Μενού Κλείσιμο

Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη Αλεξάνδρα

Η Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη Αλεξάνδρα, ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος γεννήθηκε το 1953 στα Θυμιανά της Χίου, αλλά από το 1985 ζει και εργάζεται στην Κυπαρισσία, έδρα του Δήμου Τριφυλίας και στους Γαργαλιάνους.

Οι ρίζες της ξεκινάνε από τη Μικρά Ασία. Είναι εγγονή του Σταύρου Μαστρογιαννάκη (απόγονου του Μάστρο-Γιαννάκη), απ’ όπου πήρε και το επώνυμό της. Ο παππούς της βιογραφούμενης γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και ήταν λατόμος, εκτελούσε δηλαδή τις τεχνικές και χειρωνακτικές εργασίες που αφορούσαν την εξόρυξη πετρωμάτων απαραίτητων για οικοδομικές εργασίες και άλλα έργα. Ο Σταύρος παντρεύτηκε με τη Δέσποινα, επίσης από τη Μικρά Ασία, και απέκτησαν τρία παιδιά τον Ισίδωρο, τον Ελευθέριο, πατέρα της Αλεξάνδρας, και την Ασημίνα.

Από την πλευρά της μητέρας της, ο παππούς της ονομάζεται Γεώργιος Κοϊνάρης. Γεννήθηκε στη Χίο, όπου και έζησε. Κατά διαστήματα, όμως, πήγαινε στην Αμερική διότι εργαζόταν και εκεί. Ήταν αγρότης στη Χίο και καλλιεργούσε τον σχίνο, ο οποίος δίνει τη μαστίχα. Ήταν άνθρωπος πολύ μορφωμένος για την εποχή του. Παντρεύτηκε με την Αργυρώ Βουρνού από τη Χίο και απέκτησαν οκτώ παιδιά· τον Γιάννη, τον Νικόλα, την Τασία, την Ιουλία, τη Βάσω, τη Σταματία, τη Μαρία και την Αθηνά. Η γιαγιά της βιογραφούμενης είχε πατέρα παπά και όλη η οικογένεια ήταν αξιόλογη.

Ο Ελευθέριος Μαστρογιαννάκης, πατέρας της βιογραφούμενης, γεννήθηκε στη Μικρά Ασία. Ήλθε στη Χίο και, συγκεκριμένα, στα Θυμιανά το έτος 1922, εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το επάγγελμά του ήταν αυτοκινητιστής. Ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Ιουλία Κοϊνάρη και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά. Τον Ιπποκράτη, γιατρό με ειδικότητα Παθολογίας-Καρδιολογίας, τη Δέσποινα, απόφοιτο εξατάξιου Γυμνασίου, τον Σταύρο, Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο, Διευθυντή Δημοσίων Έργων-Πολεοδομίας Χίου και κατασκευαστή του ιχθυοτροφείου «Νηρέας» στη Χίο και την Αλεξάνδρα.

Η Αλεξάνδρα, ολοκλήρωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην πόλη της Χίου. Έχοντας κλίση στις ιατρικές επιστήμες, σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως αγροτική γιατρός στο Πυργί της Χίου και στη συνέχεια εργάστηκε για ενάμιση χρόνο στο νοσοκομείο της Χίου. Πήρε ειδικότητα Μικροβιολογίας-Βιοπαθολογίας (Αιματολογία-Βιοχημεία-Μικροβιολογία-Ανοσολογία) στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην Αθήνα, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Αντιγόνη Αρσένη. Από ειδικευόμενη συμμετείχε στο ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Αιματολογία (Λευχαιμίες, Αιμοσφαιρινοπάθειες) υπό την εποπτεία του αείμνηστου Άρη Καρακλή, Διευθυντή, τότε, του Αιματολογικού Εργαστηρίου και της Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Είναι παντρεμένη με τον ιατρό Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Αριστείδη Μαρίνη, του Αντωνίου και της Ευγενίας, από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, την Ευγενία, την Ιουλία και τον Αντώνη.

