Μενού Κλείσιμο

Μητακίδη Ελένη

• Έτος Γεννήσεως: 1928
• Επάγγελμα: Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
• Τόπος Καταγωγής: Λουτράκι, Κορινθίας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Λουτράκι, Κορινθίας, Πελοπόννησος, Ελλάδα

Η Ελένη Μητακίδη γεννήθηκε το 1928. Δραστηριοποιήθηκε με το Ξενοδοχείο «PARK HOTEL», το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία στον χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην περιοχή του Λουτρακίου.

Η καταγωγή της βιογραφούμενης από τη μεριά του πατέρα της είναι από το Λουτράκι. Ο παππούς της, Γεώργιος Πρωτοπαπάς, ήταν συμβολαιογράφος και τελώνης, ο οποίος παντρεύτηκε την Ελένη Καλαμπόκη από την Περαχώρα, την ολόξανθη και γαλανομάτα «ωραία Ελένη» όπως την έλεγαν, που παρόλο που ήταν πολύ ομορφότερη από τον σύζυγό της, τον παντρεύτηκε για να φύγει από το χωριό. Έκαναν έντεκα παιδιά, εκ των οποίων έζησαν τα πέντε, τρεις κόρες και δύο αγόρια, η Μαριγούλα, η Κωνσταντίνα, η Αναστασία, ο Πέτρος και ο Αλέξης. Η γιαγιά μεγάλωσε πέντε ορφανά παιδιά, μιας και ήταν πολύ ευσπλαχνική και καλός άνθρωπος. Ο παππούς είχε έναν αδερφό, τον Κωνσταντή, που διετέλεσε δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Κωνσταντής προίκισε την ανιψιά του Αναστασία με την μετέπειτα ονομαστή Ιαματική Πηγή Οικονόμου.

Κατόπιν έγινε δήμαρχος ο Γεώργιος Λέκκας για 20 χρόνια, ο οποίος ήταν ο παππούς από τη μεριά της μητέρας. Θετός υιός στην πραγματικότητα, ανιψιός του Ιωάννη Λέκκα, δημάρχου διορισμένου από τον Όθωνα. Είχε παντρευτεί την Αγαθή (Δι)δασκαλαπούλου, γιαγιά της βιογραφούμενης, από οικογένεια οπλαρχηγών της Περαχώρας και προύχοντες της εποχής, που είχαν φιλοξενήσει τον βασιλιά Όθωνα στην οικία τους. Το 1895 κτίσθηκαν τα Ιαματικά Λουτρά επί δημάρχου Γεωργίου Λέκκα, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, τα οποία ήταν πολυτελέστατα για την εποχή με μαρμάρινες λαξευτές μπανιέρες, που είχε μόνο ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν και συχνός επισκέπτης στο Λουτράκι.

Ο Γεώργιος Λέκκας έκανε δεκαέξι παιδιά, εκ των οποίων επέζησαν τα εννέα, ο Ιωάννης, η Γιαννούλα, η Μαρίκα, ο Δημήτρης, ο Αχιλλέας, ο Σπύρος, ο Κώστας, η Σοφία και ο Νίκος. Ο Κώστας σκοτώθηκε σε ατύχημα στα 20 του. Ο Γιάννης ήταν γιατρός και διετέλεσε για 16 χρόνια δήμαρχος στο Λουτράκι (δωρεά του ήταν το Πάρκο Δεξαμενής) και ήταν γενικός διευθυντής στην εποχή του πολέμου το 1940. Όταν τα ξενοδοχεία έγιναν νοσοκομεία, περιέθαλψε Ιταλούς, Γερμανούς και Έλληνες. Ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος που δεν πήρε ποτέ χρήματα για τους ασθενείς του. Ο παππούς Γιώργος Λέκκας σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στα 62 του έτη το 1922, που ήρθε το πρώτο αυτοκίνητο στο Λουτράκι και του οποίου ήταν επιβάτης.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Πέτρος, γεννήθηκε το 1883. Δεν ήθελε να σπουδάσει κι έτσι έβγαλε το γυμνάσιο του Ναυπλίου και μετά, όταν πήγε φαντάρος στη Μικρά Ασία, έγινε μάγειρας. Εκεί είχε συναντήσει κάποιον, ο οποίος έκλαιγε. Τον ρωτά «γιατί κλαις;» κι εκείνος του είπε «Θέλω να πάω στην Αμερική και δεν έχω χρήματα». «Θα σου δώσω εγώ» του λέει, όπως και έγινε. Όταν αργότερα ο Πέτρος πήγε στην Αμερική για δουλειά, δούλευε ως εργάτης στις γραμμές των τρένων. Εκεί τον είδε εντελώς τυχαία εκείνος που είχε βοηθήσει και έτσι τον πήρε από τις γραμμές και τον βοήθησε να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο. Γύρισε μετά από 3 χρόνια στην πατρίδα ύστερα από παράκληση του πατέρα του και το 1923 παντρεύτηκε τη Σοφία.

