσεως: 1971
• Επάγγελμα: Ψυχίατρος
• Τόπος Καταγωγής: Ελευθερούπολη Καβάλας
• Τόπος Διαμονής: Καβάλα , Μακεδονία , Ελλάδα

 

Η Άννα Ουζούνη γεννήθηκε στην Καβάλα το 1971. Είναι κόρη του Χρυσόστομου Ουζούνη με καταγωγή από το Πασάκιοϊ της Μικράς Ασίας και της Αριστέας Προέδρου με καταγωγή από τη Θάσο. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε Παθολογία στο Νοσοκομείο Καβάλας και ειδικότητα Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Σήμερα, είναι ιατρός Ψυχίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο επί της οδού Φιλικής Εταιρείας 9, στην πόλη της Καβάλας. Παράλληλα, εργάζεται στην ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική «Γαλήνη» στο Παλιό Καβάλας, της οποίας έχει την επιστημονική διεύθυνση. Έχει δώσει διαλέξεις σε σχολεία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ) στους εφήβους. Είναι χορηγός στην Οργάνωση «Action Aid», στους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» και σε κοινωφελείς διοργανώσεις στην πόλη της Καβάλας.

 

Ο παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, ονομαζόταν Γεώργιος Ουζούνης και γεννήθηκε στο Πασάκιοϊ της Μικράς Ασίας. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους, ήρθε στην Ελλάδα και αρχικά εγκαταστάθηκε στον Λαγκαδά. Εκεί έγινε ένας διαχωρισμός των προσφύγων και απέκτησε το επίθετο Ουζούνης από Χατζηχαϊδάρογλου που ήταν στη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο Πράβι, τη σημερινή Ελευθερούπολη του Νομού Καβάλας, και έγινε αυτοκινητιστής. Είχε δικό του ταξί και λεωφορείο και έκανε μεταφορές στα χωριά του Παγγαίου. Ο Γεώργιος Ουζούνης παντρεύτηκε την Ευλαμπία, με καταγωγή από την Ελευθερούπολη. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του δύο παιδιά: τον Χρυσόστομο, πατέρα της βιογραφούμενης, και τον Δημήτριο.

Ο Δημήτριος Ουζούνης γεννήθηκε το 1937 στην Ελευθερούπολη. Απεβίωσε το 2017 και ήταν συνταξιούχος αυτοκινητιστής. Ήταν παντρεμένος και έχει αποκτήσει τρία παιδιά, δύο αγόρια, τον Γεώργιο και τον Πασχάλη και ένα κορίτσι, την Ευλαμπία.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Χρυσόστομος Ουζούνης, γεννήθηκε το 1930 στην Ελευθερούπολη. Η Ελευθερούπολη είναι κωμόπολη του Δήμου Παγγαίου στο Νομό Καβάλας. Είναι χτισμένη στο βόρειο σημείο της κοιλάδας του Μαρμαρά. Βρίσκεται 16 χλμ. δυτικά της Καβάλας. Η παλιά ονομασία της Ελευθερούπολης ήταν Πράβι. Από το Πράβι πέρασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στην κατά τη Βόρεια Ελλάδα περιοδεία του. Το 1530 είχε 215 χριστιανικά και 17 μουσουλμανικά νοικοκυριά. Η μορφή που έχει σήμερα η κωμόπολη δημιουργήθηκε επί Τουρκοκρατίας, η απελευθέρωση από την οποία έγινε το 1912. Το 1929, μετονομάσθηκε από Πράβι σε Ελευθερούπολη και τη νέα της ονομασία την οφείλει στην κατεστραμμένη από τους Τούρκους έδρα της αρχαίας επισκοπής Ελευθερουπόλεως.

