Μενού Κλείσιμο

Ασπρονέρι Έβρου

Το Ασπρονέρι βρίσκεται νότια του Ερυθροποτάμου στον δρόμο που συνδέει το Διδυμότειχο με τους Μεταξάδες και ανήκει πολιτισμικά στα χωριά των Μάρηδων, της ομάδας γηγενών Θρακών με δική τους ενδυμασία και γλωσσικά ιδιώματα που προσομοιάζουν με των αρχαίων Θρακών.

Η τοπική παράδοση λέει ότι το χωριό ξεκίνησε με τρία μόνο σπίτια και στην αρχή το έλεγαν Τερζάνικες Πόρτες εννοώντας τα μονοπάτια που πήγαιναν προς τον οικισμό. Τότε δεν υπήρχε δρόμος και η περιοχή καλυπτόταν από πυκνό δάσος. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στο καθαρό νερό που είχε η περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Ακμπουνάρ και είχε ανέκαθεν αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό. Σύμφωνα με αναφορές από φορολογικά κατάστιχα το 1877 κατοικούσαν εκεί 58 οικογένειες ενώ το 1884 είχε 85 οικογένειες, εκκλησία και δημοτικό σχολείο με δάσκαλο και 25 μαθητές.

Ξεχωριστό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στο Ασπρονέρι είναι ο «Μπέης» με το οποίο γιορτάζεται η έναρξη της σποράς και γίνεται μέσα στην Αποκριά. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία όπου φτάνει ο «Μπέης» συνοδευόμενος από τη φρουρά του και υπό τους ήχους γκάιντας και νταουλιού πετά στον αέρα σπόρους σιταριού, καλαμποκιού και βαμβακιού. Μετά τις ευχές του Μπέη για καλή σοδειά ‒λίγο ακατάλληλες, στο πνεύμα της Αποκριάς‒ αρχίζει το γλέντι με τους παριστάμενους να χορεύουν και να τραγουδούν, ενώ το φαγητό και το κρασί καταναλώνεται εν αφθονία.

Φωτό: https://www.e-evros.gr/