Μενού Κλείσιμο

Λιάσης Νικόλαος

• Έτος Γεννήσεως: 1959
• Επάγγελμα: Αγγειολόγος-Ακτινολόγος
• Τόπος Καταγωγής: Άγιος Αθανάσιος, Έδεσσα, Πέλλας, Κεντρική Μακεδονία, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα-Παπάγου, Αττικής, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Ο Νικόλαος Λιάσης γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Άγιος Αθανάσιος κοντά στην Έδεσσα. Σπούδασε Στρατιωτική Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και ειδικεύτηκε στην Ακτινοδιαγνωστική. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης της Ολλανδίας στην αγγειολογία και στη διάγνωση των αγγειακών παθήσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α καθώς επίσης και στο S. Giovanni Di Dio της Φλωρεντίας. Εργάστηκε στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας, αρχικά ως Επιμελητής και μετά ως Διευθυντής στο Τμήμα Υπερήχων και Αγγειολογικού. Το 1999 ιδρύει το δικό του Πρότυπο Κέντρο Αγγειολογικής Διερεύνησης. Το 2006 ξεκίνα επιστημονική συνεργασία με την πανεπιστημιακή αγγειοχειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή. Επίσης το ίδιο διάστημα το Πρότυπο Κέντρο του γίνεται μέλος του Μεγάλου ευρωπαϊκού Ομίλου Affidea και ο ίδιος αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου και Γενικού Επιστημονικού Διευθυντή του Ομίλου στην Ελλάδα. Όλο αυτό το διάστημα δημιουργούνται 22 διαγνωστικά κέντρα με τον τίτλο Affidea. Έχει υπάρξει κεντρικός και προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια ιατρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στα πανεπιστήμια της χώρας και πολλά του εξωτερικού. Πολλές μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, έχει γράψει το βιβλίο «Διάγνωση για τη νόσο των καρωτίδων», ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή άλλων 6 βιβλίων με κεφάλαια που αφορούν τις φλεβικές και περιφερικές αρτηριακές παθήσεις. Είναι μέλος της Αγγειοχειρουργικής Φλεβολογικής και Αγγειολογικής Ελληνικής εταιρείας, του Κολεγίου Ακαδημαϊκών Ακτινολόγων, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολόγων και της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Φλεβολογικής Εταιρείας καθώς και της Παγκόσμιας Αγγειολογικής Οργάνωσης και εκλέγεται την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία ως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Affidea Central και Affidea Subspecialty Leader.

 Ο Νικόλαος Λιάσης είναι μέλος της τέταρτης γενιάς μιας οικογένειας με καταγωγή από την Έδεσσα. Ο αρχηγός της οικογένειας, Θανάσης Λιάσης, γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Αθανάσιος Εδέσσης και επί Τουρκοκρατίας είχε δικό του χάνι και απέκτησε δύο παιδιά, τον Βασίλη και τον Χρήστο. Ο Βασίλης με τη σύζυγό του Γιαννούλα απέκτησαν πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και τον Ιωάννη Λιάση (παππού του βιογραφούμενου). Ο Θανάσης στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα δολοφονήθηκε από Βούλγαρους κοτζαμπάσηδες.

Ο παππούς Ιωάννης Λιάσης γεννήθηκε στον Άγιο Αθανάσιο. Αναζητώντας καλύτερες προοπτικές ζωής, έφυγε σε νεαρή ηλικία μετανάστης στην Αμερική, όπου εργάστηκε στις σιδηροδρομικές γραμμές του Σικάγο και της Ινδιανάπολις. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Έλαβε μέρος στην Ουκρανική Εκστρατεία, ενώ πολέμησε και στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Το 1926 επέστρεψε στο χωριό και ασχολήθηκε, πλέον, με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παντρεύτηκε τη Γεωργία Μίσκου και απέκτησαν πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και τον Ευάγγελο, πατέρα του βιογραφούμενου.

