Ο Θεοδόσης Ναλμπαντούδης, του Δημητρίου και της Αθανασίας, γεννήθηκε το 1957 στο χωριό Ασπρονέρι Διδυμοτείχου. Εργάστηκε από μικρός σε διάφορες δουλειές. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, προσελήφθη το 1980 στην εταιρεία MUHLHAN, όπου εργάστηκε στους καθαρισμούς και στις αμμοβολές. Το 1982 ιδρύει μαζί με τα δυο του αδέλφια την εταιρεία ΑΦΟΙ ΝΑΛΜΠΑΝΤΟΥΔΗ, με αντικείμενο τους καθαρισμούς πλοίων, και παίρνουν υπεργολαβίες από τη MUHLHAN. Από το 1986 ως το 1988 εργάστηκε στα ναυπηγεία στη Δανία και στο Βέλγιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1988, ίδρυσε δική του εταιρεία με αντικείμενο τις αμμοβολές και το 1992 προχωρά στην ίδρυση της εταιρίας ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ, με γραφεία στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Το 1993 συναντάται με τον πρόεδρο της MUHLHAN και του προτείνει να ιδρύσουν από κοινού μία εταιρεία στην Ελλάδα. Έτσι το 1995 ιδρύεται η MUHLHAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Μέσα στην επερχόμενη δεκαετία, οι πωλήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ όλες τις προσδοκίες, καθώς καταφέρνουν να έχουν το 10% στις πωλήσεις όλου του Ομίλου και στα κέρδη γύρω στο 12%. Ο Όμιλος έχει μπει στο Χρηματιστήριο Φραγκφούρτης πετυχαίνοντας έναν πολύ σημαντικό άθλο στην αγορά.
Η καταγωγή της οικογένειας Ναλμπαντούδη προέρχεται από το Διδυμότειχο. Το δε όνομα Ναλαμπαντούδης προέρχεται από την τουρκική λέξη αλμπάντης που σημαίνει πεταλωτής, επάγγελμα που ασκούσε κάποιος πρόγονος της οικογένειας.
Ο παππούς Άγγελος Ναλμπαντούδης γεννήθηκε το 1896 στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου και ήταν εγγράμματος. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία κι έφτασε μέχρι το Εσκί-Σεχίρ. Επίσης, συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 και στη διάρκεια της Κατοχής έφυγε στο βουνό. Στη συνέχεια, πήγε στη Ρουμανία.
Είχε ήδη παντρευτεί την Αθανασία και είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά: τη Βασιλική, τον Δημήτρη (πατέρα του βιογραφούμενου), την Αρχόντω, τη Ματίνα και τον Θεοδόση, ο οποίος χάθηκε στο βουνό, γι’ αυτό και ο βιογραφούμενος έχει πάρει το όνομα του θείου του.
Όταν έφυγε για τη Ρουμανία, τον ακολούθησε και η υπόλοιπη οικογένεια εκτός από τον Δημήτρη, ο οποίος ήταν τότε φαντάρος στον ελληνικό στρατό γι’ αυτό κι έμεινε στην Ελλάδα.
Τα παιδιά μαζί με τη μάνα τους τα είχαν μαζέψει και τα έστειλαν στη Ρουμανία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου κάποια στιγμή βρέθηκαν με τον πατέρα τους. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βράιλα, δύο δε απ’ τα κορίτσια παντρεύτηκαν με Έλληνες κι εγκαταστάθηκαν στην πόλη Brasof. Ο Άγγελος ασχολήθηκε εκεί με την οικοδομή. Είχε μάθει τέλεια τη δουλειά του χτίστη και θεωρείτο από τους πολύ καλούς στην τέχνη του.
Όταν επιτράπηκε η παλιννόστηση το 1968, επέστρεψε στην Ελλάδα με τη γυναίκα του Αθανασία κι εγκαταστάθηκαν στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου, στο χωριό τους. Ακολούθησαν η Αρχόντω και η Βασιλική και πολύ αργότερα ήλθε και η Ματίνα.
Ως άνθρωπος ο Άγγελος ήταν πολύ έξυπνος, δραστήριος και οξυδερκής, μ’ ένα εμπορικό μυαλό. Συχνά, συμβούλευε τον γιο και τον εγγονό του για οτιδήποτε αφορούσε την οικονομία και την οργάνωση της κοινωνίας. Πέθανε σε ηλικία περίπου 80 ετών.
Η σύζυγός του Αθανασία γεννήθηκε επίσης στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου. Παράλληλα με τη φροντίδα του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών της, εργαζόταν πολύ σκληρά στα χωράφια. Επρόκειτο για ένα άτομο καλοπροαίρετο και καλοσυνάτο, που δυστυχώς έμεινε πολλά χρόνια κατάκοιτη. Πέθανε σε ηλικία 78 ετών.
