Μενού Κλείσιμο

Μπαλάσκας Γεώργιος

Ο Γεώργιος Μπαλάσκας (1928-2021) δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον χώρο των επιχειρήσεων και των κατασκευών πολυκατοικιών, ενώ ανέγειρε και το Ξενοδοχείο Balasca. Τις δραστηριότητές του συνεχίζει σήμερα με επιτυχία ο γιος του, Ανδρέας.

O Γεώργιος Μπαλάσκας γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Ανδρέας, γεννήθηκε το 1882 στην Άνω Μουσουνίτσα Φωκίδας (σήμερα Αθανάσιος Διάκος), όπου και μεγάλωσε. Ήταν έμπορος, γαλακτοπώλης και ένα έξυπνο και φωτεινό μυαλό, που κατάφερε πολύ νέος να δημιουργήσει μια αξιόλογη περιουσία στον τόπο του. Πολέμησε στον Μακεδονικό Αγώνα στην πρώτη γραμμή ως ανιχνευτής και πήρε μέρος στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης καθώς και σε όλες τις μάχες της απελευθέρωσης της Μακεδονίας. Γύρισε στην Αθήνα το 1915 και παντρεύτηκε την Ευσταθία Γεωργίου, γεννημένη στο χωριό Βοστινίτσα (σήμερα Δάφνος), που είχε τρία αδέρφια, τον Νίκο, τον Δημήτρη και τον Γιάννη.

Όλα τα αδέρφια της γυναίκας του Ανδρέα Μπαλάσκα πολέμησαν στον Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο, αλλά ο Νίκος σκοτώθηκε το 1913 στη μάχη του Λαχανά δίπλα στο πυροβόλο του, γεγονός που είχε προβλέψει μια γύφτισσα, όπως επίσης και τον θάνατο της γυναίκας του Γιάννη από σφαίρα ‒ η οποία πράγματι στο κίνημα για την απελευθέρωση της Αθήνας το 1945, όταν οι Εγγλέζοι απελευθέρωναν τα Εξάρχεια, σκοτώθηκε από μια αδέσποτη σφαίρα. Η επαλήθευση της προφητείας, που του είχε διηγηθεί η μητέρα του, ακόμα και μέχρι το τέλος της ζωής του τού προκαλούσε δέος.

O Ανδρέας και η Ευσταθία Μπαλάσκα απέκτησαν οκτώ παιδιά: την Αικατερίνη το 1915, τον Αθανάσιο το 1917, τη Βασιλική το 1919, την Ελένη το 1921, την Αμαλία το 1923, τον Λευτέρη το 1924, τον Παναγιώτη το 1925 και τον Γεώργιο το 1928. O Ανδρέας Μπαλάσκας πέθανε ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 1977. Ήταν ένας δημιουργικός και δραστήριος άνθρωπος, που μαζί με τη σύζυγό του, που ήταν μια δυναμική γυναίκα και μάνα γεμάτη δύναμη και αρχοντιά, έκαναν μια θαυμάσια οικογένεια.

O Γεώργιος Μπαλάσκας τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα, στον Ελαιώνα, ένα θαυμάσιο σχολείο που στεγαζόταν σε ένα κτίριο στολίδι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής τέχνης στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κεφαλληνίας, που πρόσφερε πάρα πολλά εφόδια στη ζωή του. Η Κατοχή ανέτρεψε όλα τα σχέδιά του. Τότε ήταν στη Λεόντειο και ο πόλεμος του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως από μόνος του, διαβάζοντας αρχαίους τραγικούς, ξένη ποίηση από μεταφράσεις του Ρώτα και διηγηματογραφία κατάφερε να πάρει ό,τι του στέρησε o πόλεμος.

Το 1960 άρχισε να κάνει εισαγωγές μηχανημάτων από την Αμερική. Το 1969 άρχισε να κατασκευάζει και πολυκατοικίες και ασχολήθηκε γενικά με τις επιχειρήσεις. Εν συνεχεία έχτισε το ξενοδοχείο Balasca και συνέχισε να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του.

Ο Γεώργιος Μπαλάσκας υπήρξε παντρεμένος από το 1966 με τη Γεσθημανή Αναστασιάδου και απέκτησαν τον Ανδρέα στις 07 Νοεμβρίου 1972. Η Γεσθημανή Αναστασιάδου απεβίωσε στις 30 Δεκεμβρίου 2017 και ο Γεώργιος Μπαλάσκας έφυγε από τη ζωή στις 21 Αυγούστου 2021.

Ο γιος του, Ανδρέας Μπαλάσκας, συνεχίζει τη λειτουργία του ξενοδοχείου Balasca, όπως επίσης και τις κατασκευές πολυκατοικιών με την εταιρεία «Οικοδομική Τεχνική Α. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ & ΣΙΑ OE». Είναι παντρεμένος με την Ποτίτσα Αναστασάκου του Γεωργίου από τις 27 Ιανουαρίου 2001 και μαζί έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Γεώργιο και τον Νικήτα.

O Γεώργιος είναι φοιτητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νικήτας είναι μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου στα Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Παιδείας.

O Ανδρέας Μπαλάσκας ελπίζει να υπάρχει υγεία στην οικογένειά του και στο μέλλον να γράψουν τα παιδιά του τη συνέχεια της πορείας της οικογένειάς