Μενού Κλείσιμο

Μαργαρίτης Ιωάννης

Ο Ιωάννης Μαργαρίτης γεννήθηκε στο Αγρίνιο, όπου και ζει με την οικογένειά του. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο βιβλιοπωλείο «Μαργαρίτης» που ίδρυσε ο πατέρας του, του οποίου τη διεύθυνση έχει σήμερα αναλάβει ο γιος του.

Οι ρίζες του βιογραφούμενου είναι από το Αγρίνιο. Ο παππούς του από τη μεριά του πατέρα του, Ιωάννης Μαργαρίτης καταγόταν από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από τις Πάδες Ιωαννίνων. Η σύζυγός του λεγόταν Βασιλική. Ο βιογραφούμενος δεν θυμάται τον παππού του, γιατί δεν τον γνώρισε, έχει όμως αναμνήσεις από τη γιαγιά του, η οποία δεν άφηνε ποτέ τα εγγόνια της χωρίς φιλοδώρημα.

Από τη μεριά της μητέρας του, ο παππούς του λεγόταν Γιάννης Κουλουρής και η γιαγιά του λεγόταν επίσης Βασιλική. Δυστυχώς πέθαναν και οι δύο νωρίς και ο βιογραφούμενος δεν πρόλαβε να τους γνωρίσει.

Ο πατέρας του, Παναγιώτης Μαργαρίτης, δυστυχώς έφυγε σε πολύ νεαρή ηλικία από τη ζωή, μόλις 47 ετών, από καρδιακό πρόβλημα. Ο βιογραφούμενος τότε ήταν μόλις 16 ετών. Θυμάται συγκινημένος τη μέρα που απεβίωσε ο πατέρας του. Εκείνος διάβαζε γιατί ήταν περίοδος εξετάσεων, ώσπου ένα ταξί σταμάτησε έξω από το σπίτι και μέσα βρισκόταν ο θείος του. Όταν άνοιξε την πόρτα του ταξί, στο πίσω κάθισμα είδε τον νεκρό πατέρα του.

Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης διατηρούσε βιβλιοπωλείο στην πόλη του Αγρινίου από το 1948. Η σύζυγός του και μητέρα του βιογραφούμενου, η Αθανασία, ήταν μια γυναίκα που έδωσε πολλή θαλπωρή στα παιδιά της. Παρά το χτύπημα της μοίρας και το γεγονός ότι έμεινε νέα χήρα, έδωσε όλη της την αγάπη και την αφοσίωση στα παιδιά της, λειτουργώντας παράλληλα την επιχείρηση του συζύγου της έως ότου να μπορέσει να την αναλάβει ο βιογραφούμενος. Η ίδια πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Ο Ιωάννης Μαργαρίτης αφού τελείωσε το Γυμνάσιο στο Αγρίνιο και εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του. Αρχικά η επιχείρηση ήταν βιβλιοπωλείο και τυπογραφείο, όμως αργότερα το τυπογραφείο πουλήθηκε και συνέχισε τη λειτουργία της ως βιβλιοπωλείο.

Στην προσωπική του ζωή, ο Ιωάννης Μαργαρίτης είναι έγγαμος με την Κασσιανή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν υπάλληλος του Δημοσίου, στο τμήμα Εσόδων και Εξόδων της εφορίας. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, έναν γιο και μία κόρη. Ο Παναγιώτης αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αθανασία είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Ιωάννης Μαργαρίτης έχει συνταξιοδοτηθεί και τη λειτουργία της επιχείρησης την έχει αναλάβει, ως τρίτη πλέον γενιά, ο γιος του, Παναγιώτης Μαργαρίτης.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές δραστηριότητες, ο βιογραφούμενος είναι μέλος εδώ και πάνω από 50 χρόνια στην «Πειραματική Χορωδία» εκκλησιαστικής, κλασικής και φολκλόρ μουσικής του αείμνηστου Δημήτρη Παπαποστόλου. Η χορωδία αυτή είχε μεγάλη δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με διακρίσεις 1α και 2α βραβεία.