Ο Χρυσόστομος Ουζούνης φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ελευθερούπολης και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα. Εκεί εργαζόταν και συγχρόνως σπούδαζε στην Πάντειο Σχολή. Αφού τελείωσε τη Σχολή, συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου φοίτησε έως το τρίτο έτος. Τελείωσε τις σπουδές του περίπου το 1959 και τότε επέστρεψε στην Καβάλα. Εργάστηκε στον Γεωργικό Συνεταιρισμό και στον Οργανισμό Καπνού, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1986. Ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος και πολύ καλός οικογενειάρχης.

Ο Χρυσόστομος Ουζούνης παντρεύτηκε την Αριστέα Προέδρου, γεννημένη το 1933 στη Θάσο. Η Θάσος είναι νησί του Βορείου Αιγαίου και απέχει 6 ν.μ. από την ακτή της Ανατολικής Μακεδονίας, από τον όρμο της Κεραμωτής του Νομού Καβάλας. Το νησί κατοικείται από τη νεολιθική εποχή και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αρχαϊκή εποχή. Σ’ αυτό συνέβαλε το ναυτικό εμπόριο που ανέπτυξε με τα άλλα νησιά του Αιγαίου, την Ηπειρωτική Ελλάδα και τις ακτές της Ιωνίας. Το 52 μ.X. ο Απόστολος Παύλος πέρασε από τη Θάσο, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό και κατά τη Βυζαντινή περίοδο, το νησί γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση. Το 1455, η Θάσος καταλήφθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στην κατοχή τους έως το 1912, όταν ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Ο Χρυσόστομος και η Αριστέα Ουζούνη, το γένος Προέδρου, απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά, ένα αγόρι, τον Γεώργιο και ένα κορίτσι, τη βιογραφούμενη Άννα.

Ο Γεώργιος Ουζούνης γεννήθηκε το 1964 στην Καβάλα. Σπούδασε στη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και σήμερα ασχολείται με τα χρηματοοικονομικά. Ήταν παντρεμένος με τη Μάγδα Κιρμανίδου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα παιδί, τον Μάριο- Χρυσόστομο.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Χρυσόστομος Ουζούνης, γνώριζε τη γερμανική γλώσσα και βοήθησε πολλούς Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, ως μεταφραστής στα συνταξιοδοτικά τους θέματα. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή το 2010.

Ο προπροπάππους της βιογραφούμενης, από την πλευρά της μητέρας της, ονομαζόταν Ιωάννης Κελαηδής και ήταν ο πρώτος γιατρός της οικογένειας. Ο ίδιος σπούδασε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παντρεύτηκε μία γυναίκα από τη Λήμνο και ένα από τα παιδιά που απέκτησε το ζευγάρι ήταν η Καλλιρρόη.

Η Καλλιρρόη Κελαηδή παντρεύτηκε τον Αναστάσιο Λαμπίρη, ονομαστό δικηγόρο της Θάσου, ο οποίος έκανε τους αναδασμούς και έδωσε πολλά χωράφια του. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του πέντε κόρες. Μία από τις κόρες της οικογένειας ήταν η Άννα, γιαγιά της βιογραφούμενης.

Η Άννα Λαμπίρη παντρεύτηκε τον Ανδρέα Προέδρου, με καταγωγή από την περιοχή του Θεολόγου. Ο παππούς Ανδρέας ήταν έμπορος ξύλου την περίοδο της Κατοχής (1941-44). Τότε, οι Βούλγαροι έδιωξαν την οικογένεια από τη Θάσο και εκείνοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και αφού πρώτα πέρασαν από τη Χαλκίδα. Ο Ανδρέας και η Άννα Προέδρου, το γένος Λαμπίρη, απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά, την Αριστέα, μητέρα της βιογραφούμενης και την Καλλιρρόη.

Η Καλλιρρόη Προέδρου γεννήθηκε το 1941. Σήμερα ζει στην Καβάλα και είναι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Δημήτριο Τριανταφύλλου. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο κόρες, την Άννα και τη Σεβαστή. Ο Δημήτριος Τριανταφύλλου έφυγε από τη ζωή το 2003.