Ο Δημήτρης Ναλμπαντούδης, γιος του Άγγελου και πατέρας του Θεοδόση Ναλμπαντούδη, γεννήθηκε το 1926 στο Ασπρονέρι, όπου παρακολούθησε το σχολείο, ενώ από μικρός εργαζόταν στα χωράφια. Υπηρέτησε τη θητεία του στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου κι έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες, όπως στον Γράμμο, στο Βίτσι και αλλού. Απολυόμενος, επέστρεψε στο χωριό και ξεκίνησε από το μηδέν, καθώς βρήκε τα πάντα ρημαγμένα. Ήταν δε εντελώς μόνος του, αφού όλη η οικογένεια είχε φύγει για τη Ρουμανία.
Αρχικά άνοιξε ένα μικρό καφενείο-μπακάλικο στο χωριό. Παράλληλα, άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο δημητριακών, οσπρίων και μεταξοσκωλήκων. Αργότερα, αναπτύχθηκε η επιχείρηση με τη βοήθεια των παιδιών του.
Παντρεύτηκε την Αθανασία Τσαμπίδου κι απέκτησαν τρεις γιους: τον Άγγελο (1952), τον Κώστα (1955) και τον Θεοδόση (1957). Ο Δημήτρης ήταν ένα άτομο έξυπνο με εμπορικό μυαλό, αλλά με μικρή γκάμα εμπειριών, γι’ αυτό και ο ίδιος δεν μπορούσε να αναπτύξει σε μεγάλη ακτίνα την επιχείρηση, αν και ήταν αρκετά δραστήριος και δημιουργικός. Χάρη στην κοινωνικότητα και τον καλό χαρακτήρα του, ήταν πολύ αγαπητός στον περίγυρό του. Οι σχέσεις του με τους γιους του ήταν πολύ καλές. Τους δίδαξε να είναι σωστοί άνθρωποι και έντιμοι στην κοινωνία με ήθος και αξιοπρέπεια, να είναι ειλικρινείς και να μη φοβούνται να λένε την αλήθεια, ακόμη κι αν είναι σκληρή. Έφυγε από τη ζωή το 2004 σε ηλικία 78 ετών.
Η σύντροφος της ζωής του, Αθανασία Τσαμπίδου, γεννήθηκε το 1930 στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου, όπου ζει μέχρι σήμερα. Οι γονείς της είχαν αποκτήσει, εκτός απ’ αυτήν, ακόμη τέσσερα παιδιά: τη Ματίνα, την Παρασκευή, την Αλεξάνδρα και τον Σταύρο. Η Αθανασία είναι μία γυναίκα ευγενική, χαμηλών τόνων και πολύ εργατική. Δούλεψε πολύ σκληρά στα χωράφια και σε κτηνοτροφικές εργασίες, ξεκινώντας από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ και προλαβαίνοντας τα πάντα. Ως μητέρα υπήρξε στοργική και τρυφερή. Μεγάλωσε τα παιδιά της με πολλή αγάπη και φρόντισε να τους μεταδώσει θεμελιώδεις αρχές και αξίες.
Ο βιογραφούμενος Θεοδόσης Ναλμπαντούδης γεννήθηκε το 1957 στο Ασπρονέρι Διδυμοτείχου, όπου παρακολούθησε το σχολείο. Ξεκίνησε να εργάζεται από τα 13 του χρόνια κοντά σ’ έναν συνεργάτη του πατέρα του που είχε τυροκομείο, όπου έμεινε τρία χρόνια κι αποκόμισε πλήθος εμπειριών. Σε ηλικία 16 ετών οι νεανικές του ανησυχίες τον οδηγούν να βγάλει φυλλάδιο και να μπαρκάρει. Το πρώτο του ταξίδι έγινε στο Los Angeles, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξαναέφυγε για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι το 1976.
Υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό στο πλοίο Α/Τα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ ως ναύτης για 32 μήνες, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε χυτήριο. Απολυόμενος, προσελήφθη το 1980 στην εταιρεία MUHLHAN, όπου εργάστηκε στους καθαρισμούς και στις αμμοβολές. Εργαζόταν πολλές ώρες και αμειβόταν πολύ καλά.
Το αντικείμενο της εταιρείας είναι η προστασία του μετάλλου των πλοίων (δεξαμενόπλοια, φορτηγά, κρουαζιερόπλοια), όπου εκεί ασχολούνται με την αμμοβολή (αποσκωρίαση), μια τρομερά μεγάλη, βαριά κι επικίνδυνη διαδικασία.
Το 1982 ιδρύει μαζί με τα δυο του αδέλφια, τα οποία δούλευαν μαζί του στην ίδια δουλειά, την εταιρεία ΑΦΟΙ ΝΑΛΜΠΑΝΤΟΥΔΗ, με αντικείμενο τους καθαρισμούς πλοίων, και παίρνουν υπεργολαβίες από τη MUHLHAN.
