Μενού Κλείσιμο

Λιακοπούλου Σοφία

Η Σοφία Λιακοπούλου Διακάκη γεννήθηκε στο Πορτ Σάιντ της Αίγυπτου το 1944. Είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια του Εστιατορίου «ΕΔΕΜ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

 Οι ρίζες της Σοφίας Διακάκη και από τους δύο γονείς της βρίσκονται στην Παναγία της Κάσου. Και οι δύο οικογένειες, όπως και αρκετοί κάτοικοι του νησιού στις αρχές του 19ου αιώνα, μετοίκησαν στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Πορτ Σάιντ.

Ο παππούς της, από την πλευρά του πατέρα της, ονομαζόταν Νικόλαος Διακάκης και ήταν παντρεμένος με τη Σοφία Βιντιάδου. Το ζευγάρι από τον γάμο του απέκτησε επτά παιδιά και το τελευταίο παιδί τους είναι ο Γιάννης, πατέρας της Σοφίας.

Ο πατέρας της, Γιάννης Διακάκης, γεννήθηκε το 1907. Φοίτησε στο Γαλλικό σχολείο του Πορτ Σάιντ και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Αιγύπτου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 ο Γιάννης Διακάκης παντρεύτηκε με την Άννα Σκευοφύλακα και το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τέσσερα παιδιά. Τον Νικόλα, τον Μανώλη, την Θέκλα και τη βιογραφούμενη Σοφία.

Ο Γιάννης Διακάκης εργάστηκε σε μεγάλη γαλλική τεχνική εταιρεία της Διώρυγας του Σουέζ. Μετά την εθνικοποίηση της Διώρυγας στις 6 Αυγούστου 1956 και τον ξαφνικό θάνατό του από ανακοπή καρδιάς, όλη η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Ψυχικό Αττικής. Ο Νικόλας Διακάκης έγινε Πλοίαρχος και ο Μανώλης Διακάκης Μηχανικός Α’ του Εμπορικού Ναυτικού. Τα δύο αδέλφια βοηθούσαν, όποτε ήταν απαραίτητο, οικονομικά τη μητέρα τους, η οποία δεν χρειάστηκε να εργαστεί ποτέ. Η Θέκλα Διακάκη είναι παντρεμένη με τον Καθηγητή Ιατρικής Θεόδωρο Μουντοκαλάκη.

Ο παππούς της, από την πλευρά της μητέρας της, ονομαζόταν Εμμανουήλ Σκευοφύλακας και ήταν παντρεμένος με την Θετεκούλα Μαυραντώνη. Το ζευγάρι από τον γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά και το τελευταίο παιδί τους είναι η Άννα, μητέρα της βιογραφούμενης, που γεννήθηκε το 1916.

Η Σοφία Διακάκη όταν ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένεια της ήταν μόλις δεκατεσσάρων χρονών. Στην Αίγυπτο φοιτούσε στο Γαλλικό σχολείο (Lycée de Port Said) και στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Μωραΐτη.

Το 1966 παντρεύτηκε με τον Δημήτρη Λιακόπουλο, με καταγωγή από τη Σπάρτη από την πλευρά του πατέρα του, και την Άνδρο από την πλευρά της μητέρας του. Τόσο οι γονείς του όσο και ο ίδιος ο Δημήτρης Λιακόπουλος και ο αδελφός του Γεώργιος Λιακόπουλος γεννήθηκαν στο Παλαιό Φάληρο.

Η μητέρα του Δημήτρη Λιακόπουλου, Κυριακή, κληρονόμησε από τον πατέρα της Δημήτρη Ρεμούνδο την οικογενειακή επιχείρηση «ΕΔΕΜ», ένα ιστορικό εστιατόριο που βρίσκεται από το 1919 στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Αρχικά, ήταν στο απέναντι σημείο από το σημερινό και μεταφέρθηκε πάνω στην αμμουδιά που είναι σήμερα το 1933. Το εστιατόριο έγινε τόσο γνωστό που έδωσε την ονομασία του σε όλη τη γύρω περιοχή.

Η Κυριακή (Κούλα) Ρεμούνδου παντρεύτηκε τον Αδαμάντιο Λιακόπουλο και το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά. Τον Γιώργο και τον Δημήτρη, σύζυγο της Σοφίας.

Ο Γιώργος Λιακόπουλος σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Αμερική και εργάστηκε σε πολλές μεγάλες τεχνικές εταιρείες στην Αμερική, στη Σαουδική Αραβία και στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Παντρεύτηκε την Μίνα Αβραμίδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Ειρήνη και την Τίνα.

Ο Δημήτρης Λιακόπουλος σπούδασε ξενοδοχειακά και τουριστικά επαγγέλματα στην Ελβετία.

Η Σοφία Λιακοπούλου, μετά τον γάμο της, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση. Το 1970 το ζευγάρι μετανάστευσε στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου έζησαν και εργάστηκαν μέχρι το 1975 αποκτώντας εμπειρίες για την επιχείρηση. Στην Αμερική απέκτησαν και το παιδί τους, την κόρη τους Σάντυ. Επιστρέφοντας όλη η οικογένεια στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν τη διαχείριση του εστιατορίου «ΕΔΕΜ». Από τότε η οικογενειακή επιχείρηση παρουσιάζει ανοδική πορεία και χάρη στην ποιότητα των υπηρεσιών της και στην καλή πελατεία της πηγαίνει συνεχώς από το καλό στο καλύτερο. Από το 1996 λειτουργεί και χώρος καφετέριας με θέα προς την θάλασσα. Η επιχείρηση το καλοκαίρι απασχολεί περίπου σαράντα άτομα προσωπικό, διατηρώντας πάντα σταθερή την ποιότητα και την εξυπηρέτηση.

Η Σάντυ Λιακοπούλου αποφοίτησε από το Pierce College και σήμερα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Είναι παντρεμένη με τον Νικόλαο Πανούσο και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τη Δέσποινα. Ο Δημήτρης σπούδασε τουριστικές επιχειρήσεις και εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, είναι παντρεμένος με την Ροδούλα Λαγγίδη και έχουν τον μικρό Νικόλα. Η Δέσποινα είναι φοιτήτρια, σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων.

Όλη η οικογένεια της βιογραφούμενης και η ίδια βρίσκονται καθημερινά στο εστιατόριο «ΕΔΕΜ», παρακολουθώντας και κατευθύνοντας από κοντά την επιχείρηση. Μία επιχείρηση που περνά από γενιά σε γενιά και ξεκινά τον κύκλο της από την αρχή.

Το εστιατόριο «ΕΔΕΜ» έχει διανύσει 102 χρόνια επιτυχημένης πορείας, δίπλα στο κύμα, την όμορφη παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Είναι ένα εστιατόριο εύκολα προσβάσιμο, αφού ακριβώς μπροστά του υπάρχει στάση του τραμ με την ονομασία του, η στάση Εδέμ.