Ο Ευάγγελος Λιάσης γεννήθηκε το 1928 στον Άγιο Αθανάσιο και ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες, αναλαμβάνοντας μέρος της κτηματικής περιουσίας της οικογένειας. Η εφηβεία του σημαδεύτηκε από τον πόλεμο και την κατοχή. Όπως και πολλοί άλλοι νέοι, οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της ΕΠΟΝ.

Σε ηλικία 18 ετών παντρεύτηκε την Πολυξένη Σιάντση, που ήταν συντοπίτισσά του. Οι γονείς της, Παντελής Σιάντσης και Χρυσάνθη Γούλιου, είχαν αποκτήσει εκτός απ’ αυτήν ακόμα έξι παιδιά, τη Σοφία, την Ελένη, την Άννα, τον Νικόλαο, τον Σταύρο και τον Παύλο. Ο Παντελής διετέλεσε για πάνω από 20 χρόνια Πρόεδρος του Αγίου Αθανασίου. Ο πατέρας του, Νικόλαος Σιάντσης ήταν Μακεδονομάχος στο πλευρό του Παύλου Μελά. Είχε παντρευτεί την Ασπασία Μπόγια κι είχαν αποκτήσει εκτός από τον Παντελή, άλλα τρία παιδιά, την Ελένη, την Ευτέρπη και την Ευδοξία. Το 1909 οι Βούλγαροι σκότωσαν τον Νικόλα, τον Δημήτρη τον αδερφό του και την κόρη του Ευτέρπη καθώς θήλαζε το μωρό της. Ο Ευάγγελος και η Πολυξένη απέκτησαν τέσσερα παιδιά: την Ελευθερία, τη Μελπομένη, τον Ιωάννη και τον Νικόλαο (βιογραφούμενο).

Όνειρο του Ευάγγελου ήταν να σπουδάσουν τα παιδιά του. Το χωριό τους όμως είχε μόνο δημοτικό και ουσιαστικά δεν υπήρχε κανενός είδους συγκοινωνία ή επικοινωνία παρά μόνον μέσω των μουλαριών, γι’ αυτό πούλησε όλη την περιουσία του και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην περιοχή του Αμυνταίου. Εκεί αγόρασε ένα σπίτι, λίγα κτήματα και ξεκίνησε από την αρχή. Μαζί με τη σύζυγό του εργάστηκαν σκληρά με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν όσο καλύτερη ποιότητα ζωής μπορούσαν στα παιδιά τους και να τα μορφώσουν.

Ο βιογραφούμενος Νικόλαος Λιάσης γεννήθηκε το 1959 στον Άγιο Αθανάσιο Εδέσσης. Παρακολούθησε το δημοτικό στο χωριό Σωτήρας Αμυνταίου και το γυμνάσιο στο Αμύνταιο (ως την Δ’ τάξη) και στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί ζούσε ήδη ο αδελφός του Ιωάννης που σπούδαζε φαρμακευτική. Το 1978 πέτυχε στη Στρατιωτική Ιατρική απ’ όπου αποφοίτησε και πήρε το πτυχίο του με «Λίαν καλώς» το 1984, έχοντας τον βαθμό του ανθυποσμηναγού γιατρού. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έκανε διάφορες δουλειές για να συνδράμει στην προσπάθεια των γονιών να τελειώσει τις σπουδές του πάνω στην Ιατρική.

Τοποθετήθηκε στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα, όπου για ένα χρόνο πέρασε από όλες τις κλινικές του νοσοκομείου ως βασική εκπαίδευση. Το 1985 μετατέθηκε στα Χανιά, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί έμεινε 3 χρόνια ως προϊστάμενος ιατρείου. Το 1988 επέστρεψε στην Αθήνα και ξεκινάει ειδικότητα στην ακτινοδιαγνωστική, αρχικά στο Νοσοκομείο Αεροπορίας και μετά στο «Γ. Γεννηματάς». Αφού πήρε ειδικότητα, το 1992 εργάστηκε στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας ως Επιμελητής στο τμήμα των υπερήχων.