Τον Νοέμβριο του 1983 ανέλαβαν μια υπεργολαβία από τη MUHLHAN της Γερμανίας στο Γκντάνσκ της Πολωνίας. Εκεί γνώρισε τον ιδρυτή της εταιρείας, Heinrich Muhlhan, καθώς και τον γιο και τον γαμπρό του και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους εξαιτίας της υπευθυνότητας και της εργατικότητάς του. Έμεινε στην Πολωνία για δύο χρόνια, φέρνοντας και την οικογένειά του, και στήριξε την εταιρεία σε κάποια δύσκολη στιγμή που ζητήθηκε η βοήθειά του.
Το 1986 έγινε διάσπαση της επιχείρησης κι έτσι ο Θεοδόσης συνέχισε μόνος του. Πέρασε ένα διάστημα με την οικογένειά του στη Δανία, όπου εργάστηκε στα ναυπηγεία, και στη συνέχεια πήγαν στο Βέλγιο. Εκεί δραστηριοποιήθηκε στο ίδιο αντικείμενο μαζί με έναν φίλο του, τον Σωτήρη Γαλάνη, με τον οποίο ανέλαβαν μαζί την επίβλεψη και εκτέλεση έργων.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1988, ίδρυσε δική του εταιρεία με αντικείμενο τις αμμοβολές και άρχισε να δραστηριοποιείται στα ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και σε διάφορες εταιρείες του εξωτερικού. Το 1992 προχωρά στην ίδρυση της εταιρείας ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ, με γραφεία στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στο Βέλγιο, η οποία δραστηριοποιείται στις αμμοβολές. Την ίδια εποχή τον καλούν από τη MUHLHAN και αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ενός έργου στη Δανία.
Το 1993 συναντάται με τον πρόεδρο της MUHLHAN, κ. Greverath, και του προτείνει να ιδρύσουν από κοινού μία εταιρεία στην Ελλάδα. Έτσι το 1995 ιδρύεται η MUHLHAN ΕΛΛΑΣ Α.Ε. με προοπτική την αξιοπιστία του ονόματος της MUHLHAN στην ελληνική αγορά, κάτι που εξέλιπε τα προηγούμενα χρόνια λόγω προηγούμενης κακής διαχείρισης.
Μέσα στην επερχόμενη δεκαετία, οι πωλήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ όλες τις προσδοκίες, καθώς καταφέρνουν να έχουν το 10% στις πωλήσεις όλου του Ομίλου και στα κέρδη γύρω στο 12%. Τώρα ο Όμιλος έχει μπει στο Χρηματιστήριο Φραγκφούρτης πετυχαίνοντας έναν πολύ σημαντικό άθλο στην αγορά.
Βασικός στόχος είναι η διεύρυνση της εταιρείας στα Βαλκάνια, επεκτείνοντας το δίκτυο στην Τουρκία, στη Ρουμανία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία, καθώς και η δημιουργία ενός είδους υπο-ομίλων κάτω από τη μητέρα εταιρεία, έχοντας την κεντρική διεύθυνση στην Ελλάδα. Η εταιρεία απασχολεί 50 άτομα μόνιμο προσωπικό και γύρω στα 400 άτομα έμμεσα. Επίσης, έχει ανοίξει υποκαταστήματα στη Γερμανία, στην Τουρκία, στη Γιουγκοσλαβία, ενώ είναι ήδη υπό ίδρυση και το υποκατάστημα στη Ρουμανία.
Συνδυάζοντας μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον επιχειρηματικό χώρο με μια καλή προσωπική και οικογενειακή ζωή, ο Θεοδόσης Ναλμπαντούδης είναι παντρεμένος από το 1983 με την Ευθαλία Παπουλίδου από την Αθήνα, κι έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: τον Δημήτρη (1984) και την Ιωάννα (1986).
Ο Δημήτρης έχει σπουδάσει ναυπηγός στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία κι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Engineering & Management. Αυτή την εποχή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και παράλληλα εργάζεται.
Η Ιωάννα είναι φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και θέλει ν’ απασχοληθεί ως νηπιαγωγός-παιδοψυχολόγος. Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάζεται.
Ο Θεοδόσης αποδίδει ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στη γυναίκα του, η οποία τον στήριζε και τον στηρίζει μέχρι σήμερα, καθώς βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του σε κάθε δύσκολη στιγμή κι επίσης ενίσχυε κι ενδυνάμωνε κάθε του προσπάθεια.
Του αρέσει πολύ η θάλασσα, αλλά και το βουνό τον χειμώνα με τα χιόνια. Δυστυχώς, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, ο χρόνος του είναι πολύ περιορισμένος και δεν του αφήνει μεγάλα περιθώρια ν’ ασχοληθεί μ’ αυτά που του αρέσουν.