Η βιογραφούμενη, Άννα Ουζούνη, γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1971 στην Καβάλα. Η Καβάλα είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού και η πόλη είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους «Σύμβολο». Είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη και λιμένας της Μακεδονίας, καθώς επίσης και ένα από τα στρατηγικότερα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας. Απέχει 165 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία της Καβάλας ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Οι αναφορές για αυτήν αφενός χάνονται στις ομηρικές αφηγήσεις, αφετέρου καταγράφονται στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Από την μία πλευρά, η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας τη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε τον χριστιανισμό. Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων (όπως το Κάστρο και οι Καμάρες) όσο και για το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου. Παράλληλα, η νεότερη ιστορία της πόλης παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον, τόσο για την καπνεργασία και τις πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια (1896), όσο και για την πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα με κυρίαρχη αυτήν του μαύρου χρυσού. Οι Καβαλιώτες συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων. Στην Καβάλα αξίζει να σημειωθεί πως έλαβε χώρα η πρώτη και η μεγαλύτερη εργατική απεργία (5.000 εργάτες) σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, το έτος 1896. Η πόλη της Καβάλας άρχισε να μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο από τη δεκαετία κιόλας του 1920, όταν αυξήθηκε ραγδαία ο πληθυσμός της, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Σήμερα, κατέχει τη δεύτερη θέση σε πληθυσμό στη Μακεδονία και τη Θράκη μετά από τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση του πληθυσμού οδήγησε από πολύ νωρίς και στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα. Η Καβάλα, αν και σύγχρονο αστικό κέντρο, διαθέτει σημαντικά τουριστικά πλεονεκτήματα και είναι διάσημη για την αλιεία της.

Η Άννα Ουζούνη φοίτησε στο 10ο Δημοτικό σχολείο και στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας. Αποφοίτησε το 1988 από το 3ο Λύκειο της πόλης και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων εισήχθη στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, στην οποία φοίτησε για δύο χρόνια. Η εμμονή της όμως να ασχοληθεί με τον άνθρωπο, την ώθησε να ξαναδώσει πανελλήνιες εξετάσεις και να περάσει, τελικά, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1997. Κατά τη διάρκεια της διετίας 1997-1998, η ψυχίατρος έκανε την υπηρεσία υπαίθρου στο περιφερειακό ιατρείο Ποδοχωρίου και ξεκίνησε, έναν χρόνο αργότερα, την Παθολογία, στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας. Το 2000-2001, θήτευσε στο τμήμα Νευρολογίας στην Α΄ Νευρολογική Κλινική δίπλα στον καθηγητή κ. Μπαλογιάννη και το 2001, ξεκίνησε την ειδίκευσή της στην Ψυχιατρική στη Γ΄ Πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Έτσι, το όνειρό της άρχισε να υλοποιείται, καθοδηγούμενη πάντα από την αγάπη της για τον άνθρωπο. Ας σημειωθεί ότι η ψυχίατρος Άννα Ουζούνη θήτευσε δίπλα στους αξιότιμους καθηγητές κ. Καπρίνη και κ. Ιεροδιακόνου. Μάλιστα, βοηθήθηκε ιδιαίτερα στη διάγνωση από τον κ. Ιακωβίδη, στην ψυχοφαρμακολογία από τον κ. Νηματούδη και στις εξαρτήσεις από τον κ. Διακογιάννη. Ανέλαβε δε τέσσερα ψυχοθεραπευτικά περιστατικά με την επίβλεψη της αγαπητής της κ. Ιεροδιακόνου, με γνώμονα την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά της το 2005 και από τότε ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα της Ψυχιάτρου, διατηρώντας Ιατρείο στην πόλη της Καβάλας. Παράλληλα, εργάζεται στην ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική «Γαλήνη» στο Παλιό Καβάλας, όπου από το 2006 έχει την επιστημονική διεύθυνση.