Το πρώτο τους παιδί είναι η Ευγενία, γεννημένη το 1974, πτυχιούχος, σήμερα, Τοπογράφος-Αγρονόμος-Μηχανικός. Είναι εμπειρογνώμων Μηχανικός και με δεύτερο πτυχίο στην Αρχιτεκτονική, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Υπήρξε εμπειρογνώμων μηχανικός στο δικαστήριο της Κυπαρισσίας. Τα τελευταία χρόνια είναι εμπειρογνώμων μηχανικός στο δικαστήριο της Χίου. Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στους αρχαιολογικούς χώρους, γι’ αυτό και ασχολείται με αποτυπώσεις αρχαιολογικών χώρων. Ζει και εργάζεται μόνιμα στη Χίο, όπου διατηρεί δικό της γραφείο Αρχιτεκτονικής και Τοπογραφίας. Είναι παντρεμένη με τον Γεώργιο Καραμουσλή, ο οποίος είναι οικονομολόγος και ιδιοκτήτης μαγαζιού εστίασης με την ονομασία «Καφαλτί» στην περιοχή της Απλωταριάς στη Χίο και έχουν μία κόρη, την Αλεξάνδρα-Ελισάβετ. Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, την επέλεξε ως επιστημονική συνεργάτιδα για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας του δήμου Χίου. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτης για θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας του δήμου Χίου με Δήμαρχο τον κ.Σταμάτη Κάρμαντζη.

Το δεύτερο παιδί της Αλεξάνδρας Μαστρογιαννάκη και του Αριστείδη Μαρίνη είναι η Ιουλία, γεννημένη το 1986, πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Αθηνών. Έχει ιδρύσει δική της εταιρεία που ονομάζεται “Pure shop” και ασχολείται με την παρασκευή βιολογικών σαπουνιών από αγνό ελαιόλαδο. Τα σαπούνια περιέχουν μαστίχα Χίου, δεντρολίβανο, λεβάντα και άργιλο. Η προσπάθεια δημιουργίας σαπουνιών ξεκίνησε από τον Αριστείδη Μαρίνη, σύζυγο της βιογραφούμενης και Δερματολόγο. Είναι μια προσπάθεια 15 ετών, η οποία πλέον καρποφορεί και με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία. Σήμερα διατηρεί δύο φαρμακεία στην πόλη της Κυπαρισσίας και απασχολεί φαρμακοποιό, βοηθό φαρμακείου, αισθητικό, νοσηλεύτρια και δύο υπάλληλους φαρμακείου.

Το τρίτο παιδί της οικογένειας είναι ο Αντώνης, γεννημένος το 1989, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει απολυθεί από τον στρατό και έχει ολοκληρώσει την άσκησή του στην Δικηγορία. Σήμερα διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο στην πόλη της Κυπαρισσίας.

Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς της, εκπόνησε εργασίες πάνω στη «Χρώση Βλεφαρίδων στη Ψευδομονάδα» καθώς και στο «Acinetobacter calcoaceticus, ως αίτιο σηψαιμίας στα νεογνά» (Α. Μαστρογιαννάκη, Ε. Μαλάμου, Α. Αρσένη), το οποίο παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα το 1985. Συμμετείχε στην ερευνητική εργασία «Το μυκόπλασμα ως αιτία στειρώσεως στους άνδρες» που έγινε υπό την εποπτεία της ιατρού λοιμωξιολόγου κ. Γιαμαρέλλου, Καθηγήτριας Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα μέρος του οικοπέδου που αγόρασαν η Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη και ο σύζυγός της, από την οικογένεια Παυλοπούλου, δωρίστηκε κατόπιν επιθυμίας και των δύο οικογενειών στον Δήμο Κυπαρισσίας. Έγινε πλατεία, στην οποία στήθηκε το άγαλμα της εκλιπούσας Ελένης Ιωαννίδου, συμβόλου της Ελληνίδας Μάνας του έπους του 1940, η οποία έχασε 4 παιδιά της στον πόλεμο. Όπως η ίδια είχε υποστηρίξει, «για χάρη της πατρίδας, ας σκοτώνονταν όλα τα παιδιά της».