Ο Πέτρος δημιούργησε την πρώτη μονάδα εμφιάλωσης νερού, τη «Χαρά», στο Δημοτικό κτήριο δίπλα στους καταρράκτες με ξύλινη στέγη, που κατέρρευσε από βράχο στον μεγάλο σεισμό του 1928. Πλέον δεν είχε νερό να δώσει και έτσι έκλεισε η μονάδα. Εφοδίαζε 40 πόλεις με ιαματικό νερό. Παράλληλα διατηρούσε και εξοχικό κέντρο στην περιοχή Πευκάκι, επίσης με το όνομα Χαρά. Από τους συχνούς επισκέπτες του ήταν ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Με τα χρήματα που υπολόγιζε ότι θα πάρει ως σεισμόπληκτος, ξεκίνησε την ανέγερση του ξενοδοχείου ΠΑΡΚ το 1938, αλλά δεν τα πήρε ποτέ τελικά και έτσι σταμάτησε.

Ο Πέτρος έφυγε από τη ζωή το 1955. Με τη σύζυγό του απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιώργο, την Ελένη και τη Μαρία. Η μητέρα έφυγε από την ζωή το 1990 στα 94 της. Ο Γιώργος τελείωσε το γυμνάσιο, μπήκε στην Πάντειο και κατόπιν δούλευε ως ταμίας στη ΔΕΗ. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Παπουτσή από τα Αθίκια Κορινθίας και έκαναν ένα παιδί, τον Πέτρο, το 1984. Η Μαρία ήταν άγαμη.

Η Ελένη γεννήθηκε το 1928. Τελείωσε το γυμνάσιο και παντρεύτηκε το 1956 τον Κωνσταντίνο Μητακίδη, Πολιτικό Μηχανικό. Η μητέρα του ήταν από την Πάτρα και ο πατέρας του από την Πόλη και ζούσαν στο Αίγιο. Η Ελένη γνώρισε τον σύζυγό της όταν αυτός υπηρετούσε τη θητεία του στη Σχολή Μηχανικού.

Το 1961 αποπερατώθηκε το ξενοδοχείο, με δάνειο που είχαν πάρει η μητέρα Σοφία και τα τρία αδέρφια. Για λίγα χρόνια έζησαν στο Αίγιο και ο άντρας της ήταν προϊστάμενος Τ.Υ. Αιγιαλείας και Καλαβρύτων αλλά παραιτήθηκε για να αναλάβει πολλά έργα, όπως το λιμάνι του Κατάκολου, τη χάραξη των δρόμων της ορεινής Αχαΐας και άλλα πολλά. Το 1961 ήρθαν στο Λουτράκι και ο Κωνσταντίνος πηγαινοερχόταν στα έργα και η Ελένη μαζί με τα αδέρφια της, και κυρίως με τη Μαρία, ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το ξενοδοχείο. Σιγά σιγά ο Κωνσταντίνος αποχώρησε από τα Δημόσια Έργα και στράφηκε στην αντιπαροχή στο Λουτράκι, δημιουργώντας ένα πολύ σπουδαίο όνομα.

Το «PARK HOTEL» έχει 64 δωμάτια, εκ των οποίων τα 15 είναι σουίτες. Τα πρώτα 12 χρόνια δούλευε σχεδόν αποκλειστικά με Σκανδιναβούς και η Ελένη έχει να θυμάται τα καλύτερα. Η εταιρεία FOX γύρισε στη Λίμνη Βουλιαγμένης τον «ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ» με σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής. Μετά γυρίστηκε το 1978 και μια ταινία από Δανούς. Έχουν περάσει πολλοί διάσημοι από το ξενοδοχείο και γνωστές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα η Ζουμπουλάκη, ο Σταρένιος, ο Ηλιόπουλος, η Ρίκα Διαλυνά και δεκάδες άλλοι. Η ανοδική πορεία του ξενοδοχείου κατακτήθηκε με πολλή δουλειά και των τριών αδερφών. Άλλαξε τα δεδομένα της περιοχής, μιας και το Λουτράκι ήταν γνωστό από το 1900 ως πολύ καλό τουριστικό θέρετρο και είχαν περάσει από εκεί ο Πλαστήρας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και πολλοί ακόμη. Έως το 1965 ήταν το κέντρο της τουριστικής Ελλάδος. Ψυχή των Δημοσίων σχέσεων, η Ελένη συνέβαλλε στη δημιουργία οικογενειακού περιβάλλοντος στο Ξενοδοχείο με σταθερή διαχρονικά πελατεία.

Η βιογραφούμενη με τον σύζυγό της απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Αναστασία. Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1957, σπούδασε πολιτικός μηχανικός και είναι παντρεμένος με την Πατρίτσια Ταλόνε από το Κιέτι Αμπρούτσο της Ιταλίας. Ασχολήθηκε με αθλητικά έργα από το 1987 και μάλιστα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας αποπεράτωσε πολλά από αυτά. Υπήρξε και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας MONDO στην Ελλάδα. Έφτιαξε πολλά στάδια στη χώρα μας και όχι μόνο. Η σύζυγός του είναι φιλόλογος ιταλικών. Η Αναστασία γεννήθηκε το 1959. Σπούδασε βιολογία και από το 1985 ασχολείται αποκλειστικά με το ξενοδοχείο. Το 1989 τελείωσε την ταχύρρυθμη τουριστική κρατική σχολή. Ήταν μέλος στο συμβούλιο των ξενοδόχων για δύο τριετίες. Ο σύζυγος της Ελένης και ο αδελφός της έφυγαν από τη ζωή το 2003 με διαφορά ενός μηνός.