Η Άννα Ουζούνη έχει συμμετάσχει σε εργασίες για το 1ο συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας με θέματα: (α) Δυσλιπιδαιμία σε ασθενείς με Σ.Δ. τύπου ΙΙ, (β) Κυκλοφοριακή εγκεφαλική ισχαιμία που μπορεί να διαλάθει, (γ) Καχεξία από φλεγμονώδες ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, (δ) Υπεργλυκαιμία και θνησιμότητα σε ασθενείς με Α.Ε.Ε. Επίσης, η Άννα Ουζούνη έχει συμμετάσχει στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο Παθολογίας για τις καρδιολογικές διαταραχές στη νόσο Parkinson, όπως και στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής με θέματα: (1) Απόπειρες αυτοκτονίας χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, (2) Η στενή φίλη στη συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας, (γ) Σχέδια ασθενών και συγγενών τους στη θεραπεία με ζωγραφική.

Επιπροσθέτως, έχει συμμετάσχει σε εργασίες που ανακοινώθηκαν από συναδέρφους της σε μεγάλα διεθνή συνέδρια, όπως τα: (α) South East European Society for Neurology and psychiatry, (β) 29th Symposium of the European Association of Geriatric Psychiatry, (γ) 7th Mediterranean Epilepsy Conference, (δ) 16th Congress of the European Sleep Research Society, (ε) 1st International Congress on Brain and Behavior. Η συνεχής επιμόρφωση αποτελεί, σαφώς, εργαλείο στο επάγγελμα της ψυχιάτρου Άννας Ουζούνη, γι’ αυτό και έχει παρακολουθήσει πλήθος ελληνικών και ξένων συνεδρίων την τελευταία 15ετία. Υπάρχουν, ακόμη, τρεις δημοσιεύσεις της σε διεθνή περιοδικά, ενώ η ίδια έχει κάνει ενημερώσεις σε σχολεία για θέματα ψυχικής υγείας, έχει παρουσιάσει δύο ομιλίες σε ελληνικά Ψυχιατρικά Συνέδρια και έχει μεταπτυχιακά διπλώματα σεμιναρίων εκπονημένων από την Ιατρική Σχολή και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η βιογραφούμενη έχει δώσει διαλέξεις σε σχολεία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ) στους εφήβους. Το 2001 και το 2011 έδωσε διάλεξη στο 4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης με θέμα «Ναρκωτικά και Αλκοόλ στην Εφηβεία». Τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με αντικείμενο την Κοινωνική Ψυχιατρική.

Το ιατρείο της Άννας Ουζούνη επί της οδού Φιλικής Εταιρείας 9 στην Καβάλα βρίσκεται σε ένα ζεστό, ασφαλή και φιλόξενο χώρο. Η ψυχίατρος προσφέρει συμβουλευτική και υποστηρικτική ψυχοθεραπεία. Με γνώμονα την αγάπη της για τον άνθρωπο και αρωγό την πολύτιμη και εξειδικευμένη γνώση της, παρέχει ψυχιατρική φροντίδα σε όσους βιώνουν προσωπικές ή οικογενειακές ψυχολογικές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Στο ιατρείο της παρέχεται η δυνατότητα διάγνωσης και θεραπείας των βασικών ψυχικών παθήσεων. Με βάση τη γνωσιακή και ψυχοδυναμική προσέγγιση γίνεται ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, καθώς και διαγνωστικά τεστ. Η ψυχίατρος μπορεί επίσης να παράσχει τη δυνατότητα απεξάρτησης από ουσίες, στην περίπτωση όμως που ο χρήστης είναι διατεθειμένος για απόλυτη συνεργασία. Ας σημειωθεί δε ότι υπάρχει η δυνατότητα για συνεργασία με ψυχιατρική κλινική, αν προκύψει ανάγκη νοσηλείας. Βασική αρχή της βιογραφούμενης είναι ότι «ο κάθε άνθρωπος είναι πολύπλοκος και μοναδικός και η ψυχική του υγεία είναι ό,τι σημαντικότερο στη ζωή του και αναφαίρετο δικαίωμά του».