Το 1994 αναχωρεί για το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, προκειμένου να κάνει μετεκπαίδευση στην αγγειολογία και ιδιαίτερα στη διάγνωση των αγγειακών παθήσεων. Η μετεκπαίδευση συνεχίζεται στο Thomas Jefferson της Φιλαδέλφειας στις Η.Π.Α και στο S.Giovanni Di Dio της Φλωρεντίας.

Επιστρέφει το 1996 και αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή στο Tμήμα υπερήχων και Αγγειολογικού στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας. Παράλληλα εργαζόταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και σε άλλα διαγνωστικά κέντρα. Το 1999 ιδρύει το δικό του Πρότυπο Κέντρο Αγγειολογικής Διερεύνησης. Συνέχισε να εργάζεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας ως το 2006, όπου παραιτείται με το βαθμό του Σμηνάρχου. Την ίδια χρονιά ξεκινά επιστημονική συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ εκπονεί και τη διδακτορική του διατριβή.

Επίσης, το Πρότυπο Κέντρο του γίνεται μέλος του μεγάλου ευρωπαϊκού ομίλου Affidea International με 308 διαγνωστικά κέντρα σε 16 χώρες της Ευρώπης, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την θέση του Αντιπροέδρου και του Γενικού Επιστημονικού Διευθυντή του ομίλου στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό Medical Advisory Board ως μέλος. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα βεβαίως επεκτάθηκε το δίκτυο της Affidea στην Ελλάδα με έναν πολύ μεγάλο αριθμό κέντρων, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και καινοτόμες εξετάσεις, πρωτοπόρες στον Ελλαδικό χώρο. Σήμερα εργάζεται και είναι ο επιστημονικός διευθυντής του νέου διαγνωστικού κέντρου Affidea Central στην πλατεία Μαβίλη.

Έχει υπάρξει κεντρικός και προσκεκλημένος ομιλητής σε παγκόσμια και ελληνικά συνέδρια καθώς και σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας σε μεταπτυχιακά ειδικευμένων γιατρών καθώς και στην Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του Αττικού νοσοκομείου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Ε.Κ.Π.Α). Πολλές μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, έχει γράψει το βιβλίο «Διάγνωση για την νόσο των καρωτίδων», ενώ έχει συμμετάσχει στην συγγραφή άλλων 6 βιβλίων με κεφάλαια που αφορούν τις φλεβικές και περιφερικές αρτηριακές παθήσεις.

Είναι μέλος της Αγγειοχειρουργικής Φλεβολογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, μέλος του Κολλεγίου Ακαδημαϊκών Ακτινολόγων, της Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής Φλεβολογικής Εταιρείας, ενώ είναι και μέλος της Παγκόσμιας Αγγειολογικής Εταιρείας.

Συμμετείχε σε πολλές επιστημονικές επιτροπές, ως πρόεδρος και ως μέλος επιστημονικών επιτροπών, στη διοργάνωση συνεδρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια.

Για την ενημέρωση του Ελληνικού πληθυσμού έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις σε ιατρικές τηλεοπτικές εκπομπές μιλώντας για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής και άλλων θεμάτων που αφορούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνδυάζοντας μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία με μια εξίσου επιτυχημένη οικογενειακή ζωή, ο Νικόλαος είναι παντρεμένος από το 1997 με την Ανθή Λάγιου, κτηνίατρο, η οποία εργάζεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, υπεύθυνη για τις εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού. Έχουν αποκτήσει έναν γιο τον Ευάγγελο, το 2001, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι και φέρελπις γιατρός στο 3ο έτος της Ιατρικής του ξενόγλωσσου πανεπιστημίου European University της Λευκωσίας.

Σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές κατέβηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με ανεξάρτητο συνδυασμό, με αφορμή κάποιο ατύχημα του γιου του σε μια παιδική χαρά στου Παπάγου, η οποία δεν τηρούσε τις κατάλληλες προδιαγραφές. Από τότε συνεχίζει να αγωνίζεται για την προστασία του πρασίνου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο προάστιο αρθρογραφώντας αλλά και με κάποιες καταγγελτικές εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με συμμετοχή στα δημοτικά τεκταινόμενα.

Επίσης, εδώ και 5 χρόνια αποτελεί μέλος της Εθελοντικής ομάδας ιατρών «Σύμπλευση», οι οποίοι με φουσκωτά πηγαίνουν σε απόμερα και απόμακρα ακριτικά ελληνικά νησιά, παρέχοντας εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους του κάθε νησιού και εισπράττοντας έτσι μόνο βλέμματα ευγνωμοσύνης και νιώθοντας την υπέροχη σχέση, η οποία επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δύο φορές κάθε χρόνο.

Σήμερα, συνεχίζει να ασκεί την ιατρική στο πρότυπο κέντρο της Affidea Central, στο οποίο μάλιστα έχει καταφέρει να δομηθούν δύο καθετοποιημένες μονάδες καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και παθήσεων του μαστού, παρέχοντας με μια μόνο επίσκεψη άμεση, έγκαιρη και απόλυτα ακριβή διάγνωση και λύση στα προβλήματα των εξεταζόμενων. Σε συνεργασία με πανεπιστημιακά νοσοκομεία πραγματοποιεί πρωτοποριακές ευρωπαϊκές μελέτες αλλά και ελληνικές, μερικές εκ των οποίων μάλιστα αποτελούν αντικείμενα εκπόνησης διατριβών από νεότερους συναδέλφους. Συνεχίζει, επίσης, το εθελοντικό του έργο εξετάζοντας αναξιοπαθούντες ασθενείς δωρεάν, μέσω της «Αποστολής» και άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων μέσα στον ίδιο τον όμιλο της Affidea.

Όραμα και όνειρό του είναι η συνέχιση της καθημερινής άσκησης της ιατρικής με ολιστικό τρόπο, η βοήθεια και η στήριξη αναξιοπαθούντων και μέσα από τον ίδιο τον όμιλο της Affidea καθώς και η συνεχής παρουσία του στα ελληνικά και διεθνή ιατρικά δρώμενα για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, από την θέση του Affidea Subspecialty Leader.

Μοναδική του ευχή να δίνει ο Θεός υγεία στην οικογένειά του Ανθή και Ευάγγελο, στα αδέλφια του, στον ίδιο και βεβαίως σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε μια μοναδική οδυνηρή εμπειρία εδώ και 100 χρόνια, μια πανδημία, η οποία δυστυχώς έχει ανατρέψει τα πάντα στην καθημερινή μας ζωή.



• Επωνυμία Εταιρίας: AFFIDEA
• Έτος Ίδρυσης: 1999
• Δραστηριότητα: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
• Διεύθυνση: Affidea Central Λεωφ. Βασ. Σοφίας 97 (Πλατεία Μαβίλη), Αθήνα, ΤΚ 11521, Αττική
• Ιστοσελίδα: https://affidea.gr

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στο χώρο της Υγείας. Η Affidea είναι σήμερα ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών υγείας με το πιο εκτεταμένο δίκτυο ιατρικών κέντρων που υποστηρίζονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιστή στο όραμά της να προσφέρει τις πιο σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, η Affidea συνεχίζει να επενδύει και να πρωτοπορεί, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό με την Τεχνητή Νοημοσύνη αναπροσαρμόζει την πρακτική της ιατρικής φροντίδας στην οποία η Affidea επενδύει δυναμικά. Θέτοντας σαν στόχο την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε νέους τομείς και νέες αγορές, χαράσσει αναπτυξιακή πορεία με σκοπό να ισχυροποιήσει την θέση της στον κλάδο της υγείας.