Μενού Κλείσιμο

Αθίκια Κορινθίας

Τα Αθίκια είναι χτισμένα στους πρόποδες του όρους Σκαρούμπαλο και περιβάλλονται από πευκόφυτα και ελαιόφυτα βουνά που δημιουργούν γύρω του ένα φυσικό τείχος προστασίας. Στη βόρεια πλευρά τους στη θέση Δυο Βουνά υπάρχει ένα φυσικό άνοιγμα προς την Κόρινθο. Το χωριό απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κόρινθο και έχει πληθυσμό περίπου 1.800 κατοίκων.

Η ονομασία του χωριού εικάζεται ότι προέρχεται από έναν Τούρκο σουλτάνο που ονομαζόταν Αθίκ ή κατά άλλη άποψη ότι η περιοχή θεωρείται άθικτη από τους Τούρκους.

Στην ευρύτερη περιοχή των Αθικίων πιθανότατα κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους βρισκόταν η αρχαία πόλη της Τενέας, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι το άγαλμα του κούρου του Απόλλωνα του Τενεάτη που ανακαλύφθηκε το 1846 και σήμερα βρίσκεται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Η ίδρυση του χωριού έγινε από κατοίκους του χωριού Ρειτό που βρίσκεται ανάμεσα στα Αθίκια και το Άγιο Ιωάννη.  Το Ρειτό είχε χτιστεί στα τέλη του 17ου αιώνα από μια ομάδα Χριστιανών Αρβανιτών που έφτασαν από την περιφέρεια της Σολυγείας. Οι κάτοικοι από το Ρειτό εγκαταστάθηκαν αρχικά ψηλότερα από τα σημερινά Αθίκια και αργότερα έχτισαν την εκκλησία του Ευαγγελίστριας και γύρω της τα πρώτα σπίτια.

Αξιοθέατα των Αθικίων είναι η οικία Κόλλια, η οποία έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, καθώς και δύο εντυπωσιακά και όμορφα κτίρια ιδιόρρυθμης αρχιτεκτονικής, τα οποία παλαιότερα ήταν βιομηχανίες. Ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1837 φημίζεται για το καταπληκτικό από αρχιτεκτονικής άποψης καμπαναριό του 1923, το οποίο έχει ύψος 24 μέτρα, αποτελείται από 3 ορόφους και είναι κατασκευασμένο από σκαλιστά αγκωνάρια πωρόλιθου που συνδέονται μεταξύ τους με χυτό μολύβι.

Φωτό: http://www.athikia.com/