Από το 1985, ως Εργαστηριακή Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος, προσφέρει τις υπηρεσίες της στο νομό Μεσσηνίας και δη στην επαρχία Τριφυλίας και Πυλίας. Έχει ενεργό συμμετοχή σε Συνέδρια του κλάδου της και Σεμινάρια και συνεργάζεται με την έδρα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πρόγραμμα Whonet, για την αντοχή των μικροβίων της κοινότητας στα αντιβιοτικά. Παράλληλα, πηγαίνει συχνά αυθημερόν στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα που οργανώνει η Μικροβιολογική Εταιρεία.

Σήμερα, διαθέτει ένα πλήρως Εξοπλισμένο Εργαστήριο στην Κυπαρισσία και υποκατάστημα στους Γαργαλιάνους και στη Χώρα Πυλίας. Συνεργάτης της είναι ο Εργαστηριακός Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος, κ. Πέτρος Σιψάς, με πολυετή εμπειρία από το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και Αναπνευστικών Λοιμώξεων Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Το Εργαστήριο διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα, βιολόγο, τεχνολόγο και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό, νοσηλεύτριες και Τμήμα Γραμματείας με δυνατότητα παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αφορούν την Πρόγνωση, τη Διάγνωση και την Παρακολούθηση της Θεραπείας.

Υπάρχοντα τμήματα: Βιοχημικό, Ανοσολογικό, Ορμονολογικό, Αιματολογικό, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.

Στο εργαστήριό της, η βιογραφούμενη διαθέτει και τμήμα Καλλιεργειών παντός τύπου, κατά τα πρότυπα του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία και είναι από τα ελάχιστα ιδιωτικά που συμμετέχει στο ΕΣΕΑΠ (Εθνικό Σύστημα Εξωτερικής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων) και στον εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο της Εργαστηριακής Αιματολογίας.

Συμμετέχει στο πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ για την εκπαίδευση προπτυχιακών φοιτητών.

Στις ημέρες μας, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού Covid-19, το εργαστήριο διαθέτει ειδικό χώρο για την λήψη δειγμάτων Covid-19 και την εξυπηρέτηση εμπύρετων ασθενών. Το Εργαστήριό της έχει επιλεγεί και συμμετέχει σε τρέχουσα κυλιόμενη Ερευνητική Εργασία για τον κορωνοϊό με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η βιογραφούμενη ενδιαφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό και για τα κοινά, καθώς ασχολήθηκε και εργάστηκε για τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας( ΜΕΣΚ) καθώς και για τον Σύλλογο Μουσικής.

Διετέλεσε Πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, στο οποίο, ύστερα από δική της παρέμβαση και σκληρούς αγώνες όλου του Συλλόγου, του Διοικητικού Συμβουλίου και του τότε Διευθυντή του σχολείου, Ανδρέα Ανδρουτσόπουλου, καταργήθηκε η πτέρυγα αμιάντου -υλικού επικίνδυνου για την υγεία- και στη θέση της φτιάχτηκε καινούρια σύγχρονη πετρόκτιστη πτέρυγα. Επίσης, κτίστηκε αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και αίθουσα μελέτης και βιβλιοθήκης. Κατάφεραν, ακόμη, να κάνουν το σχολείο ολοήμερο.

Υπήρξε παράλληλα ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Κυπαρισσίας, επί της Δημαρχίας του Ηλία Τσιγγάνου. Επίσης η Ιατρός ασχολείται με αγροτικές εργασίες.

Επίσης, ως μέλος των Med-Professionals, εργάζεται για τον Ιατρικό Τουρισμό με ταξίδια σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Αυστραλία, Ρωσία) και για την προβολή της Ελλάδος και κυρίως της Τριφυλίας-Πυλίας-Μεσσηνίας-Χίου.

Είναι ενεργός πολίτης-πολίτης του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ-ΜΑΡΙΝΗ

  • «Βαρεία Ηπατίτις και Ίκτερος ως επιπλοκή της ιλαράς σε εφήβους και ενήλικες.», Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Παρασκευάς Φλάρης. Ανακοινώθηκε στο 2ο Παμπελοποννησιακό Ιατρικό Συνέδριο, 25-28 Οκτωβρίου 1996.
  • «Φυσιολογικές τιμές των αιμοπεταλίων στην παιδική ηλικία και αξιολόγηση των μεθόδων μέτρησης.» Α. Μαρίνη-Μαστρογιαννάκη, Π. Φλάρης, Ε. Σαπουντζής, Μ. Θεοδώρου. Ανακοινώθηκε στο 2ο Παμπελοποννησιακό Ιατρικό συνέδριο, 25-28 Οκτωβρίου 1996.
  • «Προγεννητικός έλεγχος Εγκύων Γυναικών.» Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Παρασκευάς Φλάρης, Μαρίνης Αριστείδης, Τάκης Αντώνης. Ανακοινώθηκε σε Πανελλήνιο Μικροβιολογικό Συνέδριο.
  • «Αναζήτηση της Ανθεκτικότητας των μικροβίων στην κοινότητα Τριφυλίας σε καλλιέργειες ούρων», Παναγιώτης Κατσίβελας, Ιατρός Παθολόγος, Α. Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη. Ανακοινώθηκε σε Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.
  • «Ταχεία διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση της στρεπτοκοκκικής φαρυγγαμυγδαλίτιδας με τη μέθοδο του strep test» Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη. Ανακοινώθηκε στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο Μικροβιολογίας-Ιατρικής Βιοπαθολογίας, 1-3 Απριλίου 1998.
  • «Λιπιδαιμικό προφίλ κατοίκων της επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας.» Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Παρασκευάς Φλάρης, Νικόλαος Κωτσάκης. Ανακοινώθηκε στο 25ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, 4-8 Μαΐου 1999.
  • «Παρουσίαση δύο περιπτώσεων ασθενών με πρωτοπαθή εχινοκοκκίαση σπλήνας.» Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Παρασκευάς Φλάρης, Νικόλαος Κωτσάκης, Μάρω Τριανταφύλλου. Ανακοινώθηκε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας, 20-23 Οκτωβρίου 1999.
  • «Λιπώδης Διήθηση Ήπατος και Ηπατίτιδες A, B, C.» Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Παρασκευάς Φλάρης, Νικόλαος Κωτσάκης. Ανακοινώθηκε στο 19ο Εθνικό Συνέδριο Μικροβιολογίας και 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικροβιολογίας και 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας, 18-21 Απριλίου 2000.
  • «Ανίχνευση του ιού της γρίπης τύπου Α και Β διά της ταχείας δοκιμής.» Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Παρασκευάς Φλάρης, Ιουλία Μαρίνη, Ελένη Δράκου. Ανακοινώθηκε στις 23 Απριλίου 2010 στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας και στο 36ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στις 5 Μαΐου 2010.
  • «Περίπτωση ομόζυγης μετάλλαξης C677T στο γονίδιο MTHFR σε έφηβη.» Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Μαρία Θεοδώρου, Παρασκευάς Φλάρης, Ιουλία Μαρίνη, Ελένη Δράκου. Ανακοινώθηκε στις 23 Απριλίου 2010 στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας και στις 5 Μαΐου 2010 στο 36ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.
  • Ανακοίνωση της εργασίας «Ανίχνευση του ιού Γρίπης τύπου Α και Β, διά της ταχείας δοκιμής, στην επαρχία Τριφυλίας.» Μαρία Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη, Παρασκευάς Φλάρης, Ιουλία Μαρίνη, Ελένη Δράκου στο περιοδικό «Εφαρμοσμένη Κλινική Μικροβιολογία και Εργαστηριακή Διαγνωστική» περίοδος Β’, τόμος 15, τεύχος 4, Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2010.